Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Примірний перелік питань при проектуванні нового підприємства (цеху, дільниці) або реконструкції діючого



1 Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Аналіз виробничих факторів здійснюється для базового варіанта (підприємстві, цеху, дільниці) та ділянки цеху що проектується. Охарактеризувати можливі потенційні небезпеки (апарати, обладнання, пристрої, транспортні засоби і т. д.) та шкідливості (речовини та матеріали, що застосовуються на виробництві, шум, вібрації, випромінювання тощо). Виявити причини можливих аварій, пожеж, вибухів, нещасних випадків, професійних захворювань. Правильний аналіз вищезазначених причин дозволяє належним чином розробити відповідні заходи та засоби щодо їх недопущення, як в конструктивно технічному, так і організаційному плані [6, 13-17, 19, 30-34, 37 ].

При виконанні зварювальних робіт на робітника короткочасно чи довгочасно впливають різноманітні шкідливі фактори, що може привести до захворювання та втрати працездатності.

К шкідливим виробничим факторам в зварювальних цехах відносять:

– підвищена загазованість та запиленість повітря;

– ультрафіолетове, видиме і інфрачервоне випромінювання зварювальної дуги, а також інфрачервоне випромінювання зварювальної ванни та виробів;

– Електромагнітні поля; іонізуючі випромінювання;

– шум;

– ультразвук;

– статична напруга на руку.

Кількісні значення виділень пилу та шкідливих газів при різноманітних видах зварювання приведено в [6, 15-17, 19 ]

К небезпечним факторам відносять:

– рухомі частини механізмів та виробів;

– висока напруга в силовій електричній мережі й статична електрика;

– можливість виникнення пожеж;

– викиди розплавленого шлаку та метала;

– підйомно-транспортних машин

– іскри та бризці і т.п.

При виконанні зварювальних робіт на висоті необхідно передбачувати відповідні запобіжні засоби і загородження.

2 Вибір технології, устаткування та організації виробництва з точки зору охорони праці. Навести аргументи стосовно того, що прийняті рішення сприяють полегшенню та створенню безпечних і здорових умов праці [6, 13-19, 37].

Під час вибору технологічного процесу перевагу віддають тому, при використанні якого буде забезпечено найбільшу безпеку праці. Необхідно використовувати такі зварювальні матеріали, які виділяють шкідливі речовини в найменшій кількості.

3 Генеральний план підприємства. Обґрунтувати рішення щодо розміщення виробничих та адміністративно-побутових будівель, допоміжних та підсобних споруд [5-7,11- 23].

4 Виробничі будівлі та приміщення. Визначити необхідну вогнестійкість будівель виробничого призначення, їх поверховість, площу поверху в межах пожежного відсіку. Обґрунтувати раціональність запропонованого розташування основного та допоміжного устаткування, проходів та проїздів у цеху (дільниці), організації робочих місць [30-33, 37].

5 Адміністративні та побутові приміщення. Розрахувати необхідну кількість площі адміністративних і побутових приміщень, їх обладнання. Вибрати раціональне їх розташування 25-31].

6 Опалення, вентиляція та кондиціонування повітря. Визначити параметри метеорологічних умов, які необхідно забезпечити у виробничих приміщеннях, джерела виділення шкідливих газів, парів, пилу, їх концентрації у повітрі робочих зон, можливий вплив на працівників (додатки Ж, И). Висвітлити питання щодо вибору системи опалення та обладнання припливно-витяжної загальнообмінної вентиляції, різних типів місцевої припливної (повітряні душі, теплові завіси) та місцевої витяжної вентиляції. Розрахувати систему віддалення шкідливих викидів від джерела їх з’явлення. Розглянути питання охорони навколишнього середовища. [15-19, 27, 30, 37].

7 Природне та штучне освітлення. На основі характеристики зорових робіт та ступеня точності виробничих процесів обрати потрібну систему природного освітлення (додаток К). Визначити кількість та площу світлових отворів. Обґрунтувати вибір системи штучного освітлення. Вибрати вид джерел світла, тип світильників, виходячи з санітарно-гігієнічної, світлотехнічної та протипожежної точок зору. Визначити найбільш раціональне розташування світильників у приміщенні. Передбачити (при необхідності) встановлення інших видів освітлення (аварійного, евакуаційного). Обґрунтувати необхідність встановлення світильників для місцевого освітлення. Здійснити розрахунок загального чи місцевого штучного освітлення [5-7, 11-19, 38-41].

8 Заходи щодо захисту від шуму та вібрацій. Визначити джерела шуму та розрахувати сумарний очікуваний рівень шуму в цеху та на окремих робочих місцях. Обґрунтувати вибір заходів щодо захисту працівників від дії шуму. Визначити джерела вібрацій та обґрунтувати запроектовані заходи щодо захисту від їх дії [16, 22, 24 - 27, 35].

9 Заходи щодо захисту від випромінювання. Необхідно визначити джерела теплових, електромагнітних та іонізуючих випромінювань і оцінити їх рівні. Обґрунтувати необхідність застосування екранів чи інших захисних засобів для різних видів випромінювань [11-18, 37, 45-46].

10 Заходи електробезпеки. Необхідно визначити категорію приміщення щодо небезпеки ураження людей електричним струмом та характеристику середовища в приміщенні (згідно з ПУЕ). Обґрунтувати запроектовані заходи та засоби електробезпеки (захисне заземлення чи занулення, застосування малих напруг, блокувальних пристосувань, загороджувальних пристроїв, електричний поділ мережі, ізоляція струмопровідних елементів тощо). Передбачити заходи (при необхідності) щодо запобігання появі та накопичення статичних електричних зарядів [18, 36, 45-46].

11 Заходи пожежної безпеки. Визначити до якої категорії за вибухо- та пожежонебезпеки належить виробнича будівля та окремі приміщення. Провести класифікацію приміщень (зон) за вибуховою та пожежною небезпекою. Вибрати ступіні вогнестійкості будівлі, а також необхідні межі вогнестійкості будівельних конструкцій. Обґрунтувати необхідність встановлення протипожежного перекриття та перепон, а також застосування автоматичних установок пожежогасіння. Розробити об'ємно-планувальні та конструктивні рішення шляхів евакуації. Визначити необхідну кількість та місця розташування первинних засобів пожежогасіння. Запроектувати протипожежне водопостачання у виробничій будівлі. Розробити систему пожежного зв'язку та сигналізації [3-8, 11-16, 18, 28-37, 45-46].





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...