Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ні СИІТСЯ? 5 страница



У прозі одразу ж по закінченні війни повіяло свіжістю від «Прапо роносців» О. Гончара (1946 р.). Зараз і зарубіжні і вітчизняні дослідники творчості цього письменника серед його творів на першо му місці називають «Собор». Так воно, мабуть, і є. Але що стосується мови (залишмо осторонь ідеологію), то все ж саме «Прапороносці» розбили кригу стереотипних писань тодішніх українських прозаїків Таке було враження від цих сторінок, ніби вдихаєш на повні груди свіже, насичене запахами квітучого саду повітря. Хотілося й далі вби рати в себе це повітря, цю співучу мову, яка несподівано залунала зі сторінок журналу «Вітчизна». Звідки цей знайомий голос? Щось є и ньому і від Коцюбинського, і від Винниченка, і від Васильченка, і віл Яновського. Що ж саме? Може, ота підсвідома ритмізованість ук раїнського епосу, що йде ще від «Слова о полку Ігоревім», від істо ричних пісень українських кобзарів? Забудьмо на якийсь час наш зви чайний аналіз мови письменника і зупинімось не на лексиці й фра­зеології (вони в О. Гончара дуже багаті), не на тропах (вони оригінальні і чітко виважені), не на використанні діалектного м;і теріалу (письменник робить це майстерно)1, а саме на ритміці.

Розгляньмо такий уривок:

«Піхотинці посувалися повільними методичними хвилями. Деякі навіть понапинали палатки, бо сіявся дрібний дощ. І, мабуть, саме цими кобеняками та поважною неквапливістю бійці нагадували дівчині ісм лемірів («Прапороносці»).

Вловлюєте ритм?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...