Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Деякі інші види масажу



спортивний масаж

Спортивний масаж це сукупність масажних маніпуляції і прийомів, які застосовують для покращення фізичного удосконалення спортсменів, знімають втому, підвищують спортивну роботоздатність, та для лікування спортивних травм. Виділяють ручний і як додатковий апаратний масаж. Спортивний масаж розділяють на тренеруючий, відновлюючий, попередній, гігієнічний (самомасаж).

Гігієнічний масаж проводять одночасно з ранковою гімнастикою в перервах між тренуваннями та спортивними змаганнями.

Він включає в себе прийоми погладжування, розминання, струшування, поплескування, пасивні та активні рухи.

Тренуючий масаж застосовують під час тренування спортсменів.

Відновлюючий масаж застосовують після спортивних навантажень для відновлення функцій спортсмена і спортивної роботоздатності.

Попередній масаж виконується перед змаганнями або тренуваннями з метою допомоги спортсмену підвищити спортивні результати. В залежності від мети його розділяють на розминаючий, передстартовий (тонізуючий та заспокійливий), зігріваючий.

Розминаючий масаж проводять перед змаганнями для мобілізації організму.

Передстартовий – застосовують для корекції стону спортсмена: тонізуючий при апатії, заспокійливий при великій збудливості спортсмена перед стартом.

Зігріваючий – при охолоджені організму або окремих його частин. Масаж сприяє підвищенню температури тіла, м'язи і зв'язки стають більш еластичні і стійкими до травм.

Під час спортивного масажу застосовують основні прийоми класичного масажу: погладжування, розтирання, вижимання, розминання, вібрацію, пасивні і активні рухи.

Особливу увагу приділяють прийомам вижимання - поперечне вижимання однією рукою, вижимання двома руками, вижимання основою двох долонею, вижимання охоплююче, подушечкою великого пальця і специфічним прийомом розминання, “повздовжнє розминання” двома руками, “ординарне розминання” яке відповідає повздовжньому розминанню в класичному масажі, “двійне кільцеве розминання” відповідає поперечному розминанню в класичному масажі. “Двойне ординарне” розминання виконують двома руками на протилежних поверхнях кінцівок.

Протипоказання до спортивного масажу такі як і до класичного.

Послідовність застосування прийомів:

Ø погладжування;

Ø розтирання;

Ø вижимання;

Ø розминання і при необхідності ударні прийоми. Всі прийоми чергують з прогладжуванням, струшуванням і ними закінчують масаж.

Розподіл часу: загальний масаж 60 хвилин на прогладжування, ударні прийоми, струшування, рухи 10% часу (6хвилин), розтирання – виконують 40% часу (24 хвилин), розминання 50% часу (30 хвилин).

Методика. Розпочинають масаж зі спини (дальню дільницю), потім ближню руку (внутрішню частину), плече, потім ліктьовий суглоб, передпліччя і долонну поверхню кисті. Потім масажований кладе руку перед лицем і її масажують – плече, ліктьовий суглоб, передпліччя, променево-зап'ясний суглоб, кисті.

Теж саме повторюють з протилежного боку. Після цього масажують тазову ділянку. Задню поверхню стегна і колінний суглоб (спочатку з одного боку, потім з другого).

Далі масажують ікроножні м'язи і Ахілловий сухожилок. П'ятка, підошва, пальці – в останню чергу. Потім другу гомілку.

Після цього спортсмен лягає на спину і масажуємо спочатку віддалений бік грудної клітини, потім ближню руку. Потім масажуємо з другого боку. Потім – стегна, колінні суглоби, гомілки, гомілково-ступневі суглоби, пальці ніг. Закінчують масажем живота.

Необхідно пам'ятати, що методика спортивного і гігієнічного масажу однакова, відрізняється тільки глибина дії і часом виконання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...