Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок, його суть і функції



В економічній літературі мають місце різні визначення ринку. Під ринком розуміють і договори купівлі-продажу, і сукупність ділових операцій, які здійснюються в певній сфері економіки або в певному місці, де зуcтрічаються продавці і покупці й за висловлюванням Аристотеля «… по черзі обманюють один одного».

Виходячи з предмету політичної економії як науки про виробничі відносини, науки про економічні закони розвитку суспільства, доцільно надати наступну характеристику ринку: ринок – це сфера обміну, сфера руху грошових і товарних потоків, де взаємодіють незалежні господарюючі суб’єкти (продавці і покупці), які самостійно приймають рішення про те, що, як і для кого виробляти і продавати. Ринкові відносини базуються на ціновій системі та конкуренції і існують за умов наявності приватної власності, свободи вибору економічних суб’єктів, вільного підприємництва. Основними суб’єктами ринку виступають фізичні особи, домогосподарства, підприємства, держава; В ролі об’єктів – безліч товарів, які стабільно поступають на ринок.

Більш ґрунтовно суть ринку розкривається через виконувані ним функції:

1. Регулююча – через ціну (високу або низьку) ринок формує основні пропорції народного господарства, забезпечує розподіл і перерозподіл ресурсів відповідно до попиту і пропозиції. Сучасна економіка, окрім ринкових регуляторів, регулюється також державою за допомогою економічних та адміністративних важелів.

2. Ціноутворююча – ринок встановлює ціни, які віддзеркалюють суспільно-необхідні витрати виробництва, співвідношення між попитом та пропозицією, моду, смаки тощо.

3. Посередницька – ринок забезпечує умови, за яких відокремлені товаровиробники знаходять один одного і здійснюють обмін результатами своєї діяльності.

4. Контролююча – через значимість виробленого продукту ринок визначає раціональність, ефективність використання економічних ресурсів. Через виконання цієї функції забезпечується вплив споживачів на виробників, оскільки саме вони визначають на ринку, наскільки необхідний суспільству вироблений продукт.

5. Стимулююча – ринок націлює товаровиробників на зниження індивідуальних витрат виробництва шляхом впровадження досягнень НТП.

6. Інформаційна – ринок надає можливості постійно отримувати інформацію про величину попиту і пропозиції, рівень цін, асортимент товарів, їх якість, тобто в цілому про кон’юнктуру ринку.

7. Оздоровча – ринок по своїй суті досить жорстка система, яка націлена на ефективне функціонування. Завдяки конкуренції товаровиробники, що погано працюють, банкрутують, а ті, які працюють ефективно, - розвиваються.

8. Інтегруюча – ринок поєднує економіку в єдине ціле, розвиваючи систему ефективних горизонтальних і вертикальних зв’язків, у тому числі й зовнішньоекономічних.

Розглянуті аспекти суті та функцій ринку свідчать про високу ефективність даної форми організації суспільного виробництва і необхідність прискорення ринкових перетворень в Україні, формування якісно нового господарського механізму.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...