Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Первинна та вторинна імунна відповідь



При первинній гуморальній імунній відповіді синтезуються антитіла класу М (див.вище), які пізніше переключаються на клас G. Вона відбувається при першій зустрічі організму з антигеном (також інколи при повторній – реінфекція, загострення інфекційного процесу, тоді частина антигену по новому розпізнається з запуском первинної ІВ, свідченням чого є підвищені титри специфічних IgM). Для запуску первинної гуморальної імунної відповіді необхідна презентації антигену антигенрозпізнаючою клітиною, переважно макрофагом (при Т-незалежній АПК є сам -лімфоцит) Т-клітинами з наступним розпізнанням та передачею сигналу на В-лімфоцит, що проліферує в плазмачну клітину та після соматичного мутагенезу синтезує антитіла заданої специфічності. Від моменту першого потрапляненя антигену до появи перших антиті проходить в середньому 5-7 днів (кажуть: „скільки грип не лікуй – хворітимеш тиждень”). Після первинної імуної відповіді залишаються клітини імунологічної пам’яті (довгоживучі В-лімфоцити з імуноглобуліновим рецептором на відміну від наївник класу не М, а G) та антитіла класу G, що може зберігатися в залежності від антигену впродовж кількох місяців або всього життя, так званий нестійкий чи стійкий імунітет (нестійкий імунітет викликають більшість збудників венеричних захворювань, стійкий – практично всі дитячі інфекції).

Вторинна гуморальна імунна відповідь розпочинається при повторній зустрічі організму з антигеном за умови наявності клітин імунної пам’яті та незначної кількості специфічних до антигену антитіл класу G, які починають швидко наростати з перших днів. Тому ми в більшості випадків переносимо повторні інфікування незамітно – інфекція не встигає викликати захворювання. При вторинній імунній відповіді антитіла мають більшу афінність, за рахунок переключення класів. Ступінь підвищення афінності прямо пропорційна дозі антигену. Прямопорційна високій дозі спрорідненсть зростає значно слабше ніж при малій дозі. Це тому, що при низькій дозі його зв’язують лише високоафінні антитіла.

Гуморальна імунна відповідь перебігає у 4 фази:

1-а - лаг фаза коли Ат немає.

2-а - лог фаза – Ат зростають логарифмічно (пропорційно кількості антигену).

3-я - фаза плато –стабілізація титру антитіл.

4-а - фаза затухання імунної відповіді, коли проходить виведення чи катаболізм антитіл.

Основні відмінності первинної та вторинної імуної відповіді: при ВІВ скорочена Лаг фаза, і триваліша фаза плато і затухання. Рівень антитіл при ВІВ у фазі плато вище в 10 раз ніж при ПІВ. При ПІВ винтезуються антитіла класу М (потім класу G) при ВІВ - антитіла класу G і рідко М. При ВІВ вища афінність антитіл та дозрівання афінності.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 5907 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...