Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини та початок Першої світової війни



Навіть за складної внутрішньополітичної кризи Російська імперія проводила активну міжнародну політику. Маючи сприятливе геополітичне розташування, великі території, Росія не могла стояти осторонь світових процесів. У 1907 р., попри застереження П. Столипіна, Микола ІІ увійшов до військово-політичного блоку Антанта. Отже, участь Росії у війні була неминучою.

Україні у цій боротьбі судилося стати однією з головних бойових арен. Молоді країни – Німеччина, Італія, Австро-Угорщина – у прагненні до світового панування мали намір відібрати колонії у Великобританії та Франції, захопити частину території Росії, встановити свій вплив на Балканах. При цьому Україну розглядали як плацдарм для просування на схід, а потім колонію Німеччини. Австро-Угорщина намагалася зберегти своє панування на західноукраїнських землях (Східна Галичина, Північна Буковина і Закарпаття), а також заволодіти Волинню і Поділлям. На отримання частини української Бессарабії та Буковини сподівалася й Румунія. Участь у війні відповідала й інтересам панівних класів Росії. Вони мріяли про Галичину, Буковину, Закарпаття, підкорення країн Близького Сходу, а також захоплення протоки з Чорного моря в Середземне. Однак жодна із сторін не бажала враховувати думку населення України. Учасники цієї боротьби, українці мусили захищати не власні інтереси, а імперіалістичні амбіції найбільш розвинутих капіталістичних держав світу. Будучи розділеною між Російською та Австро-Угорською імперіями, Україна мала задовольняти потреби воюючих блоків у солдатах, утримувати найбільшу за своєю протяжністю лінію фронту, терпіти розруху, миритися з фактом братовбивства. Близько 4,5 млн. українців воювали у складі російської армії, 250 тисяч – у складі австрійської.

Приводом для війни стало вбивство сербом, членом партії «Млада Босна», гімназистом Г. Прінціпом 28 червня (11 липня) 1914 р. в м. Сараєво (столиця Боснії) наступника австрійського цісаря Франца Йосифа – ерцгерцога Франца Фердинанда. Після цього через три дні Росія оголосила війну Австро-Угорщині, 5 серпня 1914 р. німецька армія окупувала Бельгію, Англія і Франція розпочали бойові дії проти Німеччини. Перша світова війна почалася 1 серпня 1914 p., коли Німеччина оголосила війну Росії, а 3 серпня – Франції.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...