Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

М. Івано-Франківськ – 2011



Міністерство освіти, науки, молоді і спорту України

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Факультет фізичного виховання і спорту

І. М. Ткачівська, Л. В. Ковальчук

Інноваційні педагогічні та оздоровчі технології у фізичній культурі

(Навчально-методичний посібник для вчителів та майбутніх фахівців з фізичного виховання)

м. Івано-Франківськ – 2011

УДК 796/799

ББК 75.1

Рецензенти:

Презлята Г. В. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Михайленко Р. І. – кандидат наук з фізичного виховання і спорту, завідувач кафедри фізичного виховання ПВНЗ «Галицька академія».

Рекомендовано до друку Вченою радою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Протокол № 5 від 14. 02. 2011 року).

І. М. Ткачівська, Л. В. Ковальчук. Інноваційні педагогічні та оздоровчі технології у фізичній культурі / І. М. Ткачівська, Л. В. Ковальчук: Навчально-методичний посібник. – Івано-Франківськ, 2011. – 103 с.

У навчально-методичному посібнику розглянуто теоретичні основи педагогічної інноватики, розкрито та класифіковано інноваційні педагогічні та оздоровчі технології, які використовуються у фізичному вихованні.

Детальне обгрунтуванння інноваційних технологій та методик їх реалізації дозволить майбутнім фахівцям та практикам фізичного виховання ефективно використовувати означені технології у навчально-виховному процесі зі школярами.

Навчально-методичний посібник призначений для студентів факультету фізичного виховання, вчителів фізичної культури.

ЗМІСТ

Вступ 4  
Тема 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІЧНОЇ ІННОВАТИКИ 6  
Тема 2. Суть та класифікація інноваційних педагогічних технологій 14  
Тема3. ГЕНДЕРНА НОВІТНЯ ТЕХНОЛОГІЯ у фізичному вихованні 17  
Тема 4. ІГРОВІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ 29  
Тема 5. ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇу фізичному вихованні 33  
Тема 6. Технології дистанційного навчанняу фізичному вихованні 45  
Тема 7. ЗДОРОВ’ЯЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇфізичного виховання 55  
Тема 8. НАРОДНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ 60  
Тема 9. СУЧАСНІ СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ 72  
Тема 10. МОДУЛЬНЕ НАВЧАННЯ 78  
ГЛОСАРІЙ 80  

Вступ

Проблема реформування системи освіти України вимагає нових підходів до фізичної підготовки школярів і має таку особливість, що почали змінюватися ідеологічні орієнтири та теоретико-методологічні умови, які визначили мету і завдання роботи у різноманітних напрямах та в галузі фізичного виховання зокрема. Одним із шляхів вирішення проблеми є підвищення уваги до фізичного виховання, пошук нових форм та засобів навчання.

Аналіз практики нинішнього фізичного виховання, апробація та узагальнення новітніх досягнень в галузі фізичного виховання (Т.Т.Ротерс, О.П.Бабешко, М.С. Бургін, І.П.Підласий) та власний педагогічний досвід дають підставу вважати, що у навчальний процес з фізичного виховання доцільно ввести інноваційні технології навчання, які мають у своїй основі механізми впливу на внутрішню сутність людини, її духовність, емоційність, виразність.

Проблема пошуку форм організації освітньої діяльності, які б забезпечували позитивний результат, завжди хвилювала педагогів. Свого часу Ян Амос Коменський намагався так організувати навчання, щоб воно здійснювалося за єдиним законом людської природи. Чимало послідовників великого педагога також намагалися довести процес навчання до стану якісно працюючого механізму.

Кожен творчий педагог завжди шукає ті форми організації освітнього процесу, які є ефективними саме для тих дітей, із якими він працює зараз. Безперечно, цей пошук сприяє розробці, апробації та впровадженню у практику роботи інноваційних технологій, які, на нашу думку, і є гвинтиками у досить складному механізмі, який носить назву “освітній процес”. Надбання світового педагогічного досвіду, досягнення вітчизняної науки, а також досвід поколінь є підґрунтям інноваційної діяльності педагога.

Розвиток системи освіти вимагає впровадження нових методів навчання і виховання дітей. Відбором, теоретичним осмисленням, класифікацією педагогічних інновацій займається нова галузь педагогічного знання — інноваційні педагогічні технології. Специфічними особливостями інноваційного навчання є його відкритість майбутньому, здатність до передбачення на основі постійної переоцінки цінностей, налаштованість на конструктивні дії в оновлюваних ситуаціях, основою яких є інноваційні педагогічні технології. Професіоналізація педагога і входження його в інноваційний режим роботи неможливі без творчого самовизначення, в якому провідну роль відіграють інноваційні педагогічні технології. Інноваційні педагогічні технології як принцип педагогіки забезпечують умови розвитку особистості, здійснення її права на індивідуальний творчий внесок, на особистісну ініціативу, на свободу саморозвитку. Впровадження інновацій неможливе без педагога-дослідника, який володіє системним мисленням, розвиненою здатністю до творчості, сформованою й усвідомленою готовністю до інновацій. Інноваційні педагогічні технології, які поєднують створення, освоєння та застосування педагогічних нововведень, здатні значно прискорити процеси оновлення системи освіти загалом. Тому вивчення та реалізація інноваційних процесів широко використовується в системі освіти на різних її рівнях.

Основна мета навчального посібника – концептуальне представлення основних понять педагогічної інноватики та її структури в контексті євроінтеграційних освітніх процесів сучасної шкільної ланки; теоретично обґрунтовано та методично представлено найпоширеніші у фізичному вихованні інноваційні педагогічні та оздоровчі технології.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 695 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...