Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перехресна еластичність попиту



Перехресна еластичність попиту визначає ступінь чутли­вості споживчого попиту на один товар (х) залежно від ціни на інший товар (у).

де

EDx/y - перехресна еластичність попиту;

ΔQx - зміна обсягу попиту товару х;

ΔPy - зміна ціни товару у.

Для товарів, які замінюють один одного у вжитку (товарів-субститутів), коефіцієнт перехресної еластичності EDx/y має позитивне значення. Для товарів, які доповнюють один одного у процесі споживання (товарів-комплементів), коефіцієнт EDx/y перехресної еластичності від'ємний.

=> Якщо EDx/y > 0, — це означає, що обсяг попиту на товар х змінюється в прямій залежності від ціни на товар у, і товари х і у можуть бути взаємозамінні у вжитку, тобто є товарами-субститутами.

=> Якщо EDx/y < 0, - це означає, що обсяг попиту на товар х змінюється у від'ємній залежності від ціни на товар у, тобто коефіцієнт перехресної еластичності має від'ємне значення, а товари х і у є товарами-комплементами, тобто доповнюють один одного.

=> Якщо коефіцієнт перехресної еластичності дорівнюва­тиме 0 (EDx/y = 0), тоді товар х і товар у виступають на ринку як незалежні, невзаємопов'язані товари.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 543 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...