Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні функції сім 'ї та тенденції її розвитку



Функції сім'ї відображають систему взаємодії сім'ї і суспільства, з одного боку, і сім'ї і особи з іншого боку. Як у вітчизняній, так і в зарубіжній соціологічній літературі відсутня єдина типологія функцій сім'ї. Залежно від сфер життєдіяльності можна виділити такі основні функції сучасної сім'ї:

1. Репродуктивна функція. її називають ще функцією дітонародження або відтворення населення (Прийнято виділяти три типи репродуктивності сім'ї - багатодітну, середньодітну, малодітну. Зараз намітилась тенденція до малодітного типу відтворення населення).

2. Виховна функція - це здійснення соціалізації дитини і виховання дітей аж до досягнення ними соціальної зрілості (виховання - це система цілеспрямованого впливу на особистість з метою прищеплення їй певних моральних норм і зразків поведінки, а також морально-психологічних і фізичних якостей).

3. Соціально - статусна - сім'я забезпечує передачу певного соціального статусу членам сім'ї, відтворення соціальної структури суспільства.

4. Первинного соціального контролю - відповідальність та обов'язки батьків щодо поведінки дітей. Моральна регламентація поведінки членів сім'ї. Санкції за неналежну поведінку.

5. Економічна або функція матеріального забезпечення. Матеріальна підтримка неповнолітніх та непрацездатних членів сім'ї. Надання матеріальних коштів одним членам сім'ї від інших.

6. Господарсько-побутова. Догляд за дітьми. Надання господарсько-побутових послуг одним членам сім'ї від інших.

7. Функція дозвілля - це організація дозвілля членів сім'ї. Задоволення потреб у спільному відпочинку (успіхи телебачення, відеотехніки і поліпшення житлових умов населення знову висунули "домашнє вогнище" на одне з перших місць у розподілі вільного часу людей). Контроль у сфері відпочинку.

8. Функція духовного спілкування - це розвиток членів сім'ї як особистостей. Духовне взаємозбагачення членів сім'ї.

9. Емоційна функція - це емоційна підтримка членами сім'ї, задоволення потреб в особистому щасті і коханні.

10. Сексуальна функція - це задоволення сексуальних потреб у шлюбі. Контроль сексуальної поведінки членів суспільства.

Тенденції в розвитку сучасної сім'ї





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...