Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки до виконання задачі



За умовами задачі, студент має визначити, який із підрозділів є «знаком питання», «собакою на сіні», «зіркою» чи «грошовим мішком» і розмістити номери чи назви підрозділів за матрицею БКГ (Бостонської консалтингової групи). При цьому слід орієнтуватися на темпи росту галузі, подані в останній колонці таблиці (якщо вони вищі 10% - оцінюються як високі, і підрозділ буде або «зіркою», або «знаком питання»; якщо нижчі за 10% — ця бізнес-одиниця буде або «собакою», або «грошовим мішком» залежно від обсягів продаж і конкурентної позиції бізнесу. Якщо підприємство порівняно з його конкурентами має значні обсяги продаж, його частка ринку може вважатися великою (така СОБ може бути або «зіркою», або «грошовим мішком»); якщо ж підприємство порівняно з конкурентами знаходиться у непривабливій ситуації, обсяги його продаж значно нижчі, ніж у головних конкурентів, його доля ринку вважається малою. Такий підрозділ може бути або «знаком питання», або «собакою на сіні».

Портфель підприємства вважається збалансованим, якщо немає ні надлишку, ні дефіциту грошових коштів, тобто якщо в складі підприємства достатньо «грошових мішків» для забезпечення програм росту грошовими ресурсами, та якщо є достатня кількість можливих об’єктів інвестування («знаків питання», «проблем»), тобто є перспективи розвитку підприємства. Отже, потреби підрозділів підприємства у фінансових ресурсах повинні бути забезпечені наявними джерелами коштів. Студент повинен скласти висновок про збалансованість господарського портфелю підприємства (фірми) та дати пропозиції щодо його оптимізації.

За матрицею ADL/LC (Artur D. Little /Life cycle “Баланс життєвого циклу”) слід визначити позицію кожної СОБ як одну з п’яти можливих: домінуюча, сильна, помітна, міцна, слабка та визначити етап життєвого циклу кожного підрозділу. Високі темпи росту відповідають етапам становлення або зростання, низькі - стадіям зрілості або спаду. Рекомендації за матрицею ADL/LC слід скласти, користуючись рекомендованою до теми літературою [12; 14; 18].





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...