Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. Проведіть порівняльний аналіз підприємств різних організаційно-правових форм із погляду наступних критеріїв:



1. Проведіть порівняльний аналіз підприємств різних організаційно-правових форм із погляду наступних критеріїв:

· статус власників застосовуваного капіталу;

· кількість учасників;

· установчі документи;

· мінімальний розмір і порядок внесення статутного фонду;

· порядок управління;

· порядок прийняття рішень;

· розподіл прибутку;

· відповідальність учасників;

· вихід учасників.

Результати оформіть у вигляді таблиці 7

Таблиця 7

Порівняльна характеристика організаційно-правових форм підприємств

Організаційно-правова форма Статус власників Кількість учасників Установчі документи Статутний фонд Управління Прийняття рішень Розподіл прибутку Відповідальність учасників Вихід учасників
                   

2. Провести вибір форми організації підприємницької діяльності і сформувати чітку позицію в процесі аналізу конкретної ситуації.

3. Провести економічний вибір доцільної організаційно-правової форми господарського товариства.

Ситуація 1. Вибір форми організації бізнесу

Характеристика ситуації. Інженер-технолог розробив оригінальну технологію виготовлення окремих видів меблів з відходів деревини, що утворюються в значній кількості на меблевому комбінаті, де він працює. Потім виникла підприємни­цька ідея виокремлення виробництва і продажу нових меблів з відходів деревини. Практична реалізація цієї ідеї потребує вибору конкретної форми організації бізнесу. Можливі варіанти цієї під­приємницької діяльності зводяться до започаткування одноосібно­го (індивідуального) підприємства або створення невеликої прива­тної фірми.

Зміст аналізу ситуації:

1. Яку форму організації бізнесу доцільно вибрати в даному кон­кретному випадку?

2. Які переваги має та чи інша форма організації бізнесу?

3. У якому випадку на підприємстві може працювати найманий персонал?

4. Які обставини можуть змусити інженера-технолога відмовитися від створення (реєстрації) індивідуального підприємства або приватної фірми?

Ситуація 2. Економічний вибір доцільної організа­ційно-правової форми господарського товариства

Характеристика ситуації. Підприємець має власне невелике підприємство, яке надає послуги по ремонту жи­тлових приміщень (квартир) та офісів. На фірмі працює 20 робітників високої кваліфікації. Вартість матеріальних активів (основного та оборотного капіталу) дорівнює 263000 грн. Поточні зобов'язання у вигляді кредиторської заборгованості складають 90000 грн. Річний валовий дохід підприємця становить 480000 грн. На поточному влас­ному рахунку підприємця нагромаджено 120000 грн., а також цінних паперів (акцій та ОВДП) на загальну суму 150000 грн. Підприємець має зобов'язання некомерційного характеру (власну нерухомість під заставою) на суму 42000 грн.

З метою подальшого розвитку бізнесу виникла ідея залучити до участі в підприємницькій діяльності ще одного партнера з певним стартовим капіталом. Новий партнер підприємця погодився вкласти у започатковану останнім справу власний капітал у розмірі 70000 грн.

Зміст аналізу ситуації:

1. Яку організаційно-правову форму господарського товариства краще обрати двом парт­нерам по бізнесовій діяльності?

2. Яка можлива сума підприємницького ризику кожного з партне­рів залежно від обраної організаційно-правової форми господарського товариства?

3. Яку максимальну суму збитків матиме підприємець у разі виникнення пожежі, підтоплення чи виведення з ладу комунікаційної системи з вини працівників фірми?

4. Працювати літературні джерела з питань формування та розміру статутного капіталу організаційно-правових форм підприємств та заповнити табл.8

Таблиця 8.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 918 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...