Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і сутність інвестиційного проекту



Поняття “інвестиційний проект” за [2] має два значення:

- справа, діяльність, захід, що передбачає комплекс будь-яких дій, які забезпечують їхнє здійснення та досягнення певних цілей (отримання певних результатів);

- документ або система документів, які необхідні для реалізації будь-яких дій чи описують такі дії.

Інвестиційний проект за [5] - це “план (програма) господарського міроприємства або підприємницького проекту, реалізація якого потребує залучення інвестицій.”

Інвестиційні проекти різняться за величиною капітальних вкладень і розмірами отриманих результатів. Будь-який з них спрямований у майбутнє, передбачити яке з достатньою визначеністю дуже складно. Через це інвестиційні проекти наражаються на ризик виникнення ситуацій, при яких фактичні результати капітальних вкладень будуть меншими за очікувані.

При розгляді варіантів інвестицій на автомобільному транспорті як в інфраструктуру і комунікації, так і на рівні підприємств, важливо брати до уваги ступінь зв’язку проектів.

Інвестиційні проекти за ступенем зв’язку поділяються на:

- альтернативні - це взаємовиключні проекти, причому оцінюватись вони можуть одночасно, а здійснюватись одночасно не можуть. Наприклад, для інвестування виділили обмежену суму коштів, а реалізація одного з проектів повністю вичерпала наявні ресурси. Тобто, решта проектів не можуть бути впроваджені разом з таким інвестиційним проектом;

- незалежні - це проекти, які не впливають один на одного. Вони можуть оцінюватись самостійно і здійснюватись одночасно. Наприклад, будівництво автомобільних доріг в різних регіонах країни або придбання підприємством нового рухомого складу і вкладення коштів в реконструкцію виробничого корпусу;

- взаємопов’язані - це проекти реалізація одного з яких залежить від реалізації другого. Ці проекти оцінюються одночасно як один проект, в результаті приймається одне рішення, обидва проекти або приймаються, або відхиляються. Наприклад, будівництво морського порту і під’їзних шляхів (автомобільних і (чи) залізничних).

Розробці інвестиційного проекту передує вивчення інвестиційного клімату. Це дозволяє розглянути і узагальнити різні характеристики досліджуваного проекту.

Сукупність політичних, макро- і мікроекономічних, соціальних психологічних та інших факторів, які характеризують доцільність і надійність інвестиційних проектів, утворює інвестиційний клімат (середовище), який визначає схильність економічних суб’єктів до інвестування в ту або іншу галузь.

Інвестиційний клімат має такі складові:

- загальні для ряду галузей параметри: політична ситуація, державна економічна політика, тенденції розвитку економіки, податкова система і податкове стимулювання інвестицій, стан і тенденції фінансово-кредитної сфери тощо;

- галузеві параметри: рівень доходів і рентабельність виробничої діяльності, рівень підприємницького ризику, тривалість повернення вкладених коштів, характеристика і тенденції розвитку ринку (місткість, наявність конкурентів, тенденції розвитку), вплив розвитку галузі на інші сфери економіки і суспільство тощо.

Оцінка параметрів інвестиційного середовища на автомобільному транспорті може бути різною для окремих регіонів країни, для напрямків розвитку послуг. Наприклад, для перевезень пасажирів у внутрішньому і міжнародному сполученні, для підприємств-перевізників вантажів різної номенклатури.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...