Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, що впливають на безвідмовність газотурбінних установок і компресорів в експлуатації



На безвідмовність виробів впливають різні фактори, зумовлені умовами проектування, виробництва й експлуатації (рис. 3).

Аналіз факторів показує, що відмови агрегатів і систем газотурбінних установок і компресорів (ГТУіК) виникають через наявність конструктивних і виробничих недоліків, недостатньої надійністі надійності агрегатів, вузлів і систем, незадовільної контролепридатності. Низька надійність, яка закладуєтьсязакладається при проектуванні і виробництві, в значній мірі впливає на довговічність і працездатність виробу.

Рис. 3. Основні фактори, що впливають на надійність виробів

У процесі експлуатації відбувається зміна технічного стану, пов’язана з умовами та режимами роботи ГТУ, термічними навантаженнями на деталі гарячої частини двигунів, пульсацій тиску, помпажними явищами, низькою температурою, вологістю, атмосферними опадами, запиленістю, наявністю солей у повітрі і т.д.

Вплив цих факторів на технічний стан ГПА ГТУ приводить до виникнення незворотних структурних змін у конструкційних мате-ріалах, зношування сполучених деталей, ушкодження захисних покриттів, корозії, абразивного зносу лопаток компресора, тощо.

Тому кожен об’єкт у процесі його експлуатації може знаходитися в справному і несправному, працездатному, непрацездатному або гранічномуграничному станах.

1.2.2. Основні терміни та визначення [24 ]

В загалі під об’єктом розуміється предмет, що розглядається з метою його використання за призначенням, вивчення, дослідження, випробуванявипробування або керування.

У надійності – система, споруда, машина, підсистема, апаратура, функційна функціональна одиниця, пристрій, елемент чи будь-яка їх частина, що розглядається з погляду надійності як самостійна одиниця.

В нашому випадку під об’єктом ми розуміємо газотурбінну установку, компресор, нагнітач, газоперекачувальний агрегат та їх системи.

Об’єкти поділяють на відновні, невідновні, обслуговніобслуговні, необслуговніне обслуговні, ремонтовніремонтовні (ремонтопридатні), не ремонтовніремонтовні (неремонтопридатні), контролю технічного стану, технічного діагностування, технічного контролю, управління і таке інше.

Відновний об’єкт – ремонтовний, який після відмови та усунення несправності знову стає здатним виконувати потрібні функції із заданими кількісними показниками надійності.

Невідновний об’єкт – об’єкт, ремонт якого неможливий чи не дозволяє відновити працездатність із заданними кількісними показниками надійності. При цьому невідновний об’єкт може бути як ремонтовним так і неремонтовним.

Необслуговний об’єкт – об’єкт, для якого проведення ТО не передбачено нормативно-технічною та (чи) конструкторською (проектною) документацією.

Неремонтовний (неремонтопридатний) об’єкт - об’єкт, ремонт якого неможливий чи непередбачений нормативною, ремонтною та (чи) кострукторськоюконструкторською (проектною) документацією.

Обслуговний об’єкт – об’єкт, для якого проведення ТО передбачено нормативно-технічною та (чи) конструкторською (проектною) документацією.

Об’єкт випробувань – продукція, яка підлягає випробуванням.

Об’єкт контролю технічного стану – виріб та (чи) його складові частини, технічний стан яких підлягає контролю.

Об’єкт технічного діагностування – виріб та (чи) його складові частини, які підлягають технічному діагностуванню.

Об’єкт технічного контролю – продукція, процеси і створення, застосування, транспортування, технічного обслуговування і ремонту, а також відповідна технічна документація, що підлягають контролю.

Об’єкт керування – об’єкт, функціонування якого здійснюється за допомогою керівних впливів системи керування (сигналів, команд, документів).

Ремонтовний (ремонтопридатний) – об’єкт, ремонт якого можливий та передбачений нормативною ремонтною та (чи) конструкторською (проектною) документацією.

Справний стан – стан об’єкта, за якого він здатний виконувати всі задані функції об’єкта.

Несправний стан об’єкта – такій стан об’єкта, за якім він нездатний виконувати хоч би одну із заданих функцій об’єкта.

Працездатний стан – це стан об’єкта, який характеризується його здатністю виконувати усі потрібні функції.

Непрацездатний стан – такий стан об’єкта, за яким він нездатний виконувати хоч би одну із потрібних функцій.

Неробочий стан – стан об’єкта, в якому він не виконує потрібну функцію.

Граничний стан - стан об’єкта, за якого його подальша експлуатація недопустима чи недоцільна, або відновлення його працездатного стану неможливе чи недоцільне. Наприклад, граничний стан наступає тоді, коли параметр потоку відмов стає неприйнятним та (чи) об’єкт стає неремонтопридатним у наслідок несправності.

Виникнення несправності виявляється в виді пошкодження чи відмови.

Пошкодження – це подія, яка полягає у порушенні справного стану об’єкта коли зберігається його працездатність.

Відмова – це подія, яка полягає у втраті об’єктом здатності виконувати потрібну функцію, тобто у порушенні працездатного стану об’єкта.

Крім визначених станів об’єкта існують інші.

Аварійний стан – стан об’єкта, за якого можлива аварія.

Стан чергування – простій у працездатному стані протягом заданої тривалості.

Зайнятий стан – стан об’єкта, в якому він виконує потрібну для споживача функцію й тому недоступний для інших споживачів.

Інформаційно-виявний несправний стан – несправний стан, якій виявляється внаслідок оброблення певного типу інформації.

Критичний стан – стан об’єкта, що може призвести до травмування людей, значних матеріальних збитків чи інших неприйнятних наслідків.

Програмно-виявний несправний стан – несправний стан, якій виявляється внаслідок виконання визначеної групи програмних інструкцій.

Стан неготовності – стан об’єкта, в якому він нездатний виконувати потрібну функцію з будь-якої причини. Стан неготовності через зовнішні причини – різновідрізновид стану неготовності об’єкта, коли він перебуває в працездатному стані, але відсутні необхідні зовнішні ресурси чи він непрацездатний внаслідок планових заході, окрім ТОіР.

ХарактерістичнийХарактеристичний стан об’єкта з надійності – один з двох, що взаємно виключають, у розумінні надійності, станів обєктуоб’єкту випробувань (експлуатаційних спостережень). Складовим надійності відповідають такі характерістичніхарактеристичні стани: працездатний стан та непрацездатний стан; збережуваннності – збереженністьзбереженість та незбереженність; довговічності – догранічний дограничний стан та гранічнийграничний.

ЗбережністьЗбереженість – стан об’єкта, за якого він під час і після зберігання та (чи) транспортування залишається справним (непошкодженим).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 610 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...