Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Анотації. Вивчення цієї теми передбачає ознайомлення студентів з процесом встановлення, виникнення та розвитку соціології



Вивчення цієї теми передбачає ознайомлення студентів з процесом встановлення, виникнення та розвитку соціології. Поява соціології, як самостійної науки була зумовлена розвитком суспільства наприкінці 19 на поч. 20ст.,в цей час світ зазнав глибоких соціальних змін, пов’язаних з переходом від традиційного до сучасного індустріального суспільства. Нові форми економічного та політичного життя вимагали конкретного наукового аналізу. Виникла потреба переходу від загальних абстрактних філософських роздумів про суспільство, про тенденції розвитку до позитивної науки про суспільство, як живе функціонуюче утворення.

Вивчаючи соціальні теорії академічного періоду, студентам доцільно розібратися в сутності соціальних знань про людину, про суспільство.

При цьому належить з‘ясувати історичні передумови вивчення цієї проблеми. З’ясувавши історичну сутність знань про людину і суспільство, слід звернути увагу на ідеї про суспільство А. Сен-Сімона. Усвідомивши сутність вчення про суспільство А. Сен-Cімона, доцільно перейти до розгляду історичних передумов виникнення соціології як науки. Далі належить приступити до визначення соціології як науки, родоначальником якої є О. Конт. При цьому слід особливу увагу звернути на сутність вчення про три стадії розвитку суспільства, розподіл праці, соціальну статистику і динаміку.

Значну увагу у вивченні цієї теми слід звернути на сутність концепцій основних напрямків 19-20 ст. Вивчаючи основні напрямки, слід звернути увагу на відмінність основних шкіл 19ст. від шкіл 20ст.

Вивчаючи розвиток соціології 19-20ст. доцільно розкрити сутність теоретичних вчень про суспільство М. Вебера, П.Сорокіна, Е.Дюркгейма, К.Маркса, Ф.Енгельса.






Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 172 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...