Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фізичний пошук і візуальний огляд



Огляд здійснюється шляхом обстеження всіх предметів в зоні контролю, розміри яких достатньо великі для того, щоб можна було розмістити в них технічні засоби негласного знімання інформації (настільні прилади, рами картин, телефони, квіткові горщики, книги, живлені від сіті пристрою: комп'ютери, ксерокси, радіоприймачі і т.д.).

Фізичний пошук і візуальний огляд об'єктів проводять із застосуванням спеціальних засобів відеоспостереження і металлодетекторів.

Виявлення радіозаставних пристроїв (РЗУ)

Незнайдених при візуальному огляді здійснюють по їх демаскуючих ознаках із застосуванням спеціальних засобів виявлення. РЗУ, як правило, містять в своїй конструкції електронні схеми і, при своїй роботі випромінюють радіосигнал.

Основними ознаками випромінювання радіозакладок є:

• відносно високий рівень випромінювання, обумовлений необхідністю передачі сигналу за межі контрольованого приміщення.

• безперервна або безперервна протягом деякого часу робота (переривистий режим роботи вдень і практично, повне мовчання вночі; випромінювання виникає одночасно з підняттям трубки і зникає, коли трубка встановлена).

• поява нового джерела в звичайно вільному частотному діапазоні.

• використовування у ряді радіозакладок направлених антен приводить до сильної локалізації випромінювання, тобто істотної нерівномірності його рівня в межах контрольованого об'єкту.

• особливості поляризації випромінювання радіозакладок. При зміні просторового положення або орієнтації приймальної антени спостерігається зміна рівня всіх джерел. Проте однотипні видалені джерела одного діапазону поводяться приблизно однаково, тоді як сигнал закладки змінюється відмінно від інших. Ефект поляризації виявляється при використовуванні аналізаторів спектру.

• зміна («розмивання») спектру випромінювань радіомікрофонів при виникненні яких-небудь шумів в контрольованому приміщенні. Він виявляється тільки в тому випадку, якщо РЗУ працює без кодування передаваної інформації.

До основних пристроїв, вживаних для виявлення РЗУ відносяться:

– індикатори поля;

– спеціальні радіоприймачі;

– програмно-апаратні комплекси радіоконтроля;

– нелінійні радіолокатори.

Індикатори поля – прилади визначаючі наявність ЗУ по їх радіовипромінюванню. Індикатори, або детектори поля є найпростішими засобами виявлення факту використовування радіозакладок. Це приймачі з низькою чутливістю, тому вони знаходять випромінювання радіозаставних пристроїв на гранично малих відстанях (10–40 см), ніж і забезпечується селекція «нелегальних випромінювань» на фоні могутніх «дозволених сигналів». Важлива гідність детекторів – здатність знаходити передаючі пристрої незалежно від вживаної в них модуляції. Основний принцип пошуку полягає у виявленні абсолютного максимуму рівня випромінювання в приміщенні.

Іноді детектори використовують і в так званому сторожовому режимі. В цьому випадку після повної перевірки приміщення на відсутність ЗУ фіксується рівень поля в деякій точці простору (звичайно це стіл керівника або місце ведення переговорів), і прилад переводиться в черговий режим. У разі включення закладки (приблизно на видаленні до двох метрів від детектора), індикатор видає сигнал про підвищення рівня електромагнітного поля. Проте необхідно враховувати той факт, що якщо використовуватиметься радіозакладка з дуже низьким рівнем випромінювання, то детектор швидше за все не зафіксує її активізацію.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...