Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Дистанційна торгівля − форма продажу товарів поза крамницями, за якої вибір товару та його замовлення не збігаються у часі з безпосереднім передаванням



Дистанційна торгівля − форма продажу товарів поза крамницями, за якої вибір товару та його замовлення не збігаються у часі з безпосереднім передаванням вибраного товару покупцеві.

Електронна торгівля − вид дистанційної торгівлі товарами з використовуванням комп'ютерної та телекомунікаційної техніки.

Комісійна торгівля − в ид роздрібної торгівлі товарами, які надходять від їх власників на умовах договору комісії і призначені для подальшого продажу кінцевому споживачеві.

Продаж товарів − операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, обміну, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передавання прав власності на товари за плату або компенсацію, незалежно від термінів її надання.

Роздрібна торгівля − підприємницька діяльність з продажу товарів та послуг на підставі усного або письмового договору купівлі-продажу безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їхнього особистого некомерцій­ного використання незалежно від форми розрахунків.

Споживча цінність товару виступає як сукупність властивостей, пов’язаних безпосередньо як з самим товаром, так і супутніми послугами.

Торговельна діяльність − це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб і громадян щодо здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку.

Торговельна надбавка − це один з елементів ціни, який характеризує рівень торговельних послуг і формується торговельним підприємством самостійно.

Фірмова торгівля − вид роздрібної торгівлі, обов’язковою ознакою якої є наявність фірмової назви суб’єкта господарювання і фірмового стилю його діяльності як умови виробничої, комерційної або торговельно-технологічної його винятковості.

Тести

1. Діяльність з продажу товарів та послуг на підставі усного або письмового договору купівлі-продажу безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їхнього особистого некомерцій­ного використання незалежно від форми розрахунків це:

а) роздрібна торгівля;

б) гуртова торгівля:

в) біржова торгівля;

г) надання послуг.

2. У процесі торговельної діяльності роздрібна торгівля розв’я­зує завдання:

а) задовольняє мінливі та зростаючі потреби кінцевого споживача в товарах та послугах;

б) забезпечує створення прибутку суб’єкта господарювання:

в) забезпечує збільшення валового внутрішнього продукту;

г) задовольняє потреб персоналу підприємства.

3. Відокремлене, спеціально обладнане місце для здійснення роздрібного продажу товарів з обов’язковим дотриманням чинних правил торговельного обслуговування населення та порядку розрахунків із покупцями це:

а) торгове місце;

б) торговельна площа;

в) торговельне підприємство;

г) ринок.

4. Суб’єкти господарювання можуть здійснювати торговельну діяльність:

а) лише після державної реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності;

б) за наявності в них спеціального дозволу (ліцензії) на торгівлю окремими видами товарів;

в) без реєстрації;

г) лише після державної реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності, а у випадках, передбачених законодавчими актами, за наявності в них спеціального дозволу (ліцензії) на торгівлю окремими видами товарів.

5. Роздрібна торгівля, що здійснюється у магазинах, які розміщені в окремих будівлях або приміщеннях і мають торговельну залу для покупців це:

а) комісійна роздрібна торгівля;

б) підприємствова роздрібна торгівля;

в) магазинна роздрібна торгівля;

г) дрібнороздрібна торгівля.

6. Роздрібна торгівля, що здійснюється через мережу нестаціонарних торгових об’єктів, які не мають торговельних залів: лотки, намети, автомати, автомагазини це:

а) комісійна роздрібна торгівля;

б) підприємствова роздрібна торгівля;

в) магазинна роздрібна торгівля;

г) дрібнороздрібна торгівля.

7. Через дрібнороздрібну торговельну мережу дозволена реалізація продовольчих і непродовольчих товарів:

а) лише простого асортименту;

б) простого і складного асортименту;

в) лише складного асортименту;

г) розширеного асортименту.

8. Що є спільною рисою для таких форм роздрібної торгівлі як торгівля за зразками, торгівля за каталогами, посилкова торгівля, торгівля за попередніми замовленнями та електронна торгівля?

а) особистий контакт продавця та покупця у магазині;

б) обмеженість безпосереднього контакту продавця із покупцем;

в) відсутність безпосереднього контакту продавця із покупцем;

г) використання посередників при здійсненні діяльності.

9. Роздрібна торгівля, що реалізує товари, прийняті від юридичних та фізичних осіб на комісійних засадах, тобто право власності на товар зберігається за комітентом до моменту його продажу покупцеві це:

а) комісійна роздрібна торгівля;

б) підприємствова роздрібна торгівля;

в) магазинна роздрібна торгівля;

г) дрібнороздрібна торгівля.

10. Комплекс послуг сьогодні це:

а) спосіб отримання додаткового прибутку, один із ключових засобів нецінової конкуренції, який дає магазину можливість посісти особливе місце серед інших аналогічних торгових закладів;

б) надання торговим персоналом допомоги покупцям на усіх етапах процесу придбання товару;

в) диверсифікація діяльності торговельних підприємств;

г) задоволення соціальних потреб персоналу.

Література: 2, 4, 5, 27 (с. 30-37, 286-320, 572-582), 28 (с. 9-21), 30 (с. 20-39), 50 (с. 187-265)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 679 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...