Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Третя стадія



Для одержання вартості і додаткової вартості у грошовій формі треба реалізувати на ринку вироблений товар. При цьому капітал набуває форми товарного капіталу, головною функцією якого є реалізація товару і одержання додаткової вартості у грошовій формі.

Таким чином, капітал проходить три стадії і набуває відповідно трьох функціональних форм – грошової, продуктивної і товарної. Такий послідовний рух називається кругооборотом капіталу. Припинення руху на одній із стадій кругообороту призводить до порушення процесу зростання капіталу.

Будь-який процес суспільного виробництва є нерозривною єдністю процесу виробництва і процесу обігу. Існує дві точки зору на їхнє співвідношення.

З маркистського погляду вирішальну роль відіграє сфера виробництва, де діє продуктивний капітал. Ті соціально-економічні процеси, які відбуваються у сфері обігу, відзначаються формою власності у сфері виробництва: яка форма виробництва, така й форма обігу.

Інша точка зору, яка одержала назву „мінової концепції” полягає у тому, що вирішальну роль відіграють сфера обігу, товарно-грошові, ринкові відносини. Економічні відносини, з цього погляду, починаються не там, де речі виробляються, а там, де вони обмінюються, тобто у сфері обігу на ринку. Отже, економічні відносини зводяться до мінових відносин, які нібито є основною сферою економіки. Найбільш відомим теоретиком мінової економіки нині є П. Самуельсон. Його посібник під назвою „Економікс”, за який він отримав Нобелівську премію, домінує у вищих навчальних закладах країн Заходу.

Безперервний рух капіталу у сферах виробництва та обігу, послідовне повторення стадій кругообороту перетворюють його в оборот капіталу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 337 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...