Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 5.4



Підприємство безоплатно отримало автомобіль, що перебував в експлуатації за справедливою вартістю згідно з актом приймання-передачі – 10000 грн. Сплачені реєстраційні збори становлять 800 грн.

1. Визнаються активом безоплатно отримані основні засоби за справедливою вартістю, грн.:

Дебет 105 «Транспортні засоби»  
Кредит 424 «Безоплатно одержані необоротні активи»

Таким чином, на справедливу вартість безоплатно отриманих об’єктів основних засобів збільшується сальдо додаткового капіталу.

2. Відображаються капітальні інвестиції у зв’язку з реєстрацією об’єкта основних засобів, грн.:

Дебет 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»  
Кредит 311 «Поточні рахунки в національній валюті»

3. Включаються реєстраційні збори до первісної вартості, грн.:

Дебет 105 «Транспортні засоби»  
Кредит 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

Отже, витрати на забезпечення введення в експлуатацію основних засобів включаються до їх первісної вартості.

Первісна вартість об’єктів основних засобів, зобов’язання за які визначені загальною сумою, визначається розподілом цієї суми пропорційно до справедливої вартості окремого об’єкта основних засобів.

Первісна вартість об’єкта основних засобів, отриманого в обмін на подібний об’єкт, дорівнює залишковій вартості переданого об’єкта основних засобів.

Якщо залишкова вартість переданого об’єкта перевищує його справедливу вартість, то первісною вартістю об’єкта основних засобів, отриманого в обмін на подібний об’єкт, є справедлива вартість переданого об’єкта з включенням різниці до витрат звітного періоду.

Первісна вартість об’єкта основних засобів, придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний актив, дорівнює справедливій вартості переданого немонетарного активу, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була передана (отримана) під час обміну.

Первісна вартість об’єктів, переведених до основних засобів з оборотних активів, дорівнює їх собівартості, визначеній згідно з П(С)БО 9 «Запаси» та П(С)БО 16 «Витрати».

Інформація про об’єкти основних засобів, визнані активом підприємства, розкривається у статті «Основні засоби» балансу. У цій статті наводяться окремо первісна (переоцінена) вартість, сума зносу основних засобів та їх залишкова вартість. Крім того, інформація про основні засоби наводиться у примітках до фінансової звітності.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...