Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік фінансових інвестицій, які утримуються підприємством до їх погашення



Інвестиції, що утримуються підприємством до їх погашення, в облігації розглядаються в П(С)БО окремо, тому що передбачають особливий підхід до їх оцінки на дату балансу. Інвестор зазвичай купує облігації для одержання прибутку на тимчасово вкладені грошові кошти й забезпечення менш ризикованого, порівняно з акціями, отримання доходу у вигляді процентів.

Довгострокові облігації передбачають періодичне одержання процентів відповідно до номінальної ставки та відшкодування власникам номінальної вартості за погашення. На момент купівлі суттєвою є ринкова вартість облігацій, що може відрізнятися від номінальної (бути вищою або нижчою), тобто облігація купується з премією або дисконтом. Для оцінки боргових інвестицій на дату балансу передбачений метод оцінки АСФІ (амортизована собівартість фінансових інвестицій).

Амортизована собівартість фінансових інвестицій − це собівартість фінансових інвестицій з урахуванням часткового їх списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з процентом (доходом від фінансових інвестицій), що підлягає отриманню, та відображається у складі інших фінансових доходів або фінансових витрат з одночасним відповідним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій. Отже, інвестор зобов'язаний щороку до моменту погашення облігації амортизувати одержану суму премії чи дисконту, що приведе до зменшення собівартості (за амортизації премії) чи її збільшення (за амортизації дисконту). Так собівартість облігації поступово доводиться до номінальної вартості та до дати погашення досягає її. Міжнародна практика передбачає два методи амортизації − прямолінійний та метод ефективної ставки відсотка. В Україні перевага віддається останньому, оскільки він вважається точнішим і методологічно більш правильним.

Для обліку інвестицій у боргові зобов'язання, що утримуються до моменту погашення, використовується рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», субрахунок 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам».

За дебетом субрахунку відображається оприбуткування придбаних боргових зобов'язань за їх собівартістю та сума амортизації дисконту. За кредитом − номінальна вартість облігацій, одержана/нарахована при погашенні, та суми амортизації премії. Сальдо дебетове (в аналітичному обліку − боргові зобов'язання) відображає залишок інвестицій за їх амортизованою (балансовою) собівартістю.

Облік сум амортизації дисконту (премій) відповідно до П(С)БО 12 здійснюється одночасно з нарахуванням відсотків придбаних облігацій на рахунках інших фінансових доходів (субрахунок 732 «Відсотки одержані») та інших фінансових витрат (субрахунок 952 «Інші фінансові витрати») з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій. Згідно з П(С)БО 3, відсотки, отримані від фінансових інвестицій та суми амортизації дисконту відображаються за статтею «Інші фінансові доходи» Звіту про фінансові результати, а суми амортизації премій – за статтею «Фінансові витрати».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...