Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Антикризове управління діяльністю підприємства



Змістовий модуль 1. Теоретичні аспекти антикризового управління

Тема 1. Теоретичні основи антикризового управління

Організаційно-економічні передумови антикризового управління. Кризові ситуації. Взаємозв’язок системи управління і виникнення кризових явищ. зовнішні і внутрішні фактори кризових явищ. Типологія кризових явищ. Класифікація кризових явищ і ситуацій.

Система управління підприємством. Система управління підприємством та проблеми стійкості. Схема управління за кризовою ситуацією. Ознаки антикризового управління.

Необхідність і проблематика антикризового управління. Концепція антикризового управління. Адаптивний організаційно-економічний механізм управління стійким антикризовим розвитком підприємства. Технологія антикризового управління.

Тема 2. Досвід антикризового управління розвинених країн

Досвід антикризового управління в країнах з розвинутою економікою.

Діяльність держави в кризових ситуаціях у розвинутих країнах.

Політика виведення американської економіки з кризи Ф.Д. Рузвельта.

Антикризова направленість реформ Л. Ерхарда.

Діяльність головних (топ) менеджерів при кризових ситуаціях в провідних транснаціональних компаніях.

Законодавство про банкрутство США, Германії, Чехії, Італії.

Тема 3. Кризи у зовнішньому середовищі і на підприємстві

Глобалізація економіки. Наслідки економічної глобалізації.

Сутність і закономірності економічних криз. Теорія економічних циклів. Роботи Дж. Кейнса, Н. Кондратьєва та В. Леонтьєва, стосовно циклічності економічного розвитку та теорій економічних циклів. Причини економічних криз. Види економічних криз та їх динаміка. Історія економічних криз.

Роль держави в регулюванні економічних, соціальних та політичних криз.

Ризик у розвитку підприємства. Класифікація видів ризику у діяльності підприємства. Фактори ризикованого розвитку підприємства. Суб’єктивні та об’єктивні фактори ризику. Виникнення криз на підприємстві.

Життєвий цикл розвитку підприємства. Точки кризових ситуацій.

Тема 4. Банкрутство і ліквідація підприємства в антикризовому управлінні

Нормативна база стосовно платоспроможності та банкрутства підприємств.

Доарбітражне врегулювання господарських спорів. Арбітражне врегулювання господарських спорів.

Відновлення платоспроможності боржника. Реструктуризація підприємства, її зміст та порядок проведення. Фінансова та виробнича реструктуризація, реструктуризація активів, корпоративна реструктуризація.

Реорганізація, як спосіб подолання кризових явищ. Механізм реорганізації юридичної особи. Форми санаційної реорганізації підприємства: злиття, поглинання, приєднання, поділ, виділення, перетворення.

Фінансова санація. Керуючий санацією. План санації.

Ознаки і порядок встановлення банкрутства підприємства. Стадії банкрутства: скрита стадія, фінансова нестабільність, явне банкрутство.

Ліквідація підприємства. Порядок складання ліквідаційного балансу.

Мирова угода при банкрутстві підприємства.

Змістовий модуль 2. Технології антикризового управління

Тема 5. Технології антикризового управління

Поняття антикризового управління. Технологічна схема процесу управління в кризовій ситуації. Форми і методи дій менеджерів в умовах кризи і банкрутства підприємства.

Технологія розробки управлінських рішень в антикризовому управлінні.

Контролінг, як засіб подолання проблем на діючих підприємствах.

Менеджмент-консалтинг, як елемент антикризового управління. Інжиніринг та реінжиніринг при подоланні проблем пов’язаних з кризовими ситуаціями на підприємстві.

Тема 6. Діагностика кризових явищ на підприємстві

Розвиток підприємства і етапи діагностики кризових явищ.

Методи прогнозування кризових явищ.

Інформаційна база діагностики фінансово-економічного стану підприємства.

Моніторинг фінансово-економічного стану підприємства.

Діагностика фінансово-економічного стану підприємства. Ліквідність. Платоспроможність. Фінансова стійкість. Визначення шляхів підвищення фінансової сталості підприємства.

Тема 7. Стратегія і тактика в антикризовому управлінні

Планування в антикризовому управлінні. Роль стратегії в антикризовому управлінні. Стратегічні цілі і задачі антикризового управління. Класифікація стратегій підприємства. Реалізація стратегії підприємства в умовах негативного впливу зовнішнього середовища і кризових явищ. Перегляд поточної стратегії.

Стратегії виведення підприємства з кризи. Стратегії підвищення доходів. Стратегії реалізації активів. Стратегії зниження витрат.

Аналіз антикризової програми, розробленої консалтинговою агенцією „McKincey”.

Формування маркетингових стратегій в антикризовому управлінні і їх класифікація. Використання засобів маркетингу в антикризовому управлінні.

Реалізація обраної антикризової стратегії. Тактичне управління при реалізації стратегії.

Тема 8. Інвестиційно-інноваційна антикризова діяльність на підприємстві

Фінансове забезпечення діяльності і розвитку підприємства. Проблеми недостатньої кількості фінансових ресурсів на підприємстві.

Інвестиції, як засіб подолання кризових явищ. Види та структура інвестицій при антикризовому управлінні. Джерела інвестицій для підприємства у кризовому стані. Оцінка ефективності інвестицій.

Науково-технічний прогрес і його вплив на функціонування підприємства. Стадії життєвого циклу галузі і продукту. Технологічна крива і технологічні переваги.

Нові продукти та ідеї у діяльності підприємств. Вплив оновлення асортименту на підвищення конкурентоспроможності підприємства та його фінансово-економічне положення.

Система інноваційного управління підприємством. Концепція інноваційності у діяльності підприємства. Інноваційний потенціал підприємства.

Тема 9. Антикризове управління персоналом підприємства

Конфліктологія в антикризовому управлінні. Функції конфліктів в організації. Деструктивні і конструктивні конфлікти. Причини та наслідки конфліктів персоналу організації. Структура та розвиток конфлікту.

Система антикризового управління персоналом. Антикризова політика в управлінні персоналом. Принципи антикризового управління персоналом. Різновиди кадрової політики в умовах кризи.

Кризовий менеджмент. Основні напрямки діяльності антикризової команди. Призначення менеджера з антикризового управління. Дії менеджера в кризовій ситуації. Арбітражний керуючий. Спеціаліст по антикризовому управлінню. Перекваліфікація та навчання менеджерів з антикризового управління.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 448 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...