Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 25



Тема 22. Розслідування шахрайства і вимагання

Питання для усного опитування та дискусії

1. Криміналістична характеристика шахрайства і обставини, що підлягають встановленню при розслідуванні цього виду злочину.

2. Типові ситуації, початковий етап розслідування шахрайства.

3. Подальший етап розслідування шахрайства.

4. Криміналістична характеристика вимагання.

5. Виявлення і аналіз ознак вимагання.

6. Початковий етап розслідування, типові ситуації, версії, слідчі дії.

7. Подальший етап розслідування вимагання, типові ситуації, слідчі дії.

8. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій в методиці розслідування вимагання.

Задачі до практичного заняття

№ 1. В обласну прокуратуру зі скаргами звернулось 12 мешканців нашої області стосовно того, що в лютому місяці поточного року по об’яві, надрукованій в місцевій пресі (щодо надання послуг з працевлаштування в державах Західної Європи), вони заключили угоди з фірмою “Лайф” та внесли кожний по 1200 доларів США. Фірмою вони були відправлені на Кіпр, де, прибувши в аеропорт Ларнаки, вони були затримані митною службою на 4 доби, а потім службою еміграції відправлені до Київа. Щодо повернення грошей фірма їм не відповіла.

Перевіркою встановлено, що фірма “Лайф” дозвіл мала на оформлення тільки туристичних, а не робочих віз. Керівники фірми - місцеві мешканці.

Яке рішення повинен прийняти прокурор? На виявлення яких обставин повинна бути спрямована перевірка і що підлягатиме вилученню? Вкажіть перелік першочергових слідчих дій.

№ 2. У міський відділ міліції надійшла заява однієї приватної торгової фірми про те, що ними складено договір на поставку для них за передоплатою окремих видів товарів широкого вжитку з такою ж фірмою нашої держави. Оплачені товари не надійшли, а прибувши на адресу постачальника, встановлено, що фірми взагалі не існує, а гроші відправлено за підробленими документами на рахунок приватної особи, яка нічого про це не знає, а про паспорт і особистий рахунок заявила, що документи загубила у нетверезому стані.

Охарактеризуйте слідчу ситуацію, яка склалася на початковому етапі розслідування.Складіть план розслідування і вкажіть оперативно-розшукові заходи. Які експертизи слід призначити, сформулюйте питання експертам.

№ 3. У вересні – жовтні минулого року гр. Безверхому І. В., мешканцю м. Шепетівка, стали надходити телефонні дзвінки з вимогами передачі невідомим особам 2000 доларів США, при цьому погрожували насильством, вбивством. В зв’язку з тим, що він не реагував на телефонні дзвінки, то двоє невідомих його зустріли і побили, заподіявши легкі тілесні ушкодження, про що він написав заяву в міліцію. Були прийняті відповідні заходи щодо прослуховування телефонних розмов, особистої безпеки потерпілого та інші. Особи були встановлені – брати Гирак В.Р. і Р.Р., які підтримували гарні стосунки з гр. Хоменко М.В. 20 листопада, при передачі потерпілим 500 доларів США Гираку В.

Які першочергові слідчі дії найбільш доцільні в цій ситуації? Що необхідно з’ясувати при допиті затриманого? Які заходи оперативного характеру необхідно прийняти?

№ 4. В підрозділ по боротьбі з організованою злочинністю звернувся керівник приватного підприємства Савченко Ю.П. і заявив про те, що декілька днів тому назад до нього прийшли двоє невідомих з вимогою передачі їм 10000 доларів США за послуги, які вони надали його підприємству при реалізації договору, пов’язаного з постачанням м’ясних продуктів. При цьому погрожували застосуванням насильства щодо нього, членів його сім’ї та знищенням підприємства. Савченко ніяких посередницьких послуг при реалізації ні від кого не отримував, а тому відмовив у їхніх вимогах. Незважаючи на це вони дали директору дві доби на роздуми. Через два дні вони знову прийшли до нього в офіс і свої вимоги супроводжували погрозами вбити його та підпалити приміщення, але і на цей раз до згоди не дійшли. Вимагачі знову на роздуми далі термін 3 доби. Свою розмову з вимагачами директор в офісі записав на магнітофонну стрічку. Того ж дня по телефону погрози стали надходити і членам його сім’ї, а тому він вимушений був звернутись до міліції.

Вкажіть, яких невідкладних заходів необхідно вжити в цій ситуації? Яким чином можна використати фонограму? В разі затримання з поличним вкажіть перелік першочергових слідчих дій.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична характеристика; типові слідчі ситуації; обман; зловживання довірою; попередня перевірка; вимагання; предмет вимагання; дії які застосовуються для вимагання; психічне або фізичне насильство; слідчі дії.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: у процесі підготовки до заняття необхідно усвідомити що для відмежування шахрайства від інших посягань на власність важливо встановити наявність обману чи зловживання довірою, яке може породжуватись службовими, родинними стосунками або особливою довірою потерпілого. Розрізняється шахрайство від інших злочинів і тим, що злочинці діють відкрито, способи різноманітні.

Готуючись по темі щодо вимагання необхідно знати, що воно є одним з найбільш небезпечних злочинних посягань на державну і громадську власність та особисті інтереси громадян. Великий ступінь громадської безпеки цих злочинів міститься в тому, що вони в більшості випадків вчиняються високоорганізованими злочинними угрупуваннями, які розподіляють між собою зони впливу, породжуючи таким чином у нашій державі нове злочинне явище – рекет.

Ці злочини мають двояку направленість. Предмет посягання практично завжди передають у відсутності очевидців, що негативно впливає на механізм слідоутворення. Злочинець діє зухвало мотивуючи що забирає „своє.”

Семінарсько-практичне заняття 26

Тема 25. Розслідування підпалів і порушень встановлених законодавством вимог пожежної безпеки

Питання для усного опитування та дискусії

1. Криміналістична характеристика цих видів злочинів і обставини, що підлягають з’ясуванню у справах про пожежі.

2. Початковий етап розслідування, типові слідчі ситуації, версії, планування розслідування.

3. Подальший етап розслідування.

4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій.

Задачі до практичного заняття

№ 1. 12 липня о 4 год. 30 хв. в СДПЧ-14 м. Волочиська надійшло повідомлення про те, що на машинобудівному заводі горить склад сировини і готової продукції. Факт пожежі перевіркою підтвердився. Охоронник центральної прохідної заводу Клімишин заявив, що приблизно о 4 год. 10 хвилин він почув запах горілого і вибіг на подвір’я за цех № 6, де побачив, що горить склад сировини і готової продукції. Про це він попросив робітника цеху №6 подзвонити пожежникам по тел. 01, а сам почав готувати засоби для гасіння. Склад сировини і готової продукції одноповерховий, розміром 8×12 м., конструкція металева. Частина приміщення вигоріла за місцем розташування сировини. За фактом пожежі порушено кримінальну справу.

Розробіть план організаційних заходів і слідчих дій. Складіть план допиту В.М. Клімишина.

Етап 2

У процесі проведення першочергових слідчих дій встановлено, що комірниця Т.М. Лопух звільнилася за 8 днів до пожежі, але до цього часу, в зв’язку з хворобою, склад не передала і ключі від нього не здала, стверджуючи, що вона їх загубила і останні дні відкривала склад відмичкою.

Складіть план допиту Т.М. Лопух. Вкажіть вид слідчого експерименту та складіть план його проведення.

№ 2. У ніч на 1 травня о 3 годині в центральному універмазі міста Старокостянтинова виникла пожежа, при гасінні якої загинув працівник пожежної охорони. В результаті пожежі згоріла більша частина підвальних приміщень, де розташувались склади з товарами, а також сталося задимлення товарів на двох поверхах.

Забезпечивши охорону місця події, огляд якого було перенесено на ранок, слідчий провів допит директора універмагу, який показав, що 30 квітня у трикотажній секції працювала ревізійна комісія зі зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, але свою діяльність по складу, який знаходиться у підвалі, не закінчила. На пульт централізованої охорони магазин було здано о 21 годині, після того як сторож в присутності директора перевірив усі замки ззовні на дверях. Про причини пожежі йому нічого не відомо. Допитані працівники СДПЧ, які першими прибули на місце події, а також сторож повідомили, що скло на всіх вікнах було ціле, двері закриті на навісні замки зовні. Повідомлення про пожежу надійшло з пульту державної служби охорони. Вогонь розповсюджувався з підвального приміщення.

Сформулюйте версії, які ґрунтуються на наведеній інформації. Складіть план перевірки кожної з них. Яка повинна бути підготовка до огляду місця події? На виявлення яких обставин треба спрямувати слідчі дії і на що в першу чергу необхідно звернути особливу увагу при огляді?

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична характеристика; підпал; злочинне порушення вимог пожежної безпеки; слідчі ситуації і версії по ним; слідчі дії; вогнище пожежі; механізм розвитку пожежі.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: підпали і злочинні порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки є небезпечними злочинами, що спричиняють збитки державній, колективній, комунальній та індивідуальній власності, життю і здоров’ю громадян. Тому завданням розслідування цієї категорії справ є з’ясування питань щодо причин пожежі, та наявність ознак і умов, які сприяли вчиненню злочину.

Способи вчинення вказаних злочинів різноманітні. Для більшості підпалів характерна наявність підготовчого етапу. Самі підпали за способами їх вчинення поділяються на декілька типових різновидів. Основними способами приховування підпалів є знищення слідів злочину і знарядь підпалу та інсценування обстановки, яка б свідчила про випадкове виникнення пожежі.

В свою чергу порушенням встановлених законодавством вимог пожежної безпеки не характерна наявність підготовчого етапу, але можлива подальша діяльність щодо маскування суті події з метою ухилення від відповідальності за вчинене.

Вказані правопорушення за способом їх вчинення також можуть бути поділені на декілька типів. Способи приховування порушень вимог законодавства щодо пожежної безпеки відображаються: у маскуванні слідів шляхом знищення приладів і пристроїв; внесенні змін в обстановку місця події; фальсифікації документів, які б свідчили про несправність обладнання, устаткування, наявність пожежного захисту та його придатність; інсценування підпалу тощо.

Залежно від того, мав місце підпал, чи пожежа сталася внаслідок допущених порушень, встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, з’ясовується: обстановка, механізм, час, шляхи проникнення і відходу, спосіб вчинення, засоби і знаряддя, особи, що мали доступ до об’єкта. Ці дані дозволяють висунути версії щодо події і її причин; особи, якою вчинено злочин; інсценування пожежі з метою приховування іншого злочину.

Приділити також необхідно увагу особливостям початкового і подальшого етапів розслідування цих справ відповідно до типових ситуацій, побудові версій, плануванню системи необхідних першочергових і подальших слідчих дій та особливостям тактики їхнього проведення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...