Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основний та оборотний капітал, їх структура. Показники вимірювання обороту капіталу



Різні частини продуктивного капіталу обертаються з різною швидкістю, що обумовлює поділ капіталу на основний та оборотний.

Частина продуктивного капіталу, яка цілком і багаторазово бере участь у виробництві товару, переносить свою вартість на готовий продукт частинами, протягом ряду періодів виробництва по мірі зношення називається основним капіталом. До основного капіталу відносять ту частину авансованого капіталу, яка втілюється в засобах праці.

Частина продуктивного капіталу, вартість якої входить у створювані товари вся і яка повністю повертається в грошовій формі після одного кругообороту називається оборотним капіталом. До складу оборотного капіталу входять предмети праці, а також змінний капітал. Оборот змінного капіталу (V) має свої особливості. На відміну від інших частин оборотного капіталу вартість змінного капіталу не переноситься на продукт, а створюється заново працею робітників. Тому в процесі обороту реалізується не авансовий змінний капітал (V), а нова вартість, що відшкодовує згаданий капітал. Отже, ця частина також здійснює повний оборот протягом кожного кругообороту капіталу.

Показниками вимірювання обороту капіталу виступають час обороту і швидкість обороту.

Час обороту капіталу (перший показник) – період, протягом якого вся авансована вартість повертається у початковій грошовій формі. Структурними складовими часу обороту є час виробництва і час обігу. Час виробництва – це період, протягом якого авансований капітал перебуває у сфері виробництва і має продуктивну форму. Будучи структурно неоднорідним, він охоплює:

– період перебування сировини, матеріалів та обладнання у виробничих запасах;

– робочий період, протягом якого робітник безпосередньо впливає на предмети праці;

– період дії природних процесів, які відбуваються без участі людини (землеробство, хімічна промисловість тощо);

Час обігу охоплює період, протягом якого авансований капітал перебуває у сфері обігу у формах грошового і товарного капіталу. Протягом часу обігу капіталу не створюється ні вартість, ні додаткова вартість. Час обігу охоплює:

– час зберігання готової продукції на складах;

– час транспортування продукції до ринків збуту і споживачам;

– час продажу продукції;

– час купівлі нових засобів виробництва і робочої сили.

Час обороту продуктивного капіталу визначається за формулою:

t =

n,

де t – час обороту (місяців)

n – число оборотів за рік.

Швидкість обороту (другий показник) – число оборотів за рік визначається за формулою:

n =;

t,

де n – число оборотів за рік

t – час обороту (місяців).

Швидкість і час обороту – зворотні показники. Швидкість обороту продуктивного капіталу істотно впливає на затрати виробництва і прибутковість підприємства. Чим більше обертів робить продуктивний капітал, тим нижчі затрати виробництва й вищі прибутки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 353 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...