Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок проведення заняття



Питання, що відпра-цьовується Короткий зміст Методичні вказівки
     
Організаційний момент   Шикування взводу, прийняття рапорту, перевірка зовнішнього вигляду. Оголошення теми і мети заняття. Нагадування правил безпеки праці: 11. Оглянути висувну драбину. 12. Перекопати верхній шар запобіжної подушки. 13. При знятті драбини з автомобіля приймати її на підняті руки і обережно класти її на плече. 14. Встановлювати драбину на відстані 2,5 – 2,8 м від навчальної башти (кут нахилу до горизонту не повинен перевищувати 75º) та на три щаблі вище підвіконня третього поверху. 15. Висувати коліна драбини рівномірно, без ривків, не допускаючи накручування мотузки (ланцюга) на руки. 16. Підйом по драбині розпочинати тільки після її надійного встанов­­­лення та закріплення і утримання другим номером. 17. Тримати драбину під час висування за тятиви нижнього коліна, не допускаючи обхвату пальцями внутрішньої сторони тятиви. 18. Підтримувати рівновагу драбини під час її висування. 19. Призначити та проінструктувати відповідальних за страхування (двох - на подушці навчальної башти для запобігання падінню драбини вбік і одного - на третьому поверсі для підтримки драбини за останній щабель на випадок її складання). 10. Сигналом небезпеки визначити команду "СТІЙ ". Час – 8 хвилин.     Провести інструктаж з питань охорони праці.
Перевірка знань Питання повторення: - розкажіть порядок укладання бойового одягу та спорядження першим способом; - розкажіть порядок укладання бойового одягу та спорядження другим способом; - розкажіть порядок посадки відділення в пожежний автомобіль; - які вимоги безпеки праці під час збору та виїзду за сигналом “Тривога”? Час – 3 хвилин. Призначити пожежників для відповіді на запитання, зробити помітки в журналі.
Розминка Біг у складі відділення два кола по стадіону. Комплекс загально-фізичних та спеціальних вправ. Час – 7 хвилин.
Відпрацювання вправи Зняття, перенесення, встановлення та підйом по висувній драбині у Вправи з висувною драбиною виконуються розрахунком у складі двох чоловік. Перший і другий номери стають праворуч від автомобіля біля заднього колеса. За командою "Висувну драбину з автомобіля – зня­­­ти" перший номер береться правою рукою за поручень, робить поворот праворуч (в напрямку механізму кріплення висувної драбини), береться лівою рукою за ручку важеля кріплення драбини, а правою – поштовхом зни­­­зу-доверху відкріплює фіксатор. Другий Час – 20 хвилин. Розповісти порядок виконання вправи.  
     
вікно 3-го поверху навчальної башти. номер береться правою рукою за поручень на рівні голови (зі старту виходить разом з першим, але слідує за ним, щоб дати можливість першому номеру першим підійти до кріплен­­­ня драбини), стає правою ногою на сходинку автомобіля і береться лівою рукою зверху за праву тятиву драбини на рівні першого щабля (або за середину першого щабля третього коліна драбини), а лівою ногою впи­­­рається в автомобіль (або стає на всмоктуючий патрубок автомобіля). Після цього перший номер, взявшись обома руками за важіль і зробивши ри­­­вок донизу, надає драбині початковий рух, повертає кругом і стає спи­­­ною до автомобіля. Руки його підняті до гори і готові прийняти драбину, яка рухається. В цей час другий номер, відштовхуючись лівою ногою від кузова автомобіля, тягне драбину на себе, стрибає на землю, підхоплює драбину лівою рукою за праву тятиву і на ходу направляє праву руку у друге (третє) вікно між другим (третім) і третім (четвертим) щабля­­­ми. Перший номер приймає драбину на напівзігнуті руки і, нахиливши ту­­­луб вперед, починає біг, розвертає драбину, кладе лівою тятивою на пра­­­ве плече на рівні дев'ятого (десятого) щабля і береться правою рукою за верхню тятиву. В такому положенні вони переносять драбину до місця її встановлення. Не добігаючи шести (восьми) метрів до будівлі, другий номер береться лівою рукою за середину третього (другого) щабля, щільно притискає лівий комплект тятив до правого бедра, а правою рукою береться за четвертий (п'ятий) щабель (або за мотузку), (при цьому його тулуб направлений у бік будівлі). В цей час перший номер зусиллям обох рух на рівні між дев'ятим-десятим щаблями піднімає драбину над головою на напівзігнутих руках. Обидва пожежники рухаються по одній лінії, так щоб лінія башмаків драбини була паралельна основі будівлі. У місці встановлення драбини другий номер опускає башмаки в подушку і, не відриваючи правої руки від п'ятого (четвертого) щабля, ставить ліву ногу на другий щабель, розвертається спиною до будівлі з одночасним захопленням лівою рукою мотузки на рівні сьомого (восьмого) щабля. В цей час перший номер штовхає драбину вперед-вверх, на одному рівні, перехоплює руками тятиви на рівні між четвертим і п'ятим щаблями та­­­ким чином, щоб великі пальці рук знаходилися на вузьких сторонах тятив першого коліна, другим поштовхом доводить виставлення драбини до 80-85 гр. і утримує її. Його тулуб трохи зігнуто, ноги приймають стійке положення. З одночасним відштовхуванням лівою ногою від друго­­­го щабля другий номер підтягується на зігнутих руках доверху до момен­­­ту положення рук на рівні грудей, розводить ноги в бік за тятиви, ро­­­бить різкий ривок за мотузку і тягне її донизу до посадки на землю. При висуванні драбини вверх другий номер слідкує за валиком-останова і, як тільки той перейшов сьомий щабель,   За допомогою показчиків показати порядок виконання вправи.     Довести умови виконання вправи
     
 

різким пос­­­лабленням мотузки фіксує драбину. Далі береться руками за обидві тятиви на рівні третього (четвертого) щабля і повільно нахиляє драбину до підвіконня, встановлює її в лівий (правий) бік віконного прорізу. Після встановлення драбини у вікно, другий номер щільно притискає її руками, за зовнішні пази тятив першого коліна на рівні між четвертим-п'ятим щаблями, до будівлі (ноги зовнішньою стороною стоп впираються у башмаки драбини). Впевнившись, що драбина надійно закріплена і висуну­­­та на два-три щаблі вище підвіконня або даху, перший номер з поста­­­новкою лівої ноги на другий щабель починає по ній підйом. Вправа рахується виконаною, коли перший номер торкнувся обома ногами підлоги 3-го поверху навчальної башти.




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 185 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...