Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні показники розвитку світової економіки



Для аналізу економічного становища світу використовується цілий ряд показників, що характеризують динаміку і стан світової економіки.

Основний з них – валовий світовий продукт (ВСП) – виражає загальний обсяг кінцевих товарів і послуг, вироблених на території всіх країн світу незалежно від національної приналежності діючих там підприємств у визначений період часу. Облік кінцевої продукції передбачає виключення повторного рахунку сировини, напівфабрикатів, інших матеріалів, палива, електроенергії і послуг, використаних у процесі її виробництва.

У кожній окремо узятій країні розраховується валовий внутрішній продукт (ВВП) – це продукція, що вироблена резидентами на просторі країни протягом року.

Валовий національний продукт (ВНП) – включає суму доданої вартості, що створена в країні і складає ВВП і кошти, зароблені за кордоном. Він обчислюється як сума ВВП і чистого експорту (чистий експорт – це різниця між експортом та імпортом країни).

Коректніше при обчисленні ВНП враховувати не тільки різницю між експортом та імпортом, а й різницю доходів від зароблених коштів за кордоном та виплатами прибутків нерезидентам, що переводяться за кордон.

Чистий національний продукт (ЧНП) – утворюється вилученням з ВНП вартості засобів виробництва, зношених в процесі виготовлення продукції (амортизаційні відрахування).

Національний дохід (НД) – вилучаємо з ЧНП непрямі податки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1410 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...