Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. У вищих закладах України все ширше здійснюється багаторівнева підготовка економістів для різних галузей господарювання – бакалаврів з економіки та



У вищих закладах України все ширше здійснюється багаторівнева підготовка економістів для різних галузей господарювання – бакалаврів з економіки та менеджменту, спеціалістів, магістрів ділової адміністрації. Навчальними планами таких закладів передбачений курс “Економіка підприємства”, що є базовою загальноекономічною дисципліною для майбутніх фахівців економістів, оскільки охоплює всі ключові розділи прикладної економіки, організації та забезпечення ефективного господарювання на рівні основної структурної ланки суспільного виробництва, дає необхідну сукупність теоретичних і практичних знань з управління ринковою економікою на сучасному етапі її розвитку в Україні.

Економіка підприємства, як конкретна галузь економічної науки й навчальна дисципліна, базується на пізнанні та свідомому використанні економічних законів і закономірностей функціонування та розвитку суспільного виробництва. Саме виявлення конкретних форм прояву цих законів і закономірностей у господарській діяльності підприємства правомірно вважається загальним предметом дисципліни. Отже, предмет економіки підприємства включає вивчення: теорії та практики господарювання на рівні підприємства; конкретних форм і методів господарювання, принципів господарювання та використання виробничого потенціалу; взаємодії всіх видів ресурсів; організації та ефективності господарсько-комерційної діяльності підприємства.

Виходячи із змісту навчальної дисципліни “Економіка підприємства”, навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни опирається на вимоги державно-освітнього стандарту України, покликаний допомагати студентам економічних факультетів вищих закладів освіти у досконалому вивченні теоретичного матеріалу та набутті відповідних навичок з базового навчального курсу. Посібник спрямований на формування у студентів здатності самостійно мислити, набуття ґрунтовних знань з основних розділів прикладної економіки, умінь, спрямованих на отримання заздалегідь намічених результатів господарювання шляхом оптимального використання трудових, матеріальних, фінансово-кредитних та інших ресурсів підприємства, практичних навичок прийняття рішень в умовах ринкової економіки.

Кожна тема, розглянута у навчальному посібнику, містить перелік питань, що є обов’язковими та додатковими для вивчення, коротке викладення змісту цих питань, включаючи найважливіші розрахунково-аналітичні моменти, список систематизованої літератури. Крім того, велика кількість задач і економічних ситуацій дають можливість закріпити у практичних розрахунках теоретичний матеріал. Наведені приклади розв’язку типових задач полегшать студентам роботу над практично-розрахунковою частиною посібника. Тести для самоконтролю дають можливість перевірити якість знань студентів з курсу. Тематика рефератів подана в посібнику з метою поглибленого вивчення дисципліни “Економіка підприємства”.

РОЗДІЛ 1. НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДО ТЕМ КУРСУ





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...