Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії оцінювання відповідей студента



Семестр триває 20 тижнів, що відповідає 30 кредитам ЕСТS; чотириместр – 10 тижнів (15 кредитів ЕСТS).

Аудиторне навчання розраховане на 9 тижнів (у тому числі 3, 6, 9-й – тижні проміжного модульного контролю); 10-й тиждень – підсумкові контрольні заходи й ліквідація боргів з окремих залікових модулів.

Контроль успішності студентів забезпечується модульно-рейтинговою системою оцінки знань.

Модульно-рейтингова система – це така організація навчального процесу, за якої вивчення студентом навчальної дисципліни відбувається шляхом послідовного й ґрунтовного опрацювання навчальних модулів, а оцінювання якості його роботи й рівня здобутих умінь і знань здійснюється безпосередньо за рейтинговою системою.

Навчальна дисципліна являє собою сукупність модулів, кожний з яких охоплює одиницю навчального матеріалу й завершується контролем.

Змістовий модуль дисципліни – це окрема самостійна частина дисципліни (розділ, кілька тем або розділів), що логічно об'єднує кілька навчальних елементів (одиниць) модуля, які визначаються робочою програмою та детально в ній розкриваються.

Основу рейтингової системи оцінювання знань студентів у цілому становить рейтинг студента з кожної навчальної дисципліни, що є узагальненим показником якості засвоєння дисципліни.

Різні види робіт студента контролюються та оцінюються певними балами. Положення про рейтингову оцінку дисципліни встановлює систему нарахування балів, що отримує студент протягом чотириместру під час вивчення дисципліни та під час модульного й підсумкового контролю.

Основні підходи до рейтингової оцінки знань студентів з окремої дисципліни розробляються провідним викладачем дисципліни, затверджуються на засіданні кафедри та погоджуються з Методичною радою. факультету.

У критеріях викладач визначає основні види робіт (семінарські, практичні, лабораторні заняття, атестаційні та контрольні роботи, самостійне вивчення тем, розділів; індивідуальні й творчі завдання, реферати, колоквіуми тощо) та максимальну кількість балів, яка може бути набрана студентом під час вивчення дисципліни.

Викладач здійснює рейтинговий контроль на підставі визначених у робочій навчальній програмі навчальних (змістових) модулів, які логічно завершують вивчення частини теоретичного й практичного навчального матеріалу.

Система нарахування балів, які отримує студент протягом чотириместру під час вивчення дисципліни й на підсумковому контролі, та критерії оцінки знань затверджуються на засіданні кафедри й заносяться в робочу навчальну програму з дисципліни.

Критерії оцінки знань з окремої дисципліни передбачають, що максимальна кількість балів, набрана студентом за всі види робіт протягом чотириместру, а саме: семінарські, практичні, лабораторні заняття, відвідування лекцій; атестаційні та контрольні роботи; самостійне вивчення тем і розділів; виконання індивідуальних завдань; колоквіум, залік, іспит тощо – становить 100 балів.

Кількість балів, яку необхідно набрати студенту протягом чотириместру для допуску до підсумкового контролю з дисципліни, становить 40-60 балів.

Відсутність студентів на контрольній роботі, лабораторному чи семінарському занятті, модульному контролі оцінюється в "0" балів. Залежно від причини відсутності викладач визначає форму проходження додаткового контролю з метою відпрацювання навчального матеріалу.

Протягом чотириместру викладач здійснює облік набраних студентами балів, заносить їх у журнал навчальної групи та повідомляє про це студентів. У журнал навчальної групи вносяться всі види аудиторних занять, враховуючи індивідуальні.

Наслідки засвоєння студентом навчальних (змістових) модулів підсумовуються під час модульних (атестаційних) контролів і остаточного підсумкового контролю. Усі види поточного контролю здійснюються викладачем на семінарських, практичних, лабораторних, індивідуальних заняттях у формі тестів, письмових контрольних робіт, співбесід, колоквіумів тощо.

Таким чином, поточні результати навчальної діяльності студента та якість засвоєння дисципліни оцінюються рейтинговим балом з дисципліни, який складається:

- з балів, отриманих за всі види робіт протягом чотириместру;

- з балів модульних контролів;

- з балів підсумкового контролю.

При цьому загальна рейтингова оцінка визначається за 100-бальною шкалою.

Студенти, які не набрали необхідної для зарахування дисципліни кількості балів або претендують на іншу рейтингову (або чинну) оцінку, складають іспит (залік) на загальних підставах.

Академічні успіхи студента визначаються за допомогою рейтингової системи оцінювання з обов'язковим переведенням оцінок до національної шкали та шкали ЕСТS.

За шкалою ЕСТS За національною шкалою За рейтинговою шкалою
А Відмінно 90-100
ВС Добре 75-89
ВЕ Задовільно 60-74
РХ Незадовільно з можливістю повторного 35-59
Р Незадовільно з обов'язковим повторним 1-34

РХ означає: «незадовільно» – необхідно виконати певну додаткову роботу для успішного складання; Р означає: «незадовільно» – необхідна значна подальша робота.

При розробці критеріїв оцінювання знань студентів викладач ураховує всі види аудиторної (лекції, практичні, лабораторні, семінарські заняття) та самостійної роботи (самостійне опрацювання тем, розділів, літератури; робота в лабораторіях (кабінетах) у позанавчальний час; підготовка рефератів, розрахункових, курсових робіт (проектів) тощо), виконання індивідуальних завдань, інші види робіт, передбачені робочою навчальною програмою з дисципліни, та контрольні заходи (модульні (атестаційні) контролі, залік, іспит).

Викладач визначає форму модульних контролів (тести, письмові завдання, контрольні роботи, співбесіди тощо) та доводить інформацію до відома студентів.

Рейтинговий бал студента з курсових робіт, практичної підготовки (різні види практики) визначається остаточно при захисті курсової роботи, звітів з практики – у терміни, передбачені графіком навчального процесу.

Підсумки модульних контролів з кожного змістового модуля дисципліни проставляються в журналі навчальної групи на атестаційному тижні у вигляді балів, набраних студентом під час виконання всіх видів робіт та у відомості виконання (засвоєння) модулю.

Чотириместровий (семестровий) рейтинг студента – головний показник його успішності за чотириместр (семестр) і є сумою рейтингових оцінок, отриманих ним з кожної дисципліни, передбаченої робочим навчальним планом.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...