Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Групування витрат за економічними елементами



Витрати операційної діяльності енергопідприємств відповідно до їх економічного змісту групуються за такими економічними елементами:

1. матеріальні витрати (SМ);

2. витрати на оплату праці (SОП);

- відрахування на соціальні заходи (SСоц);

- амортизація (SА);

- інші операційні витрати (SІ).

Повна собівартість визначається:

S = SМ + SОП + SСоц + SА + SІ. (3.1)

До елементу матеріальні витрати включається: вартість робіт і вартість сировини, допоміжних матеріалів, запасних частин, вартість енергії та інших матеріальних витрат.

До елементу витрати на оплату праці включаються: основна заробітна плата, додаткова заробітна плата та інші заохочувальні виплати.

Основна заробітна плата (a base pay) - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норм часу, обслуговування, посадових обов'язків). Вона встановлюється у межах тарифних ставок, відрядних розцінок для робітників і посадових осіб, для службовців незалежно від форм і систем оплати праці, прийнятих на підприємстві.

Додаткова заробітна плата (an additional ettlings) - це винагорода за працю понад допущені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати та надбавки до тарифних ставок у розмірах, передбачених діючим законодавством, гарантійні і нетрадиційні виплати, оплату відпусток та іншого невідпрацьованого часу, соціальної допомоги та будь-яких інших виплат в грошовій або матеріальній формі, встановлених за домовленістю сторін.

До елементу відрахування на соціальні заходи включається:

1. відрахування на державне (обов'язкове) пенсійне страхування (Пенсійного фонду);

2. відрахування на державне (обов'язкове) страхування, яке включає загальнообов'язкове державне соціальне страхування через тимчасову втрату працездатності та затрат, зумовлених народженням і похованням;

3. відрахування на обов'язкове держане соціальне страхування на випадок безробіття;

4. відрахування на державне (обов'язкове) соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;

5. інші обов'язкові збори і відрахування на соціальні заходи, що визначені законодавством України (медичне страхування тощо).

До елементу амортизація включаються суми амортизаційних відрахувань від вартості основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів, які нараховані згідно з порядковими нормами та умовами, встановленими чинним законодавством.

До елементу інші операційні витрати включаються витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу попередніх елементів витрат, а саме:

1. оплата службових відряджень, пов’язаних із виробничою діяльністю в межах передбачених законодавством норм;

2. витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності підприємства;

3. витрати на утримання та експлуатацію автотранспорту;

4. витрати на проведення аудиту;

5. платежі з обов’язкового страхування майна підприємства;

6. витрати, пов’язані з набором робочої сили;

7. суми податків, зборів та інших, передбачених законодавством України, які відносяться на собівартість продукції і сплачуються незалежно від результатів фінансово-господарської діяльності підприємства (плата за землю, податок з власників транспортних засобів, збір за забруднення навколишнього природного середовища, збір за використання природних ресурсів, збір за використання водних ресурсів та інші);

8. плата за оренду;

9. витрати, пов’язані з оплатою дивідендів акціонерам, та інші операційні витрати.

Приклад 1. Визначити собівартість промислової продукції при таких вихідних даних: матеріалоємність М = 4 кг/шт., ціна матеріалів Ц = = 0,3 грн./кг, середня зарплата Ф = 18 тис. грн./люд/рік, продуктивність праці П = 1800 шт/ люд, норма амортизації a = 10 %, норма відрахувань на ремонт j = 5 %, питома продуктивність фондів f = 21 тис. грн./од. годинної продуктивності, коефіцієнт змінності k = 0,5, календарний фонд часу t = 8760 год/рік, інші витрати - m = 30 % від постійних витрат.

Розв’язання

В умовах задачі не вказаний об’єм виробництва, тому розрахунки слід вести за статтями собівартості.

Матеріальні витрати:

Sм = Ц × М = 4 × 0,3 = 1,2 грн./шт.

Заробітна плата:

Sзп = Ф / П = 18000 / 1800 = 10 грн./шт.

Амортизація:

SА = a × f / (k ×t) = 0,1 × 21000 / (0,5 ×8760) = 0,5 грн./шт.

Витрати на ремонт:

Sр = j × f / (k ×t) = 0,05 × 21000 / (0,5 ×8760) = 0,2 грн./шт.

Постійні витрати, в даному випадку включають складові собівартості продукції – заробітну плату, амортизацію, витрати на ремонт.

Sпост = Sзп + SА + Sр = 10 + 0,5 + 0,2 = 10,7 грн./шт.

Інші витрати:

Sін = m × (Sзп + SА + Sр) = 0,3 × (10 + 0,5 + 0,2) = 3,21 грн./шт.

Загальна собівартість виробництва:

S = Sм + Sзп + SА + Sр + Sін = 1,2 + 10 + 0,5 + 0,2 + 3,21 = 13,91 грн./шт.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 585 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...