Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сертифікація системи якості



Сертифікація системи якості виробництва продукції, яка сертифікується, проводиться з метою підтвердження того, що продукція, яка випускається підприємством, відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів, а всі технічні, адміністративні та людські чинники, що впливають на якість продукції, знаходяться під контролем, продукція незадовільної якості своєчасно виявляється і підприємство вживає заходів з метою запобігання виготовленню такої продукції на постійній основі.

Сертифікація систем якості проводиться органами, що акредитовані в Системі на право проведення цих робіт, та виконується за ініціативою заявника або за рішенням органу сертифікації.

Результати сертифікації системи якості оформлюються сертифікатом на систему якості, який видається заявнику, а його копія – органу сертифікації. Відбір зразків продукції для випробувань проводиться органом сертифікації або, за його письмовим дорученням, уповноваженим представником, незалежним від заявника.

Відбір зразків проводиться у присутності представника заявника і оформлюється актом відбору зразків.

Ідентифікація зразків продукції проводиться на їх відповідність вимогам нормативної і технічної документації.

Ідентифікація продукції проводиться органом сертифікації або, за його дорученням, акредитованою випробувальною лабораторією (випробувальним центром). Якщо випробувальна лабораторія (випробувальний центр) акредитована тільки на технічну компетентність, ідентифікація проводиться за участю уповноваженого представника органу сертифікації.

Випробування зразків продукції з метою сертифікації проводяться виключно акредитованими в Системі на незалежність і компетентність випробувальними лабораторіями, які визначені органом сертифікації в рішенні за заявкою.

Самостійне прийняття випробувальною лабораторією рішення про проведення випробувань зразків продукції з метою сертифікації не допускається.

Випробування зразків з метою сертифікації акредитованими тільки на технічну компетентність випробувальної лабораторії проводяться під контролем представників органів сертифікації. Відповідальність за необ’єктивність таких випробувань несе орган зі сертифікації.

Як виняток, випробування великогабаритних виробів можуть проводитися фахівцями акредитованих випробувальних лабораторій на атестованому обладнанні підприємств-виробників продукції або інших підприємств (таке рішення приймається органом сертифікації і узгоджується з випробувальною лабораторією.

Неприпустимим є проведення випробувань зразків продукції, що не пройшли ідентифікації.

Випробування зразків продукції провадиться на відповідність вимогам чинних нормативних документів, які зазначені у рішенні органу сертифікації на проведення сертифікації.

Випробування з метою сертифікації повинні проводитися за методами, що встановлені чинними нормативними документами, а в разі відсутності цих документів – за методами, що встановлюються органом сертифікації.

Заявник має право бути присутнім під час підготовки зразків до випробувань (або сам підготовляє зразки у присутності представника органу сертифікації) та при проведенні випробувань. При цьому особи, уповноважені заявником, повинні мати від нього письмове підтвердження своїх повноважень. Про час проведення випробувань орган зі сертифікації повідомляє заявника не пізніше ніж за два дні до їх початку.

Присутність сторонніх осіб на випробуваннях без згоди представника заявника не допускається.

У разі отримання негативних результатів випробувань хоча б за одним з показників випробування з метою сертифікації припиняються, а інформація про це надається заявнику та органу сертифікації.

Повторні випробування можуть бути проведені тільки після подання нової заявки та надання органу сертифікації переконливих доказів про проведення підприємством-виробником коригувальних заходів на усунення причин, що викликали невідповідність.

Визнанню на підставі угод в Системі підлягають іноземні сертифікати відповідності за умови дотримання сукупності таких вимог:

- якщо Держстандартом України укладена двостороння угода про взаємне визнання результатів робіт із сертифікації з національним органом зі сертифікації тієї країни, з якої походить продукція;

- якщо іноземний сертифікат виданий в державній системі сертифікації тієї країни, з якої походить продукція, що ввозиться в Україну;

- якщо продукція, що ввозиться в Україну, може бути ідентифікована за супровідною документацією як така, що виготовлена за міждержавними чи іншими нормативними документами, що є чинними в Україні;

- якщо зазначені в іноземному сертифікаті номенклатура обов’язкових вимог до продукції і норми цих вимог повністю відповідають номенклатурі обов’язкових вимог і нормам, чинним в Україні.

На підставі прийнятого рішення про визнання і проведення (в разі необхідності) додаткових процедур орган зі сертифікації оформляє сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання.

Для визнання сертифіката відповідності або іншого документа за результатами сертифікації заявник повинен надати до органу таку документацію:

- заявку на визнання;

- сертифікат відповідності (за наявності);

- стандарт (технічні умови) на продукцію і процедури сертифікації;

- протоколи випробувань;

- атестат акредитації випробувальної лабораторії, що проводила випробування (за наявності);

- сертифікат на систему якості, атестат виробництва (за наявності);

- документ, що засвідчує країну походження продукції, або товаросупровідну документацію.

Для прийняття рішення орган зі сертифікації може звернутися із запитом до заявника про надання додаткової інформації.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...