Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кругообіг води в природі



Кругообіг води – це безперервний процес циркуляції води на земній кулі під впливом сонячної радіації та сили ваги. Найголовнішими складовими кругообігу є випаровування води, перенесення водяної пари на віддаль, конденсація водяної пари, випадання опадів.

Великий кругообіг охоплює сушу й океани і відбувається за схемою: океани – атмосфера – суша – океани. Водяна пара, що випаровується з поверхні океанів, переноситься вітрами на сушу, випадає на поверхню суші у вигляді атмосферних опадів, стікає до океану у вигляді поверхневого стоку (через річки), частина просочується в Землю, де утворює підземний стік і живить рослинність. Частина води потрапляє в повітря, випаровуючись із суші (із ґрунтів, водних басейнів), або через транспірацію рослинами тощо.

Малий кругообіг – це кругообіг над окремими океанами, материками або їхніми частинами. Малий відбувається за схемою: океан – атмосфера – океан. Водяна пара, що випаровується з поверхні океану, надходить в атмосферу, там конденсується й випадає у вигляді атмосферних опадів на поверхню океану.

Так, для малого кругообігу (у межах океану) рівняння водного балансу має такий вигляд: z0 = x0 + y0; для великого кругообігу: zc + yc = xc; для безстічних областей: zб = xб; zз = xз, для земної кулі в цілому: z3 = z0 + zc + zб = x0 + xc + xб = xз,

де: z0 – середнє багаторічне випаровування з поверхні Світового океану; zc – середнє багаторічне випаровування з поверхні периферійних областей суші; zб – середнє багаторічне випаровування з поверхні безстічних областей; z3 – середнє багаторічне випаровування з поверхні всієї земної кулі x0 – середня багаторічна сума атмосферних опадів на поверхню Світового океану; xc – те ж для периферійних областей суші; xб – опади на поверхню безстічних областей; xз – середня багаторічна сума опадів для всієї земної кулі; у0 – середній багаторічний стік із суші.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 448 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...