Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила аналізу родоводу



І. Установити: чи є дані ознака або захворювання в родині поодинокими, чи виявлено кілька випадків цієї патології в родині (родинний характер); дане захворювання є спадковим чи набутим.

ІІ. Визначити тип успадкування даної хвороби (ознаки) в родині.

1. Визначити, якими хромосомами (соматичними чи статевими) успадковується ознака. Якщо ознака (хвороба) виявляється і в чоловіків, і в жінок, то вона не є зчепленою зі статтю, а соматична (схема 1,б). Якщо ознака (хвороба) виявляється тільки в однієї статі, то вона є зчепленою зі статтю (схема 1,а).

Ознака, зчеплена зі статтю Ознака, пов’язана із соматичними Схема 1

(статеві хромосоми) хромосомами.

2. Визначити домінантність чи рецесивність ознаки. Якщо ознака (хвороба) виявляється не в кожному поколінні, то вона є рецесивною. Якщо ознака (хвороба) виявляється в кожному поколінні, - то домінантною (схема 2,б)

Рецесивна ознака Домінантна ознака Схема 2

ІІІ. З’ясувати, по якій лінії (батька чи матері) передається захворювання.

ІV. Визначити генотипи пробанда і його подружжя.

V. Визначити ймовірність народження хворих дітей у родині пробанда.

Приклади розв’язування задач:

№1. Пробанд - хлопчик, який добре володіє правою рукою. Брати і сестри його - лівші. Мати пробанда - правша, а батько - лівша. У матері пробанда два брати, один із них - правша, другий - лівша. Бабуся пробанда за материнською лінією - правша, а дід - лівша. Брат матері пробанда (дядько пробанда) - прав­ша, одружився з жінкою-правшою. У них дві дочки лівші.


Складіть родовід сім'ї, визначте характер успадкування ознаки і генотипи всіх членів сім'ї.

 
 







Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...