Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль мови у професійному спілкуванні



Спілкування людей здійснюється у декількох сферах, а саме: родинній, соціальній, психологічній, навчально-професійній. Кожна сфера має свої правила та закони мовного спілкування, які повинна опановувати сучасна молодь у процесі навчання та виховання.

Важливу роль у суспільному самоутвердженні та самовизначенні кожної особистості відіграють мовна освіта, мовне виховання та мовленнєва поведінка. Ці поняття не можна ототожнювати.

«Запамятайте».

Мовна освіта – процес і результат навчально-пізнавальної діяльності, спрямованої на засвоєння основ теорії мови з метою комунікації, на мовленнєвий, розумовий і естетичний розвиток особистості. Сучасна мовна освіта охоплює, окрім лінгвістичного компонента, ще й етнолінгвістичний, соціальний, літературний, загальнокультурний та історичний.

Мовне виховання – формування естетичної сприйнятливості до цінностей світової культури й осмислення серед них місця культури свого народу. Мовне виховання невіддільне від виховання національної самосвідомості.

Мовленнєва поведінка – використання мови учасниками спілкування в конкретній ситуації відповідно до їхніх рівнів комунікативної і мовної компетенції. Вона є показником ерудованості людини, соціального статусу, мотивації поведінки та інших факторів.

Різновидом комунікативної компетенції є професійна комунікативна компетенція, яка ґрунтується на професійних знаннях, гуманітарній культурі людини, вміннях та навичках спілкування.

«Запамятайте».

Під поняттям «мовна компетенція» у сучасному мовознавстві розуміють «знання учасниками комунікації норм і правил сучасної літературної мови і вміле використання їх у продукуванні висловлювань».[40].

Мовна компетенція складається з лексичної, граматичної, орфоепічної, орфографічної, стилістичної та пунктуаційної компетенцій.

Поняття «мова» і «професія» дуже тісно взаємопов’язані, оскільки покликані обслуговувати потреби суспільства, окремих соціальних груп та кожної людини зокрема. Володіння мовою професії – це вільне володіння лексичним складом певної професії, дотримання лексичних, орфоепічних, стилістичних, граматичних норм професійного спілкування. Знання мови професії підвищує ефективність праці, продуктивність виробництва, надає можливість спеціалісту певної галузі правильно виконувати складні практичні завдання, вести діалоги, створювати монологи, керувати системою мовленнєвих комунікацій у межах своєї компетенції, пізнавати закономірності й тенденції, що виявляються у сфері усного і писемного професійного мовлення. Слово є одним із інструментів професійної діяльності педагогів, менеджерів, журналістів, лікарів, архітекторів тощо.

Будь-яка професійна діяльність потребує певних мовнокомунікативних умінь та навичок. Під час пошуку роботи необхідно вміти складати резюме, автобіографію, писати електронні листи, брати участь у співбесідах, заповнювати бланки. Згодом знадобляться вміння оформлювати ділову документацію, брати участь у засіданнях, ділових зустрічах, бізнес-ланчах, переговорах, виступати з доповідями, писати протоколи засідань, готувати звіти, укладати угоди, обговорювати контракти тощо.

«Запамятайте».

Фахова мова – сукупність мовних засобів, які використовують у професійній сфері комунікації з метою забезпечення порозуміння між людьми, які працюють у цій сфері.

Питання та практичні завдання для самоконтролю:

Завдання 1. Дайте відповіді на питання:

1. До якої мовної сім’ї, мовної групи та мовної підгрупи належить українська мова?

2. Які факти свідчать про спорідненість сучасних слов’янських мов?

3. Які найістотніші ознаки є спільними для східнослов’янських мов?

4. У чому полягає відмінність між поняттями «мова» та «мовлення»?

5. Які функції виконує мова? Охарактеризуйте найголовніші з функцій.

6. Наявність яких знань, умінь та навичок, на Вашу думку, передбачає професійна мовна компетенція?

7. У чому полягає відмінність між поняттями «мовна освіта», «мовне виховання»?

8. У чому сутність поняття «мовленнєва поведінка»?

9. Які основні ознаки притаманні сучасній українській літературній мові?

10. Яке значення має мова у суспільному житті?

Завдання 2. Підготуйте презентацію вашої майбутньої професії, відповівши на питання:

- чим приваблює майбутня професія?

- що Вам відомо про професію «архітектор»? (історичний екскурс).

- визначте ступінь актуальності та перспективності Вашої майбутньої професії.

- які ділові, моральні якості, на Вашу думку, допоможуть Вам у професійній діяльності?

Завдання 3. Прокоментуйте подані нижче висловлювання про мову, визначте її роль у подальшій професійній діяльності.

Учитися гарної, спокійної, інтелігентної мови треба довго й уважно – прислухаючись, запам’ятовуючи, помічаючи, читаючи й вивчаючи (Д.Лихачов).

Усунути деформацію мови, очистити її від спотворень, повернути нашій мові справжню народну красу – це справа честі всіх нас, і старших, і молодших, це природний обов’язок кожного перед незалежною, вільною Україною. Адже і мовою нації визначається моральне здоров’я народу, його розвиненість, культурність. Все це також визначатиме образ і творчу спромогу України в сім’ї цивілізованих демократичних держав (Олесь Гончар).

Як про духовну зрілість окремої особи, так і про зрілість цілого народу судять найперше з культури його літературної мови (Іван Огієнко).

Серед людей, яких ми називаємо двомовними, ще чимало…напівмовних, тобто таких, які не володіють жодною мовою в такій мірі, щоб виразити себе (В. Русанівський).

По ставленню людини до своєї мови можна абсолютно точно судити не тільки про її культурний рівень, а й про громадську цінність. Істинна любов до своєї країни немислима без любові до своєї мови. Людина, байдужа до рідної мови, – дикун. Вона шкідлива за самою своєю суттю тому, що її байдужість до мови проявляється найповнішою байдужістю до минулого, теперішнього і майбутнього свого народу (К. Паустовський).

В мові кожного народу закладений і шлях до Правди, і шлях до Істини (П.Мовчан).

Завдання 4. З’ясуйте, за яких умов формується та вдосконалюється мовна/мовленнєва культура фахівця?

Завдання 5. Прокоментуйте вислів М. Гайдеггера, що вся діяльність людини «перебуває під знаком Слова».

Завдання 6. Закінчіть думку: «Державною в Україні може бути лише літературна українська мова. У Конституції України у ст. 10 записано…».

Завдання 7. Заповніть таблицю, сформулювавши основні знання і вміння, що відповідають кожному складнику мовної компетенції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 7346 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...