Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансування ремонту основних фондів



Основні виробничі фонди в процесі експлуатації зазнають фізичного зносу і втрачають свої експлуатаційні якості. У зв’язку з цим ремонт основних виробничих фондів є необхідною умовою виробничого процесу. Від своєчасності та якості ремонту залежить ефективність використання основних виробничих фондів на підприємстві.

Своєчасний ремонт основних виробничих фондів

запобігає передчасному їх зносу та вибуттю,

продовжує строк служби,

підвищує виробничу потужність,

скорочує потребу в нових капітальних вкладеннях.

Поточний ремонт здійснюється для забезпечення роботи основних виробничих фондів усуненням окремих помилок і заміною або поновленням їхніх окремих частин.

Середній ремонт проводиться для часткового поновлення основних фондів із заміною деталей, вузлів обмеженої номенклатури, без повного розбирання об’єкта, що ремонтується.

Капітальний ремонт машин, устаткувань проводиться для відновлення їх виробничого ресурсу. При цьому здійснюється, як правило, повне розбирання машини або верстата, виявлення дефектів, контроль технічного стану, власне ремонт, складання устаткування після ремонту, його регулювання та випробування. Проводиться такий ремонт з метою відновлення такого ресурсу та покращення експлуатаційних показників об’єкта, що ремонтується.

Витрати на всі види ремонтів визначають підприємства самостійно, виходячи з:

технічного рівня,

фізичного зносу виробничих фондів,

забезпечення ремонтних робіт матеріально-технічними ресурсами.

Економічна доцільність капітального ремонту основних виробничих фондів визначається порівнянням витрат на капітальний ремонт об’єкта з вартістю аналогічного нового устаткування. Якщо вартість капітального ремонту цього об’єкта перевищує вартість аналогічного нового устаткування, то такий ремонт здійснювати недоцільно.

Фінансування капітального ремонту на підприємстві здійснюється згідно з планом капітального ремонту. План складають на підставі кошторисно-фінансових розрахунків щодо ремонту окремих об’єктів з урахуванням чинних норм, цін, тарифів. Затверджує план керівник підприємства.

До складу витрат на капітальний ремонт включають проектно-кошторисні витрати; вартість придбання нових деталей, вузлів, агрегатів; вартість заміни зношених конструкцій і деталей у будівлях і спорудах.

Порядок фінансування капітального ремонту залежить від способу його проведення. За здійснення капітального ремонту машин, устаткування, транспортних засобів підрядним способом на основі договорів розрахунки проводяться за актами приймання повністю відремонтованих вузлів, агрегатів тощо. Розрахунки стосовно ремонту, який здійснюється господарським способом, роблять, як правило, за окремими елементами витрат: виплата заробітної плати, оплата рахунків за матеріальні цінності, деталі, які використані під час проведення ремонту тощо.

Контроль за здійсненням капітального ремонту, оформленням кошторисно-технічної документації, економним витрачанням грошових коштів здійснює керівник підприємства.

Підприємства (незалежно від підпорядкування і форм власності) мають право протягом звітного періоду витрати на всі види ремонтів (поточний, середній, капітальний) віднести до валових витрат у сумі, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості груп основних фондів на початок звітного року. У цих самих розмірах названі витрати відносять на витрати виробництва, тобто на собівартість виробленої продукції. Витрати, що перевищують зазначену суму, збільшують балансову вартість 2, 3 і 4 груп чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 пропорційно сукупній балансовій вартості таких груп та окремих об’єктів основних фондів групи 1 на початок розрахункового кварталу.

Включення до собівартості витрат на ремонти в межах встановлених обмежень можна проводити:

шляхом повного їх віднесення на собівартість в обсязі вартості фактично зроблених витрат на ремонти за відповідний звітний період (в цьому випадку проведені витрати впливають на коливання в собівартості продукції);

шляхом зачислення цих витрат до ремонтного фонду, який створюється за рахунок рівномірних, у встановленому підприємством розмірі відрахувань, що відносяться щомісячно на собівартість продукції.

Витрати на капітальний ремонт орендованих основних виробничих фондів проводяться згідно з договором оренди. Коли умовами договору передбачено, що всі витрати на ремонт орендованих основних фондів проводяться за рахунок коштів орендаря, то в суму орендної плати не повинні включатися відрахування на капітальний ремонт основних фондів.

Якщо капітальний ремонт орендованого майна здійснюється орендодавцем, то витрати на капітальний ремонт включаються в орендну плату і сплачуються орендарем.

Під час розбирання об’єктів, що підлягають ремонту, можуть виявитися придатні для подальшого використання матеріали, запасні частини тощо. Вони оприбутковуються, оцінюються, відображаються в обліку і згодом можуть бути реалізовані або використані в процесі ремонту основних виробничих фондів. Отримані при цьому кошти є джерелом фінансування ремонту основних виробничих фондів.

Ремонт основних виробничих фондів фінансується за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, а також інших джерел, за рахунок яких фінансується поточне утримання зазначених основних фондів.

Приклад 1. Визначити кошторисну вартість системи опалення на основі укрупнених кошторисних показників. Для цього складаємо кошторисний документ – локальний кошторисний розрахунок (табли-

ця 2.1).

В графі 2 проставляється шифр і номер позиції нормативу [5].

В графі 3 – назва робіт та одиниці вимірювання відповідно до нормативу.

В графі 4 – об’єм робіт відповідно до одиниці вимірювання, яка дається в нормативі.

Графи 5, 6, 10 заповнюються на основі одиничних розцінок України або укрупнених кошторисних норм (УКН), які кожний рік перевидаються. В гр. 5 записують: в чисельник - прямі витрати, в знаменник - основну заробітну плату. В гр.6 записують: в чисельник - кошторисну вартість експлуатації будівельних машин, в знаменник - заробітну плату робочих, які обслуговують машини.

Графи 7, 8, 9, 11 містять дані, які отримані шляхом множення відповідних даних граф 5, 6, 10 на об’єм робіт, який міститься в графі 4.

Підраховують загальні витрати за колонками 7, 8, 9, 11 і округлюють їх до цілого числа.

В деяких випадках до загальної вартості в прямих витратах не врахована вартість основних матеріалів, які влаштовують. Тому необхідно в наступному пункті врахувати її. На прикладі таблиці 2.1 окремими рядками порахована вартість котлів та насосів, які не ввійшли до вартості їх встановлення.

В кінці локального кошторису визначають:

5. кошторисну вартість робіт як суму прямих та загальновиробничих затрат;

6. кошторисну заробітну плату як суму заробітної плати будівельників, монтажників, робочих, що обслуговують машини та механізми, робочих, заробітна плата яких нараховується в загальновиробничих витратах;

7. кошторисну трудомісткість як суму трудомісткості будівельників, монтажників, робочих, що обслуговують машини та механізми, робочих, заробітна плата яких нараховується в ЗВВ.


Таблиця 2.1





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...