Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні принципи підібрання точок



Використовують постулати східної медицини та сучасні уявлення про рефлекторно-сегментарну будову організму.

Ø “ Мати - син ” – кожний меридіан впливає стимулюючи на послідуючий за годинниковою стрілкою і навпаки гальмівна дія “ син-мати ”.


Ø “ Дід-внук ” – меридіан впливає на меридіан який знаходиться від нього через одну ланку за годинниковою стрілкою – гальмівна дія і навпаки “ внук-дід ” – збуджуюча.

Ø Враховується добовий цикл. Пентаграма схеми взаємодій меридіанів: суцільна лінія –стимулюючий вплив, пунктирна гальмівної дії.

Вогонь ІУ – VI тонка кишечника


С серце


       
 
Дерево VВ – ХІ жовчний міхур
 
E – III шлунок


       
 
F – XII печінка
 
RD – IV селезінка, підшлункова залоза

       
 
R – VIII нирки
 
P – I легені


       
 
Вода V – VIII сечовий міхур
 
Метал УІ – ІІ товста кишка


Пентаграма – схем взаємовплив меридіанів

Суцільна лінія – стимулюючий вплив

Пунктиром – гальмівний вплив


На кожному меридіані є 6 стандартних точок, які мають визначну дію.

(мал. 2,3 40-42)

1. Тонізуюча точка – на яку необхідно діяти збудливо.

2. Седативна (гальмівна) точка – на яку діють заспокійливо.

3. Точка-посібник – використовується для посилення як стимулюючої так і гальмівної дії.

4. Стабілізуюча точка (ло-пункт), яка сприяє перебігу енергії з одного меридіана на інший.

5. Точка співчуття (згоди) розташовується на меридіані сечового міхура використовується для посилення ефекту на перші дві точки.

6. Точка-глашатай або точка тривоги розташована поблизу відповідного органа на даному меридіані або на інших. Больові відчуття в цій точці говорять за ураження відповідного органу.

Масажисту складно скласти правильне співвідношення точок, тому краще користуватись розробленими рецептами, які є в різних підручниках. Важливе значення має метод відшукування точок. Для цього використовують орієнтири (Кісткові виступи, заглибини, шкіряні складки, м'язи, трикутники і т.п.) і традиційні китайські схеми топографії точок на меридіанах. Використовують спеціальні прилади типу «ЕЛАП», «ЕЛИТА-04», «РЕФЛЕКС-3-01», «КАРАТ», «АПЛ-1» та інші. Прилади регіструють точку за зміною опору шкіри до електричного струму і сигналізують стрілкою амперметра, зумером, світлом лампи. Можна знаходити БАТ шляхом ковзання подушечки пальця по тілу де лежить точка і палець масажиста відчуває «феном прилипання», тепло, впадини, набухання, а пацієнт біль, проходження струму і т.д. «передбачені відчуття».

Під час вивчення топографії точок та їх дії, можна умовно їх розділити на наступні групи:

1. Точки широкої спектри дії або загальнозміцнюючі точки. Вони часто використовуються в масажі і мають велике терапевтичне значення при різних захворюваннях. Це такі точки:Хе-гу-УІ-4; Цюй-чі-УІ-11; Ле-цюе-Р-7; Ней-гуань0МС-6; Вай-гуань-TR-5; Мін-Мень- VУ-4; Да-чжуй- VУ-14; Цзу-сань-лі-Е-36; Сань-інь-цзяо-RP-6; чжао-хай-R-6.

2. Сегментарні точки, які відповідають спинномозковим сегментам і по рефлекторних шляхах пов'язані з внутрішніми органами. В масажі також застосовуються часто. Наприклад, серце – сінь-шу-V-15; нирка – шень-шу- V-25 і т.д.

3. Точки швидкої допомоги, які використовують для надання невідкладної допомоги. Наприклад, астматичний криз - V-13, фей-шу, VС-12 чжуан-вань; VС-22-тянь-ту; Е-40-фен-лун. Стенокардія V-15-сінь-шу; V-17-ге-шу; С-4-лін-дао; МС-6-ней-гуань; УІ-11-цюй-чі і т.п.

4. Є ще системні, симптомні, протибольові і точки залоз внутрішньої секреції, які використовують в масажі рідше.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...