Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Contact details if different from those given in question 3.1



Дата заповнення Підпис

5). Створіть звичайний документ на базі шаблону анкети для виїзду за кордон, заповнивши поля форми особистими даними;

6). Збережіть створений документ в особистій папці з і для виїзду за кордон з ім’ям Анкета;

7). Роздрукуйте створений документ. Звіт щодо виконаної практичної роботи №7 здайте викладачу.

Література для самонавчання

1. Дибкова Л.М. Інформатика та комп’ютерна техніка. – К.: „Академвидав”, 2003. – 320 с.

2. Иванова Е.Н. Microsoft Office Word 2003. Просто как дважды два: Монография. – М.: Эксмо, 2005. – 254 с.

3. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник. 2-ге вид. – К.: Каравела, 2007. – 640 с.

4. Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. О.І.Пушкаря. – К.: Видавничий центр „Академія”, –2002. –704 с. (Альма-матер)

5. Новиков Ф. Яценко А. Microsoft Office XP в целом. – СПб.: БХВ-Петербург, 2002. – 928 с.

6. Ольга Здир Microsoft Word 2003 (русская версия)/ СПб БХВ-петербург, –2005, – 992 с.

7. Рзаєв Д.О., Шарапов О.Д., Ігнатенко В.М., Дибкова Л.М. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навч.-метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни. – К.: КНЕУ, 2002. – 486 с.

8. Усенков Д.Ю. Microsoft Office XP в уроках: MS Word, MS PowerPoint. – М.: Образование и Информатика, 2004. – 117 с.


Тема 8.
ГРАФІЧНЕ ОФОРМЛЕННЯ ТЕКСТУ ПЕРЕКЛАДУ


8.1. Засоби графічного оформлення тексту перекладу.

8.2. Колонтитули в тексті перекладу.

8.3. Буквиця, схематичні діаграми і написи в тексті перекладу.

8.1. Засоби графічного оформлення тексту перекладу

При графічному оформленні тексту перекладу в текстовому процесорі Word, можуть бути використані графічні об’єкти та малюнки.

Текстовий процесор Word має повний набір засобів для обробки графічних даних, що дає змогу створювати графічні зображення, експортувати графічні файли різних форматів, а також застосовувати до них різноманітні оздоблювальні ефекти.

Графічними об’єктами переважно називають графічні зображення векторної графіки, які складаються з геометричних фігур та ліній. Їх легко трансформувати, змінити колір, до них можна застосувати тривимірні ефекти та тінювання. Декілька об’єктів можна об’єднувати в групу (згруповувати), до якої можна застосовувати різні перетворення.

Графічний об’єкт – це будь-який намальований або розміщений у тексті об’єкт, який можна редагувати і форматувати за допомогою команд, що розміщені на панелі інструментів Рисование. Ці об’єкти є частиною текстового документа.

До графічних об’єктів можна віднести: Автофігури; об’єкти Напис; об’єкти WordArt.

Автофігури являються векторними зображеннями. Векторні зображення створюються з ліній, кривих, прямокутників та інших об’єктів. Векторні зображення зберігаються у форматі додатків, у яких вони були створені.

Малюнками називають растрові зображення (фотографії, скановані зображення, картинки з галереї Clip Gallery). Користувач може змінювати контрастність та яскравість малюнків, перетворювати кольорове зображення в чорно-біле або у відтінки сірого, а також вирізати із зображення потрібний фрагмент.

Малюнкиможна розміщувати в тексті, надрукованому в текстовому процесорі Word, застосувавши такі методи як копіювання, впровадження або скріплення.

До малюнків можна віднести: точкові малюнки, зображення, які скануються, фотографії і картинки. Для зміни малюнків можна використати панель інструментів Настройка изображения і деякі інструменти панелі інструментів Рисование.

Точкові малюнки (растрові малюнки) – це малюнки, створені набором крапок. Точкові малюнки створюються в таких графічних редакторах як Paint. До точкових малюнків відносяться всі зображення, які скануються, і фотографії. Точкові малюнки часто зберігаються з розширенням *.BMP, *.PNG, *.JPG або *.GIF.

Вставка поширених графічних форматів файлів у текст документа (формат файла позначається розширенням імені файла) проводиться безпосередньо або з використанням спеціальних графічних фільтрів.

Типи графічних файлів, які підтримує Word:

· Enhanced Metafile (*.EMF);

· Graphics Interchange Format (*.GIF);

· Joint Photographic Experts Group (*.JPG);

· Portable Network Graphics (*.PNG);

· Точкові малюнки Microsoft Windows (*.BMP, *.RLE, *.DIB);

· Метафайли Microsoft Windows (*.WMF);

· Tagged Image File Format (*.TIF);

· Encapsulated PostScript (*.EPS).

У комплект програмного забезпечення Word входить колекція малюнків у складі Clip Gallery. У колекції кліпів знаходиться набір картинок, які відносяться до MS Word. Більшість картинок виконана у форматі метафайла.

Крім того, у системній оболонці Windows існує технологія, що дозволяє використовувати дані, які створені і відредаговані в інших програмах. Називається ця технологія OLE – скріплення і впровадження об’єктів. Для скріплення і впровадження використовується або частина об’єкта, або весь документ повністю. Вставка різних графічних зображень з різних графічних редакторів здійснюється командою Вставка Þ Объект, відкриється діалогове вікно Вставка объекта. Для вставки у текст нового малюнка (об’єкта) використовують вкладку Создание, а для вставки існуючого малюнка – вкладку Создание из файла.

Текстовий процесор Word дозволяє легко розміщувати в тексті готові малюнки. При цьому Word підтримує три варіанти вставки з: файла; бібліотеки Clip Gallery; інших програм.

Остання, у свою чергу, підтримує такі вставки:

· з інших програм через буфер обміну даних;

· з інших програм як об’єкт.

Для вставки малюнка в текст з іншого файла необхідно:

1) встановити курсор на місце вставки малюнка;

2) у меню Вставка вибрати команду Рисунок, а потім – команду из файла;

3) вибрати малюнок, який слід вставити в текст;

4) двічі натиснути курсором миші на малюнок, який слід вставити.

Для копіювання графіки з іншої програми необхідно:

1) виділити графічний об’єкт в іншій програмі і виконати команду копіювання в буфер обміну даних;

2) вказати курсором місце вставки малюнка в тексті;

3) виконати команду Правка Þ Вставить або Правка Þ Специальная вставка;

4) вибрати із списку Как необхідний формат даних. Можна вибрати будь-яке значення, крім того, в яке входить слово об’єкт, оскільки в цьому випадку відбудеться впровадження даних.

Для вставки малюнка або картинки з бібліотеки Clip Gallery необхідно:

1) вказати курсором місце вставки малюнка;

2) у меню Вставка вибрати команду Рисунок або натиснути кнопку Добавитьрисунок на панелі інструментів Рисование, а потім в області задач вибрати розділ Упорядочить картинки. З’явиться вікно ИзбранноеКоллекция картинок, в якому необхідно вибрати потрібну категорію в колекції MS Office;

3) виділити потрібний малюнок, а потім вибрати команду Копировать у меню, що з’явиться, після цього натиснути кнопку Вставить на панелі інструментів;

4) після завершення роботи з колекцією натиснути кнопку Закрыть.

Для зміни параметрів малюнків існує панель інструментів Настройка изображения і деякі кнопки панелі інструментів Рисования.

При виділенні малюнка на екрані з’являється панель інструментів Настройка изображения з інструментами, які дозволяють обрізати малюнок, додати до нього границі, змінити його яскравість і контраст тощо (див. мал. 8.1).

Мал. 8.1. Панель інструментів Настройка изображения

Графічний процесор Word, дозволяє створювати нескладні малюнки. Для цього, а також для редагування малюнків і зміни їх кольорів, заливок, границь та інших параметрів, слугує панель інструментів Рисование (мал. 8.2).

Мал. 8.2. Панель інструментів Рисование

Процес створення малюнків із графічних об’єктів складається з трьох основних етапів:

· вставка намальованих об’єктів у текст;

· малювання або виконання певних дій (наприклад, переміщення намальованих об’єктів по тексту, групування, порядок тощо);

· зміна намальованих об’єктів (наприклад, зміна розмірів, кута повороту тощо).

Середня група кнопок на панелі інструментів Рисование призначена для вставки різноманітних графічних об’єктів (див. мал.8.3): автофігур; ліній; стрілок; прямокутників; овалів; написів; об’єктів WordArt.

Мал. 8.3. Середня група кнопок на панелі інструментів Рисование

Для малювання або роботи з графічними об’єктами призначена група кнопок Рисование (див. мал.8.4) і Выбор объектов.


Мал. 8.4. Група кнопок Рисование

У процесі певних дій (групування об’єктів, зміна порядку розташування, переміщення, зміна розмірів і кута повороту, прив’язка, розташування тексту в об’єктах тощо) створюється малюнок.

Основний принцип роботи з графічними об’єктами такий же, що і при роботі з текстом: спочатку слід виділити об’єкт, а потім виконати з ним деякі дії.

Група кнопок на панелі інструментів Рисование призначена для зміни параметрів графічних об’єктів – кольору і візерунка заливки, кольору і типу ліній, кольору шрифту, а також для надання об’єкту ефектів тіні або об’єму (мал. 8.5).

Мал. 8.5. Група кнопок для зміни параметрів графічних об’єктів

Діалогове вікно Формат… надає найповніші можливості для форматування графічних об’єктів та малюнків.

Для того щоб активізувати діалогове вікно Формат…, необхідно виділити об’єкт, клікнувши на ньому правою кнопкою мишки та в контекстному меню вибрати команду Формат…. Щоб виділити об’єкт, що розміщується позаду тексту, потрібно спочатку натиснути на кнопці Выбор объектов панелі інструментів Рисование.

Відкриється діалогове вікно Формат … Назва вікна відповідатиме типу виділеного об’єкта – Автофигуры, Надписи, Рисунка, Обьекта WordArt тощо (див. мал. 8.6).

Мал. 8.6. Діалогове вікно Формат автофигуры

На вкладках діалогового вікна можна вибрати параметри форматування об’єкта:

· Цвета и линии вибір стилю обтікання і вибір кольору і способу заливки, кольору, типу та товщини лінії;

· Размер – зміна розміру, масштабу і кута повороту;

· Положение – вибір стилю обтікання і вирівнювання по горизонталі;

· Рисунок – тільки для малюнків – обрізання малюнків, вибір їх кольору, яскравості та контрастності;

· Надпись тільки для напису – зміна заливки між текстом і рамкою напису.


Автофігури – це нескладні графічні об’єкти, які зручно використовувати в текстах. До них відносяться різного роду зірочки, півмісяці, квіточки тощо. Їх може „намалювати” будь-який користувач, оскільки вони вже намальовані і пропонуються в готовому вигляді.

Коли ви додаєте графічний об’єкт чи малюнок у текст, він розташовується на спеціальній підложці, або полотні. Полотно зручно використовувати при вирівнюванні об’єктів. Ті прийоми малювання, що пропонує Word, частіше всього не вимагають полотна взагалі. Для того щоб полотно не з’являлося в тексті під час вставки графічного об’єкта чи малюнку необхідно виконати команду Сервис Þ Параметры, і у вкладці Общие вилучити прапорець атоматически создавать полотно при вставке автофигур.

Щоб вставити необхідну (або просто цікаву) автофігуру, виберіть команду Вставка Þ Рисунок Þ Автофигуры. На екрані з’явиться панель інструментів Автофигуры, а текст перейде в режим Разметка страницы (якщо ви працювали в режимі Обычный ).

Кожна кнопка панелі інструментів Автофигуры має вигляд меню, яке відкривається. Якщо вибрати одну з них покажчик миші перетвориться на великий знак „плюс”. Тепер можна „намалювати” цю фігуру в тексті, перетягнувши курсор миші. З’являється фігура в певній точці, причому певного розміру. Потім і її розташування, і розмір можна буде змінити. (див. мал. 8.7).

Мал. 8.7. Панель інструментів Автофигуры

Автофігури можна переміщати по тексту. Для цього необхідно підвести покажчик миші до малюнка. Покажчик прийме вигляд хрестоподібної стрілки. Потім перетягнути малюнок за допомогою миші у вибрану частину екрана.

Розмір і форму автофігури можна змінити, перетягуючи мишею один з восьми маркерів, що з’явилися на рамці навколо фігури після натиснення на ній мишею (маркери, розміщені на кожній стороні і в кожному кутку фігури.)

Особливий зелений маркер, винесений за межі фігури, слугує для повороту зображення.

Деякі автофігури мають спеціальні жовті маркерами. Зазвичай ці маркери допомагають виконувати певні дії з формою автофігури.


Більшість користувачів Word нехтують можливостями WordArt. І даремно, тому що WordArt дозволяє прикрасити текст перекладу досить оригінальними об’єтами.

Щоб помістити об’єкт WordArt у текст перекладу, необхідно вибрати команду Вставка Þ Рисунок Þ Объект WordArt (див. мал. 8.8). З’явиться діалогове вікно Коллекция WordArt, в якому представлені шаблони і об’єкти WordArt, які можна створити. Вибрати стиль об’єкта у вікні Коллекция Word Art і натиснути на кнопку < ОК>. Далі у діалоговому вікні Изменение текста WordArt слід набрати текст, який буде представлений як об’єкт WordArt, вибрати шрифт, розмір, напівжирне зображення, курсив – як у звичайному тексті. Закінчивши набір і форматування тексту, натиснути кнопку < ОК >, і текст у заданому вигляді з’явиться на сторінці.

Мал. 8.8. Діалогове вікно Колекция WordArt

Щоб відредагувати об’єкт WordArt необхідно натиснути курсором миші на ньому один раз. Відкриється панель інструментів WordArt, яка допоможе виконати над об’єктом певні дії.

Як і інші графічні об’єкти, об’єкт WordArt буде розміщений у тій частині тексту, в якій встановлений курсор. Тому, якщо потрібно визначити обтікання текстом об’єкта WordArt, потрібно натиснути на кнопку Обтекание текстом на панелі інструментів WordArt.

З об’єктами WordArt можна працювати так само, як з будь-якими іншими графічними об’єктами: переміщати їх, міняти розмір, комбінувати з текстом і т.д.

Натисувши на кнопку Изменить текст напанелі інструментів WordArt повертаємось у діалогове вікно Изменение текста WordArt, яке дозволяє змінити тип і розмір шрифту, а також встановлювати інші параметри тексту. Закінчивши оформлення тексту, натиснути < ОК >.

Натиснувши напанелі інструментів WordArt кнопку Форма WordArt можна викликати на екран список різних розкладок тексту WordArt, що є ширшим, ніж той, який представлений на панелі Коллекция WordArt. Виберіть певну форму, і виділений об’єкт буде переформатований відповідним чином.

Оскільки фігурний текст є об’єктом, для його форматування можна використовувати кнопки панелі інструментів Рисование.

8.2. Колонтитули в тексті перекладу

Верхній і нижній колонтитули – це місця в тексті документа (зверху або внизу на кожній сторінці), дані в яких за умовчуванням повторюється на кожній сторінці. Колонтитули можуть бути створені в тексті за допомогою команди меню Вид Þ Колонтитулы, яка переводить текст у площину колонтитулів та відкриває панель інструментів Колонтитулы (див. мал. 8.11).

Мал. 8.9. Панель інструментів Колонтитулы

В колонтитулах тексту документа можна розміщувати текстові дані, графічні зображення та коди полів. На панелі інструментів Колонтитулы знаходяться кнопки для розміщення у колонтитуліх кодів полів: номера сторінки (код поля {PAGE}), загальної кількості сторінок у тексті (код поля {NUMPAGES}), дати (код поля {DATE}) і часу (код поля {TIME}). Вставка кодів полів у текст документа дозволяє одержати поточні значення кодів подів при кожному новому відкритті тексту документа.

Для вилучення колонтитула потрібно виділити текст або графіку і натиснути клавішу < Delete> або < Backspace>.

Перехід від верхнього колонтитулу до нижнього здійснюється за допомогою кнопки Bepxний нижний колонтитул панелі інструментів Колонтитулы.

Для розміщення колонтитулів відмінних для першої сторінки, а також для парних і непарних сторінок необхідно вибрати команду Файл Þ Параметры страницы. У діалоговому вікні Параметры страницы у вкладці Источник бумаги в групі Различать колонтитулы встановити прапорці першої сторінки, парних і непарних сторінок. У цій же групі можна встановити відстань до верхнього колонтитулу або до нижнього колонтитулу лічильником От края. Установка цих параметрів допоможе вирівняти колонтитули по вертикалі до верхнього або нижнього краю сторінки.

8.3. Буквиця, схематичні діаграми та написи в тексті перекладу

Б

уквиця – це вбудована в абзац велика прописна буква або перше слово. Буквиця використовується для того, щоб зробити вигляд абзацу привабливішим. Щоб зробити буквицю треба виконати такі дії:

1) виділити першу літеру, слово, сегмент;

2) обрати команду Формат Þ Буквица;

3) у діалоговому вікні Буквица виділити в групі Положение один із параметрів: в Тексте чи На поле;

4) виділити шрифт у списку Шрифт;

5) у полі Высота в строках ввести чи вибрати кількість рядків, на які розповсюджується буквиця (як правило їх три);

6) у полі Расстояние от текста ввести чи вибрати відстань від буквиці до тексту абзацу;

7) натиснути кнопку < ОК >.

Схематична діаграма – це графічний об’єкт, який зберігається на диску в графічному файлі.

Щоб створити схематичну діаграму треба виконати такі дії:

1) обрати команду Вставка Þ Схематическая диаграмма, з’являється діалогове вікно Библиотека диаграмм;

2). підібрати потрібну діаграму, натиснути кнопку < ОК>. При цьому з’являється панель Диаграмма, за допомогою якої можна змінювати обрану діаграму.

Написи надають користувачам можливості створення спеціальних ефектів для тексту.

Напис – це рамка, в яку вводиться текст для подальшого його розташування в будь-якому місці сторінки.

Написи розміщуються у тексті двома способами:

· розташуванням текстового поля, введенням і оформленням у нього тексту;

· вставленням напису навколо виділених абзаців, як це показано нижче.

Перед вставкою порожнього напису слід переконатися, що документ не містить виділених абзаців. Потім потрібно викликати команду Надпись з меню Вставка (можна також скористатися панеллю інструментів Рисование), становити покажчик миші в тому місці сторінки, де повинен знаходитися лівий верхній кут поля, і при натиснутій лівій кнопці миші задати розміри поля.

Після вставки текстового поля на екрані з’являється панель інструментів Надпис (див. мал. 8.12). Опис кнопок панелі інструментів Надпис наведений у таблиці 8.1.

Мал. 8.10. Панель інструментів Надпись

Таблиця 8.1.

Кнопки панелі інструментів Надпись

Кнопка Назва Призначення
    Створення зв’язку з написом За допомогою цієї кнопки встановлюється зв’язок між написами. Зв’язавши декілька полів, користувач може задати перетікання тексту з однієї частини тексту в іншу.
  Розрив зв’язку Розриває зв’язок між написами.
  Попередній напис Перехід до попереднього напису в тексті.
  Наступний напис Перехід до наступного напису в тексті.
  Напрям тексту Здійснює зміну напряму тексту з горизонтального на вертикальний і навпаки.

Питання для самоперевірки

1) Що таке графічний об’єкт і чим він відрізняється від малюнку?

2) Як встановити панель інструментів Рисование?

3) Для чого застосовується піктограма Автофигури?

4) Як можна зафарбувати графічний об’єкт?

5) Як вибрати тип лінії та її колір?

6) Як розвернути об’єкт на певний кут?

7) Як намалювати багатокутник?

8) Як зробити відтінення об’єкта?

9) За допомогою якої клавіші можна створювати рівносторонні фігури?

10) Як намалювати фігуру довільної форми?

11) Як розгрупування об’єкта?

12) Як можна змінити форму кривої лінії?

13) Як викликати програму WordArt?

14) Для чого застосовується програма WordArt?

15) Чи можна розмістити декілька об’єктів WordArt на одній сторінці документа?

16) Як можна зробити надпис в автофігурі?

17) Як можна форматувати надпис в автофігурі?

18) Як можна вставити малюнок із файла?

19) Як вставити малюнок із галереї малюнків?

20) Що таке колонтитули?

21) Які дані можуть розміщуватися в колонтитулах?

22) Як створити різні колонтитули на парних та непарних сторінках?

23) Як створити відмінний колонтитул на першій (титульній) сторінці?

24) Як вставити буквицю на початку абзацу?

25) Як створити схематичну діаграму?

26) Які є способи вставки в текст документа Надпису?

Практичне завдання

Відкрийте програмне вікно текстового процесора Word і виконайте такі завдання:

1). Надрукуйте фрагмент тексту, поданий нижче.

2). Оформіть його використовуючи графічні засоби MS Word (WordArt, малюнки, колонки, буквицю, написи).

3). Вставте колонтитули. У верхній колонтитул вставити: дату, час, <№ сторінки>, а в нижній колонтитул – <ПІБ виконавця>, <№ групи>).

4). Роздрукуйте створений текст. Звіт щодо виконаної практичної роботи №8 здайте викладачу.



A

FEW years ago, a mysterious billboard appeared on the highway Into the US’s Silicon Valley. The only thing on the billboard was the text: «{first 10-digit prime found in consecutive digits of e}.com.» Anyone smart enough to work this number out unlocked the address of a website. There they found another mathematical riddle. Calculate-this, and they were allowed to submit their CV to local company Google.

Not everyone Is expected to answer such mind-bending questions to win a job, but you will undoubtedly be bowled a few googlies at some point during an application. Usually these questions come when you’re sat
opposite an employer In a job interview, and your chances of a job can live or die in those 30 minutes. So here are the best ways to answer some common tricky Interview questions (and how not to).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.026 с)...