Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спуск по вертикальних поручнях



4.1. Наведення поручнів здійснюється відповідно п. 1.1 та 1.5 розділу II.

4.2. Кріплення робочих мотузок на нескладних схилах (скелях) - ковзаюче для всіх учасників. На складних і небезпечних спусках (скелях) застосовується жорстке кріплення для всіх учасників, крім останнього, щоб запобігти ненавмисному зніманню мотузки.

4.3. Якщо спуск здійснюється по здвоєній мотузці, яка не закріплена жорстко за опору, а заведена навколо неї (навколо дерева, карабіну), то, щоб запобігти просковзуванню мотузки по опорі, її кінці зв'язують правильним вузлом. Схоплюючу петлю (гальмівний пристрій) кріплять одночасно за дві мотузки.

4.4. Спуск здійснюється самостраховкою схоплюючим вузлом або верхньою командною страховкою.

4.5. Положення мотузки при спуску відносно учасника - довільне, але таке, що не приведе до її тертя по оголених ділянках тіла.

4.6. Спуск здійснюється обов'язково в рукавицях.

4.7. Під час паралельного спуску забороняється знаходження одного учасника над другим, щоб не допустити можливих травм того, хто опиниться нижче по схилу.

4.8. Виправляти нештатну ситуацію дозволяється тільки після повної зупинки учасника на маршруті спуску і фіксації його на страховці (самостраховці).

5. Підйом по схилу (скелях) та вертикальними поручнями

Траверс схилу (скелі)

5.1. Перший учасник команди, який долає схил (скелю), повинен організувати для себе у вказаних суддями місцях проміжні пункти страховки (ППС), керуючись п.12.1 - 12.2 розділу І.

5.2. Якщо петлі ППС організовані суддями, то учасник зачіпляє до них карабіном командну страховку.

5.3. Для виконання завдань п. 5.2 розділу II дозволяється використовувати відтяжки - пристосування, яке складається із двосторонньої петлі, в які вставляються карабіни.

5.4. Двосторонні петлі виготовляються із основної мотузки, керуючись п. 3.1 - 3.4 і п. 3.9 розділу І або стрічки шириною не менше 20 мм і товщиною 1,5 мм, яка по міцності рівноцінна основній мотузці (беручи до уваги п. 4.4 розділу І).

5.5. Кріплення мотузок до опори - жорстке.

5.6. Для полегшення підйому дозволяється використовувати допоміжну перильну мотузку будь-якого діаметру.

5.7. Страховка всіх учасників - командна або самостраховка.

5.8. Підйом по вертикальних поручнях здійснюється за допомогою схоплюючих вузлів або спеціальних засобів (жумари, кулачки і т.п.), які допущені до використання технічною комісією. Залежно від конструкції та призначення засоби для підйому кріплять до страхувальних систем або ніг стременами, ремінцями, петлями і т.п. Страховка всіх учасників командна.

5.9. Травере схилу з наведенням поручнів здійснюється відповідно до п. 5.1-5.5 розділу II. Дозволяється кріплення на ПСС двох різних мотузок, яке може бути як жорстке, так і ковзаюче (на розсуд команди).

5.10. Страховка при траверсування схилу (скелі) для всіх учасників - командна або самостраховка на командних (суддівських) поручнях, враховуючи п. 8.3 розділу І.

6. Транспортування "потерпілого"

6.1. Транспортування "потерпілого" може здійснюватись такими способами:

Ø індивідуальне транспортування (на бухті мотузки, на рюкзаку);

Ø на виготовлених командою ношах;

Ø по навісній переправі на ношах;

Ø по навісній переправі в "коконі";

Ø підйом (спуск) "потерпілого" по схилу (скелі);

Ø підйом (спуск) "потерпілого" з супроводжуючим.

6.2. Мотузка для індивідуального транспортування бухтується кільцями, кінці її фіксуються, потім розділяється на приблизно рівну кількість кілець і використовується як імпровізований рюкзак для переноски. Діаметр мотузки 10 мм, кількість кілець в бухті - довільна, але така, щоби бухта була зручна як засіб транспортування та витримала вагу учасника. Дозволяється використовувати для транспортування рюкзаки будь-якого типу, допущені технічною комісією.

6.3. Ноші для транспортування виготовляються із двох довгих жердин та трьох поперечин. Крайні поперечини прив'язуються до жердин зверху та середня - знизу. Вузли для кріплення жердин та поперечин - жорсткі і повинні мати не менше трьох обертів навколо кожної жердини (для допоміжної мотузки) і два оберти - для основної мотузки. Ложе для нош: полотно, штормівки. Якщо ложе зв'язане з мотузок, то розмір кожної секції повинен бути не менше 10-15 см кріплення мотузок до жердин вузлами "стремено" або напівсхоплюючий. Ноші повинні бути достатньо жорсткими, тобто не складатись по діагоналі.

6.4. Для транспортування нош по переправі виготовляють "павук", який складається з короткої транспортної мотузки (1,5-2 м) і чотирьох "вусів". "Потерпілий" повинен бути зблокований з транспортною мотузкою ("павуком"). До переправи ноші зачіпляються після постановки їх на страховку. Переправа здійснюється із страховкою через гальмо і супроводжуючою мотузкою. Розташування нош на горизонтальній переправі - головою "потерпілого" вперед, на крутопохилій переправі вниз - ногами вперед.

6.5. "Кокон" виготовляють з мотузки діаметром 10 мм. Правильно зав'язаний "кокон" повинен мати не менше восьми петель під "потерпілим" і бути рівномірно розподіленим по всій його довжині.

Якщо "потерпілий" без свідомості, додатково в'яжеться капюшон для підтримки голови.

Кріплення "кокона" до навісної переправи в трьох точках: ноги, пояс, груди. Порядок зачіплення: груди - пояс - ноги. Відчіплення - в зворотному порядку.

6.6. Підйом "потерпілого" із супроводжуючим здійснюється подвійною мотузкою, кінці якої кріпляться "потерпілому" та супроводжуючому в зблоковані системи, а верхні кінці - до опори (петля, ПСП). При закріпленні підйомної мотузки в пояс страхувальної ситеми необхідно додатково використовувати схоплюючу петлю, яка в'яжеться на цій мотузці і кріпиться в перехрестя системи та призначена для попередження перекидання учасників під час руху. "Потерпілий" і супроводжуючий - зблоковані між собою.

Підйом здійснюється коротким або довгим поліспастом з використанням підйомної (натяжної) та утримуючої (підстраховуючої) схоплюючих петель. Петлі в'яжуться навколо подвійної мотузки і виготовляються з подвійного репшнура діаметром 6 мм.

6.7. Подвійні мотузки зв'язуються (зблоковуються) між собою, щоб забезпечити синхронний підйом супроводжуючою і "потерпілого". Щоб їх не розвело в сторони під час руху, "потерпілий" і супроводжуючий додатково зблоковуються між собою.

6.8. Спуск "потерпілого" із супроводжуючим здійснюється подвійною мотузкою через гальмівний пристрій з підстраховкою схоплюючою петлею. Кріплення мотузок до учасників аналогічне п.6.6 - 6.7 розділу II.

6.9. Спускові (підйомні) мотузки кріпляться в подвійні суддівські петлі, одинарні мотузки та інше спорядження - в одинарні петлі та ПСП (п. 12.4 розділу І).

6.10. Спуск (підйом) "потерпілого" без супроводжуючого проводиться аналогічно п.6.6 - 6.9 розділу II, але одинарною мотузкою, яка кріпиться в блокування системи "потерпілого" і підстраховується одинарним схоплюючим вузлом.

Література

1. "Методические рекомендации по эксплуатации туристического снаряжения". - "Турист" – Москва, 1981.

2. "Прочностные характеристики отдельных видов самодельного страховочного снаряжения". -"Турист", - Москва. 1988.

3. Серба Т.В. "Техніка і методика використання навісних переправ у спортивному туризмі", (навчальний посібник). 2001.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...