Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та терміни. Москвофіли– руський рух у Прикарпатській Україні, члени якого стверджували, що русини – це корінне східнослов’янське населення прикарпатських земель та



Москвофіли – руський рух у Прикарпатській Україні, члени якого стверджували, що русини – це корінне східнослов’янське населення прикарпатських земель та частина загальноросійського народу.

Політична партія – незалежне суспільне об’єднання людей, що має стійку структуру та виражає політичну волю своїх членів і прибічників. Виконує активну роль у політичному житті держави, формуванні органів влади та управління.

«Просвіта» – суспільна організація, що виникла на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст. та ставила собі на меті піднесення рівня освіченості серед населення.

Мадяризація – силове насадження угорської культури та мови на західноукраїнських землях у ХІХ ст.

Народовці – суспільно-політична течія серед молодої західноукраїнської інтелігенції, що виникла в 60-х роках ХІХ ст. у Галичині. Проводила культурно-просвітницьку роботу, організувала ряд культурно-просвітницьких установ. У 1899 р. народовці з частиною радикалів організували Українську національно-демократичну партію. З 1919 р. вона стала називатися «Українська трудова партія», а 1925 р. ввійшла до Українського національно-демократичного об’єднання (УНДО).

Кооперативний рух – рух за створення на добровільній основі об’єднань людей для спільної господарської діяльності.

«Нова ера» – спроба досягнути порозуміння між лідерами українського та польського рухів, яка вилилася в угоду про взаємні поступки (1890 р.).

«Український П’ємонт» – таку оцінку дав В. Антонович ролі Галичині в українському русі наприкінці ХІХ ст. – початку ХХ ст. з огляду на значення Королівства П’ємонт в об’єднаній Італії.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...