Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Документація диспетчерських служб газотранспортних підприємств



Управління роботою об’єктів газотранспортної системи ПАТ "Укртрансгаз" здійснюється Об’єднаним диспетчерським управлінням через диспетчерські служби газотранспортних підприємств, що оперативно підпорядковуються ОДУ.

Основними завданнями диспетчерських служб являється:

– забезпечення газопостачання споживачів України всіх категорій у відповідності до встановлених обсягів;

– забезпечення виконання експортних поставок російського газу та газу інших власників в країни Європи, згідно наявних контрактів та угод;

– забезпечення оптимальних режимів роботи об’єктів газотранспортної системи ПАТ "Укртрансгаз";

– сприяти виконанню газовидобувними підприємствами ДК "Укргазвидобування" планів з видобування газу;

– здійснювати оперативно-диспетчерське керівництво локалізацією і ліквідацією аварій на магістральних газопроводах, контролювати хід аварійно-відновлювальних робіт;

– контролювати проведення робіт стосовно планово-попереджувальних ремонтів, капітальних ремонтів і реконструкції лінійної частини газопроводів;

– своєчасно інформувати керівництво компанії, УМГ, ЛВУМГ та державні органи згідно встановленого порядку про всі види надзвичайних ситуацій, що мали місце на об’єктах ДК "Укртрансгаз";

– формування добових оперативних документів, що відображають стан роботи ГТС;

– розраховувати запаси газу в газопроводах за фактичними тисками, контролювати якість газу.

Для виконання покладених завдань в диспетчерських службах підприємств ПАТ "Укртрансгаз" повинна бути наступна документація:

– посадові інструкції для всіх категорій працівників служби;

– положення про виробничо-диспетчерську службу (відділ);

– принципова (технологічна) схема лінійної частини газопроводів;

– принципові схеми технологічної обв’язки КС, ПСГ, ГРС;

– плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій (для диспетчерських служб ЛВУМГ план збору і виїзду аварійних бригад);

– принципові схеми системи енергозабезпечення;

– оперативний добовий журнал роботи газопроводів та оперативний журнал диспетчера;

– спеціальний журнал для обліку і оперативного контролю виконання вогневих і газонебезпечних робіт;

– журнали роботи ПСГ, оперативного добового обліку газу, контролю якості газу у визначених пунктах газопроводів, вхідних та вихідних факсограм.

Персонал диспетчерських служб може вести додаткову оперативну і технологічну інформацію, встановлену за рішенням керівництва підрозділу в залежності від ситуацій, що виникли на об’єктах ГТС.

2.6.3. Схема повідомлень про надзвичайні події, нещасні випадки на газотранспортних підприємствах "Укртрансгаз"

Аварія – раптова подія, яка спричинила вихід із ладу об’єкта, або дільниці магістрального газопроводу газотранспортної системи і викликала негативні наслідки для навколишнього середовища, нанесла матеріальні збитки на території об’єкту ГТС, і як наслідок, викликала загрозу для обслуговуючого персоналу і населення.

У всіх випадках виникнення аварійних ситуацій і відмов на лінійній частині, КС, ГРС, ПСГ, експлуатаційно - виробничі підрозділи повинні мати розроблений і затверджений план оповіщення, збору і виїзду на об’єкти аварійних бригад
і техніки.

У разі виникнення аварії на компресорній станції диспетчер (змінний інженер) підрозділу повинен забезпечити локалізацію місця аварії, довести інформацію до відома керівництва підрозділу і диспетчера УМГ, прийняти заходи щодо забезпечення нормальної роботи справного обладнання.

При виникненні пожежі або раптовому викиді газу в машинному залі, галереї нагнітачів, укриттях ГПА та на технологічних комунікаціях КС, на площадках АПО газу, вузлах підключення КС, оперативний персонал повинен аварійно зупинити КС.

Аварійна зупинка ГРС повинна бути виконана у випадках виникнення пожежі або раптовому викиданні газу у виробничих приміщеннях, блоках і на технологічних комунікаціях ГРС.

Порядок аварійної зупинки ПСГ визначається УМГ з урахуванням конкретних умов кожного ПСГ.

У випадку виникнення аварії на лінійній частині газопроводу диспетчер підрозділу зобов’язаний доповісти про це керівництву підрозділу, диспетчеру УМГ, привести в дію план оповіщення, збору та виїзду аварійної бригади.

Визначення аварійної дільниці газопроводу і його локалізація (відключення) від діючих газопроводів, виконується, як правило, персоналом диспетчерської служби ЛВУМГ із застосуванням засобів телемеханіки.

У разі їх відсутності або відмови – першочерговим направленням бригад до запірної арматури для відключення аварійної дільниці газопроводу з метою локалізації аварії.

Персонал, який першим прибув на місце аварії на лінійній частині газопроводу, зобов’язаний:

– запобігти появу в зоні аварії сторонніх осіб і техніки; у разі виникнення аварії поблизу залізниць і автомобільних доріг – вжити заходи, щодо припинення руху транспорту;

– уточнити місце і розміри аварії;

– вийти на зв’язок з диспетчером або керівником підрозділу, повідомити про місце і приблизні розміри аварії, можливості під’їздів і проїздів та інші відомості;

– у разі виникнення аварії поблизу ліній електропередачі, нафтопродуктопроводів, залізниць та автомобільних доріг – повідомити їхніх власників про аварію.

Забороняється наближення до зони аварії людей і техніки до організації зв’язку і отримання повідомлень про повну локалізацію аварії, організацію безперервного чергування на відключеній від діючого газопроводу запірній арматурі, виконання додаткових заходів щодо запобігання випадковій або самовільній перестановці запірної арматури на границях відключеної дільниці.

На дільниці газопроводу між КС, не обладнаній лінійною телемеханікою, для визначення місця аварії і її локалізації одночасно з двох КС назустріч одна до одної повинні направлятися аварійні бригади.

Маршрут руху бригад координується диспетчерською службою до прибуття керівника підрозділу.

План оповіщення, збору і виїзду на трасу в цих випадках приводиться в дію у відповідних підрозділах (ЛВУМГ, ВУПЗГ тощо).

Незалежно від функціонування системи телемеханіки, під час ліквідації аварії персонал зобов’язаний прибути на дільниці газопроводу, що відключаються, і проконтролювати закриття запірної арматури, організувати зв’язок, постійне чергування на кранах і кранових вузлах, прийняти заходи щодо запобігання самовільної або помилкової перестановки кранів. Засоби телеуправління на кранах, які використовуються для відключення аварійної дільниці, необхідно відключити після прибуття постів.

Керівництво роботами по ліквідації наслідків аварії повинен очолити: на місці – начальник або заступник начальника підрозділу, у диспетчерській УМГ – головний інженер або заступник директора.

До прибуття керівника підрозділу на об’єкт його обов’язки з локалізації і ліквідації виконує старший за посадою фахівець підрозділу, служби, цеху – за приналежністю аварійного об’єкту.

Якщо для ліквідації аварії необхідно виконати великий обсяг робіт із залученням персоналу, ресурсів і технічних засобів декількох підрозділів або роботи, що передбачаються технічно складними, то організацію робіт на місці має очолити від-повідальний представник УМГ, призначений наказом керів-
ника УМГ.

Керівник робіт з ліквідації аварії І і II категорій призначається наказом ПАТ "Укртрансгаз" або УМГ.

Про аварії на об’єктах магістральних газопроводів диспетчерські підрозділи ЛВУМГ оповіщають керівництво підприємства, диспетчера УМГ, органи місцевої влади, територіальні органи: Міністерства надзвичайних ситуацій, Державного комітету з охорони праці, Служби Безпеки України.

Після отримання повідомлення про аварію чи надзвичайну ситуацію на об’єктах магістральних газопроводів від диспетчерських підрозділів УМГ, ОДУ надає інформацію керівництву та відповідним управлінням "Укртрансгаз", центральній диспетчерській службі НАК "Нафтогаз України", Службі Безпеки України, Міністерству надзвичайних ситуацій, Державному комітету з охорони праці.

Згідно з встановленим порядком, інформацію про надзвичайні ситуації необхідно надати диспетчерським підрозділам УМГ в ОДУ в термін до ЗО 30 хвилин з моменту отримання повідомлення від ЛВУМГ відповідно схеми, зображеній на рис. 14 [25]..

.

Рис.14. Схема повідомлення про надзвичайні ситуації





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 723 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...