Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 7. Кримінально-процесуальні правовідносини



Кримінально-процесуальні правовідносини – це врегульовані кримінальним процесуальним законом суспільні відносини, що виникають і розвиваються у зв’язку зі здійсненням кримінального провадження.

Особливості кримінально-процесуальних відносин:

– вони виступають тільки у формі правовідносин;

– органічно пов’язані з кримінально-правовими відносинами;

– виникають, розвиваються, змінюються та закінчуються в нерозривному зв’язку з кримінальною процесуальною діяльністю;

– характеризуються особливим колом суб’єктів. Специфічною особливістю кримінально-процесуальних правовідносин є участь у них представника держави, наділеного владними повноваженнями. Без владного начала в кримінально-процесуальних правовідносинах неможливий розвиток кримінального судочинства, виконання завдань, що стоять перед ним.

Елементами кримінально-процесуальних правовідносин є:

– суб’єкти – всі учасники кримінально-процесуальної діяльності, тобто усі державні органи, їх посадові особи, які здійснюють кримінальне провадження, а також інші громадяни, посадові та юридичні особи, що залучаються у сферу кримінального процесу;

– об’єкт – поведінка суб’єктів кримінального процесу, тобто все те, з приводу чого виникли та існують правовідносини;

– процесуальні права і процесуальні обов’язки суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності.

Кримінально-процесуальні правовідносини мають фактичний та юридичний зміст.

Юридичним змістом кримінально-процесуальних правовідносин є зафіксовані у нормах кримінального процесуального права суб’єктивні права та юридичні обов’язки їх учасників.

Фактичний зміст кримінально-процесуальних правовідносин – це реально здійснювані дії їх суб’єктів, спрямовані на реалізацію своїх суб’єктивних прав та юридичних обов’язків, що визначаються інтересами у кримінальному провадженні (публічними чи приватними).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...