Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи юридичної відповідальності. Основними принципами юридичної відповідальності є:



Основними принципами юридичної відповідальності є:

1. Принцип законності визначає, що юридична відповідальність наступає лише за ті дії, які є протиправним, тобто забороненими нормами права. До особи можуть застосовуватися лише ті види діянь і лише в тих межах, які встановлені санкціями правових норм для даного виду правопорушень. При залученні до відповідальності повинні бути дотримані вимоги процесуальних норм.

2. Принцип невідворотності покарання означає, що правопорушення не повинне залишатися безкарним. Для боротьби з правопорушеннями в суспільстві, їх профілактики набагато важливішим є не стільки строгість покарання, встановленого за здійснення правопорушення, скільки те, щоб кожен правопорушник обов'язково поніс заслужене покарання. Проте абсолютизувати цей принцип теж не можна. Його слід співвідносити з соціальною доцільністю.

3. Принцип справедливості реалізується в декількох положеннях: за одне правопорушення винна особа може нести відповідальність лише один раз. При цьому, застосоване до правопорушника юридичне правило може містити декілька різних покарань, передбачених санкцією відповідної норми. Закон, який установлює відповідальність за правопорушення, не може мати зворотної сили. Зворотну силу (або дію) може мати лише той закон, який установлює пом'якшення або відміну покарання.

4. Принцип гуманізму встановлює, що до особи, яка вчинила правопорушення, не можуть застосовуватися жорстокі дії, а також заходи покарання, які принижують людську гідність.

5. Принцип відповідності заходів покарання меті юридичної відповідальності (принцип доцільності) означає, що заходи юридичної відповідальності повинні відповідати тяжкості скоєного правопорушення з урахуванням індивідуалізації відповідальності, залежно від особи правопорушника.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...