Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття № 3



Тема № 8: «Мистецтво як засіб пізнання світу»

Час - 2 години

Навчальні питання:

1. Класифікація видів мистецтва. Видова структура мистецтва.

2. Функції мистецтва та вплив мистецтва на моральне виховання працівників ДПтС України.

Організаційно-методичні вказівки

Заняття може проводитися за двома варіантами. Перший варіант (А) передбачає проведення заняття в коледжі, а другий (Б) - в Чернігівському обласному художньому музею.

Варіант А. Курсанти (студенти) знайомляться з різними видами мистецтва, а також з біографічними даними видатних творців і їх творами.

Методом проведення заняття: виступи курсантів (студентів) і демонстрація художніх творів, обговорення найбільш цікавих моментів.

Для проведення заняття викладач використовує підготовленні завдання.

За варіантом Б заняття проводиться у формі екскурсії до Чернігівського обласного художнього музею. Під час заняття, курсанти (студенти) знайомляться із колекціями художнього музею, які нараховують майже 8 тисяч експонатів. Це живопис, графіка, скульптура та твори декоративно-ужиткового мистецтва.

Порядок проведення заняття за варіантом А:

Після лекційного заняття з теми «Мистецтво як засіб пізнання світу» викладач пропонує курсантам (студентам) в кожній навчальній групі створити 5 робочих груп для підготовки до практичного заняття.

Кожна робоча група бере собі один із видів мистецтва: архітектура, скульптура, живопис, музика, література. Після цього йде розподіл завдань між курсантами (студентами) за наступним планом:

  1. Загальна характеристика виду мистецтва.
  2. Етапи і особливості історичного розвитку даного виду мистецтва.
  3. Видатні діячі, які представляють даний вид мистецтва. Необхідно перерахувати і підготувати біографічне повідомлення про одного діяча.
  4. Демонстрація творів даного виду мистецтва (перегляд слайдів, фрагменти фільму, прослуховування музичних творів тощо).

В разі виникнення труднощів, викладач надає курсантам (студентам) консультативну допомогу.

На початку проведення практичного заняття, викладач повідомляє тему заняття, його мету і метод проведення.

В ході подальшого проведення заняття викладач звертає увагу курсантів (студентів) на зв'язок з теоретичними питаннями, які розглядалися під час вивчення даної теми і пропонує курсантам (студентам) дати відповідь на ряд контрольних питань. Для обговорення винесених на розгляд питань викликаються добровільно або за журналом 4-5 курсантів (студентів).

Контрольні запитання:

1. Дайте визначення поняттю «мистецтво».

2. Перерахуйте основні теорії виникнення мистецтва?

3. Визначте основні завдання мистецтва.

4. Класифікація видів мистецтва.

5. Окресліть основні функції мистецтва.

6. Визначте вплив мистецтва на формування світогляду працівника ДПтС України.

Порядок проведення заняття за варіантом Б:

Перед тим, як організовувати екскурсія, викладач узгоджує дату та час її проведення з завідуючим відділом просвітницької роботи Чернігівського художнього музею (за тел. 66-46-16).

Перед виходом до музею курсантів (студентів) інструктують про:

- мету заняття та порядок його проведення;

- дотримання правил руху по місту строєм;

- правила поводження в музею;

- питання, на які треба звернути увагу при відвідуванні музею.

По прибуттю до музею, курсантам пропонується тематична екскурсія. Під час проведення екскурсії, курсанти (студенти) ознайомлюються з експозиціями Чернігівського обласного художнього музею.

Після проведення екскурсії курсанти (студенти) діляться своїми враженнями, емоціями, переживаннями: обговорюють цікаві моменти експозиції, чи сподобались твори мистецтва чи ні, якщо не сподобались то чому, з'ясовують які елементи естетичної свідомості були задіяну під час відвідування музею.

Викладач підводить підсумки заняття і курсанти (студенти) в організованому порядку слідують до коледжу. Після відвідування тематичної екскурсії курсант (студент) повинен написати звіт про відвідування музею, описавши експозиції музею.

Рекомендована література

10. Бычков В. В. Эстетика: учебник / Виктор Васильевич Бычков. – М.: КНОРУС, 2012. – 528 с.

11. Велика ілюстрована енциклопедія історії мистецтв. – К.: Махаон,2007. – 512 с.

12. Гуревич П. С. Эстетика: учебное пособие / Павел Семенович Гуревич. – М.: КНОРУС, 2011 – 456 с.

13. Естетика: навч. посібник. / за ред. В. О. Лозового – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 208 с.

14. Етика та естетика: навч. посібник. / за ред. В. Л. Петрушенка. – Львів: Видавництво „Новий Світ – 2000”, 2011 – 308 с.

15. Івашин О. О. Загальна теорія культури. / Івашин О. О. – К.: Вид.дім „Києво-Могилянськоа академія”, 2008. – 215 с.

16. Кордон М. В. Українська та зарубіжна культура: підручник. / Кордон М. В. – К: Центр учбової літератури, 2007. – 576 с.

17. Лекції з історії світової та вітчизняної культури: навч. посібник. / за ред. А. Яртися – Львів: Світ, 2005. – 568 с.

18. Мєднікова Г. С. Українська і зарубіжна культура XX століття: навч. посібник. / Мєднікова Г. С. – К., 2002. – 214 с.

Порядок оцінювання знань курсантів (студентів)

Відповідь на практичному занятті оцінюється за наступними критеріями:

5 балів – курсант (студент) у повному обсязі опрацював програмний матеріал, основну і додаткову літературу, має глибокі й міцні знання, упевнено оперує набутими знаннями у вирішенні завдань, робить аргументовані висновки, може вільно висловлювати власні судження і переконувати інших, здатний презентувати власне розуміння питання.

4 бали – курсант (студент) володіє навчальним матеріалом, формулює нескладні висновки, може узагальнювати набуті знання і частково застосовувати їх у вирішенні завдань, аргументація на достатньому рівні.

3 бали – курсант (студент) загалом самостійно відтворює програмний матеріал, може дати стислу характеристику питання, але у викладеному матеріалі є істотні прогалини, є певні неточності як у відтворенні матеріалу, так і у висновках, аргументація низька, використання набутих знань у вирішенні завдань на низькому рівні.

1 бал – курсант (студент) присутній на практичному занятті, має конспект з даної теми.

За підготовку презентації 5 балів нараховується якщо курсант (студент):

- висвітлив повністю тему виступу своєї презентації (2 бали);

- публічно виступив перед групою з використанням слайдів, відео сюжетів, інсценівок практичних елементів (2 бали);

- використовував практичні приклади, які стосуються професійної діяльності (1 бал).

За відвідування Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»нараховується 5 балів якщо курсант (студент):

- був присутній на екскурсії (2 бали);

- написав звіт про одну із пам’яток заповідника, з урахуванням плану (3 бали).

За відвідування Чернігівського обласного художнього музею нараховується 5 балів якщо курсант (студент):

- відвідав Чернігівський обласний художній музей (2 бали);

- написав звіт про відвідування музею, описавши експозиції музею (3 бали).

Доповнення на практичному занятті передбачає стислий виступ (повідомлення) у розвиток положень, висловлених доповідачем. Доповнення не повинно повторювати аргументацію та фактичний матеріал доповідача. Цінність доповнення пролягає у вмінні привернути увагу до тих аспектів обговорюваного питання, що не знайшли свого висвітлення у виступі доповідача. При оцінюванні доповнень курсантів (студентів) їх кількість не має значення.

Оцінюється доповнення за такими критеріями: значне (суттєве, змістовне) прирівнюється до відповіді – до 1 балу; незначне (поверхове) – до 0,5 балів.

Підготував викладач циклу

педагогіки та психології

майор вн. служби О.М. Низовець





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...