Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика рахунків синтетичного та аналітичного обліку необоротних матеріальних активів



Для забезпечення інформаційних потреб зовнішніх і внутрішніх користувачів щодо необоротних матеріальних активів застосовуються синтетичні та аналітичні рахунки.

Для обліку витрат на придбання або створення необоротних матеріальних активів призначений рахунок 15 «Капітальні інвестиції» (рис. 5.2).

Рахунок 15 "Капітальні інвестиції"
Дебет Кредит
Сальдо означає вартість незавершених капітальних інвестицій у будівництво, створення, виготовлення, поліпшення необоротних матеріальних активів  

Рис.5.2. Структура рахунка 15 «Капітальні інвестиції»

На субрахунку 151 «Капітальне будівництво» відображаються витрати на будівництво, що здійснюється як господарським, так і підрядним способом для власних потреб підприємства. На цьому субрахунку також ведеться облік устаткування, що підлягає монтажу в процесі будівництва.

Субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» призначений для обліку витрат на придбання або виготовлення власними силами основних засобів.

На субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» обліковуються витрати підприємства на придбання або виготовлення власними силами інших необоротних матеріальних активів.

Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться відповідно за видами основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, а також за окремими об’єктами капітальних вкладень (інвентарними об’єктами).

До складу капітальних інвестицій включаються наступні витрати, пов’язані з придбанням (створенням) необоротних матеріальних активів:

- суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

- реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт необоротних матеріальних активів;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);

- витрати зі страхування ризиків доставки об’єктів;

- витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження необоротних матеріальних активів;

- інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням об’єктів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Вказані витрати визначають первісну вартість придбаних (створених) необоротних матеріальних активів.

У процесі експлуатації необоротних матеріальних активів їх первісна вартість може збільшуватися на суму капітальних інвестицій, пов’язаних з поліпшенням об’єктів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо).

Для узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів, а також об’єктів інвестиційної нерухомості, призначений рахунок 10 «Основні засоби» (рис.5.3).

Рахунок 10 "Основні засоби"
Дебет Кредит
· надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) основних засобів, які обліковуються за первісною вартістю; · вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом;
· сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта, що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта; · часткова ліквідація об’єкта основних засобів; · сума уцінки основних засобів.
· сума дооцінки вартості об’єкта основних засобів;  
· сума створеного забезпечення.  
Сальдо означає наявність основних засобів за первісною (переоціненою) вартістю  

Рис.5.3. Структура рахунку 10 «Основні засоби»

Рахунок 10 «Основні засоби» має такі субрахунки:

100 «Інвестиційна нерухомість»;

101 «Земельні ділянки»;

102 «Капітальні витрати на поліпшення земель»;

103 «Будівлі та споруди»;

104 «Машини та обладнання»;

105 «Транспортні засоби»;

106 «Інструменти, прилади та інвентар»;

107 «Тварини»;

108 «Багаторічні насадження»;

109 «Інші основні засоби».

Виходячи з потреб управління, підприємства можуть вводити рахунки другого, третього порядків для узагальнення інформації, зокрема про власні основні засоби, отримані у фінансовий лізинг об’єкти, про основні засоби, що перебувають в експлуатації, запасі, ремонті, оренді, на модернізації, реконструкції, добудові, частковій ліквідації тощо.

Одиницею обліку основних засобів є окремий об’єкт, під яким розуміють:

- закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього;

- конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

- відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно;

- незавершені капітальні інвестиції;

- інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частка такого активу, що контролюється підприємством.

Якщо один об’єкт основних засобів складається з компонентів, які мають різний строк корисного використання, то кожен з цих компонентів може визнаватися в бухгалтерському обліку окремим об’єктом основних засобів.

Для аналітичного обліку та забезпечення спостереження за використанням у місцях експлуатації основних засобів кожному об’єкту присвоюється інвентарний номер.

Якщо частина основних засобів визнана підприємством окремим об’єктом основних засобів, то їй також присвоюється інвентарний номер.

Інвентарний номер закріплюється за об’єктом основних засобів на весь час його знаходження на підприємстві. Інвентарні номери об’єктів основних засобів, що вибули, не присвоюються іншим об’єктам основних засобів, які надійшли на підприємство. Орендовані об’єкти основних засобів можуть залишатися з інвентарним номером орендодавця.

Дані про кожний інвентарний об’єкт основних засобів заносяться до інвентарної картки або іншого регістру аналітичного обліку основних засобів.

Для узагальнення інформації про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів застосовується рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи» (рис. 5.4).

Рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи"
Дебет Кредит
· надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) інших необоротних матеріальних активів; · вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом;
· сума витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єктів; · часткова ліквідація об’єкта; · сума уцінки об’єктів.
· сума дооцінки вартості об’єктів.  
Сальдо означає наявність інших необоротних матеріальних активів за первісною (переоціненою) вартістю  

Рис.5.4. Структура рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи»

Рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи» має такі субрахунки:

111 «Бібліотечні фонди»;

112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»;

113 «Тимчасові (нетитульні) споруди»;

114 «Природні ресурси»;

115 «Інвентарна тара»;

116 «Предмети прокату»;

117 «Інші необоротні матеріальні активи».

На субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» ведеться облік об’єктів, які за вартісними ознаками підприємством зараховано до складу малоцінних предметів, але строк корисного використання яких більше одного року.

Аналітичний облік необоротних матеріальних активів ведеться щодо кожного об’єкта.

Для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та індексацію зносу необоротних матеріальних активів використовуються регулюючі субрахунки 131 «Знос основних засобів», 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів», 135 «Знос інвестиційної нерухомості» (рис. 5.5).

Субрахунок 131 "Знос основних засобів" Субрахунок 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" Субрахунок 135 «Знос інвестиційної нерухомості»
Дебет Кредит
  Зменшення суми зносу   Нарахування амортизації та індексації зносу
  Сальдо означає суму зносу з початку експлуатації об’єкта

Рис.5.5. Структура субрахунків для обліку необоротних

матеріальних активів

Кредитове сальдо зазначених субрахунків довідково показується в першому розділі активу балансу з метою зменшення залишків основних рахунків – 10 «Основні засоби» та 11 «Інші необоротні матеріальні активи».

Аналітичний облік зносу матеріальних необоротних активів ведеться відповідно за видами основних засобів, інших матеріальних необоротних активів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...