Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Антропогенні чинники



Антропогенні чинники пов’язані з діяльністю людини. Лю­дина на відміну від тварин не пасивно пристосовується до навко­лишнього середовища, а змінює його відповідно до своїх потреб. Антропогенний чинник почав діяти під час переходу людства від збирання до землеробства і полювання, але його вплив на природу особливо зріс в останні десятиріччя у зв’язку з інтенсивним роз­витком промисловості та сільського господарства і може бути як позитивним, так і негативним. Позитивна дія людини виявляєть­ся у насадженні лісів, парків, садів, створенні та розведенні висо­копродуктивних нових сортів рослин і порід тварин, створенні й охороні заповідників, заказників тощо. Проте негативний вплив людей на природу залишається все ще достатньо інтенсивним: вирубуються лісові масиви, осушуються вікові болота, міліють річки, відбувається ерозія ґрунтів, забруднення води, ґрунту й повітря відходами, нафтопродуктами, синтетичними речовинами, радіоактивними ізотопами (аварія на Чорнобильській АЕС в 1986 p.). Назріла необхідність невідкладної розробки й упровадження в практику глобальної концепції раціонального природокористування. Інакше людство опинеться перед необоротною екологічною катастрофою.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 743 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...