Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види економічної ефективності НТП



Народногосподарська характеризує відношення ефекту до затрат в масштабах народного господарства. Ефектом є збільшення національного доходу, а затратами – сукупність спожитих ресурсів.

Госпрозрахункова оцінює результативність затрат в масштабах галузі, підприємства і розраховується, найчастіше, як відношення прибутку до вартості виробничих фондів або собівартості (рентабельність виробництва і продукції).

Порівняльна обчислюється у випадку вибору кращого із можливих варіантів заходів НТП; як ефект може бути прийняте збільшення прибутку за рахунок зниження собівартості при реалізації одного варіанта порівняно з іншими, а в як затрати – додаткові капіталовкладення, що забезпечили це зниження за кращим варіантом.

Абсолютна характеризує відношення кінцевого народногосподарського госпрозрахункового ефекту до затрат на реалізацію вибраного варіанта. Цей варіант вибирається за критерієм порівняльної ефективності – мінімумом приведених витрат.

Економічну ефективність виробничих інвестицій можна визначити за допомогою показників їх загальної (абсолютної) та порівняльної ефективності.

Загальна ефективність (general efficiency) капітальних вкладень показує загальну величину їх віддачі та обчислюється зіставленням величини економічного ефекту з величиною самих затрат.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 488 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...