Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та терміни. Антанта – військово-політичний блок Великобританії, Франції, Росії, що називався «Троїстим союзом» та сформувався в 1904-1907 рр



Антанта – військово-політичний блок Великобританії, Франції, Росії, що називався «Троїстим союзом» та сформувався в 1904-1907 рр. Створенням цього союзу було завершено розстановку сил напередодні Першої світової війни.

Головна Українська Рада – міжпартійна організація, утворена 1 серпня 1914 р. у Львові, що виступала за вироблення загального напряму української політики, вирішення національно-політичних справ у зв’язку з війною, формування національного війська, виборення самостійності України.

Галицько-Буковинське генерал-губернаторство – тимчасова адміністративно-територіальна одиниця, створена царським урядом Російської імперії наприкінці 1914 р. на відвойованих російськими військами землях Галичини, Буковини, і Посяння з центром у Чернівцях.

Державна дума – виборчий законодавчий орган в Російській імперії, створений у результаті революції 1905 р.

Економічна криза – різке погіршення економічного стану країни, що виявляється в значному спаді виробництва, порушенні виробничих зв’язків, що склалися, банкрутстві підприємств, зростанні безробіття, зниженні життєвого рівня, добробуту населення.

Маніфест – особливий акт голови держави чи вищого органу державної влади, звернений до населення. Приймається у зв’язку із якимись важливими політичними подіями, визначними датами тощо.

Монополія – об’єднання виробників того чи іншого товару, що домовлялися про спільне регулювання обсягів виробництва, розподілу ринків збуту продукції, встановлення цін, закриття нерентабельних підприємств.

Партія – політична організація, що об’єднує найбільш активних громадян, прихильників певної загальнодержавної програми суспільного розвитку та намагається реалізувати свої наміри законним шляхом.

Синдикат – одна з форм капіталістичної монополії – договірне об’єднання підприємців, окремої галузі виробництва, що створювалося з метою захоплення ринку шляхом спільного збуту товарів за спільними цінами.

Страйк – колективне організоване зупинення роботи в організації чи підприємстві з метою досягнення від роботодавця чи уряду виконання певних вимог.

Союз визволення України – політична організація, утворена у Східній Галичині 4 серпня 1914 р., головною метою якої було проголошення самостійності та соборності України.

Хутір – вид сільського поселення поза селом з господарськими прибудовами та належною до нього землею. Аналог фермерського господарства у Європі.

Четверний союз – військово-політичний блок держав (Німеччини, Австро-Угорщини, Італії, Туреччини), що протистояв країнам Антанти в Першій світовій війні.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 494 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...