Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок проведення сертифікації продукції, обстеження та атестація виробництва



Для проведення сертифікації продукції протипожежного призначення заявник подає до органу зі сертифікації заявку та сплачує вартість робіт з розгляду заявки. При цьому заявник повинен надати органу зі сертифікації письмову гарантію того, що він не заявляв цю продукцію на сертифікацію іншим органам із сертифікації. Заявником на сертифікацію одиничних виробів або партій продукції може бути будь-яка юридична чи фізична особа. Заявником на сертифікацію продукції, що виробляється серійно, може бути тільки виробник продукції як юридична особа, що діє від свого імені або через посередників. В останньому випадку посередник повинен одночасно із заявкою надати документи про те, що він уповноважений діяти від імені виробника і що виробник бере на себе ті ж самі обов’язки, що й заявник.

До заявки додаються:

- оригінал та завірена заявником копія технічних умов або іншого нормативного документа на заявлену продукцію;

- комплект експлуатаційної документації;

- копія протоколів випробувань продукції на безпеку (за необхідності);

- завірена копія контракту або інший документ, що підтверджує походження продукції;

- висновки відповідних органів державного нагляду або їх узгоджувальні відмітки в документації (за необхідності).

Під час розгляду заявки орган зі сертифікації:

- перевіряє правильність заповнення заявки та наявність необхідних документів, що додаються до неї, і реєструє заявку;

- проводить експертизу поданих документів;

- визначає схему сертифікації продукції, необхідність обстеження чи атестації виробництва або сертифікації системи якості;

- визначає акредитовані в Системі ВЛ (ВЦ), які будуть проводити випробування зразків продукції, а в разі необхідності;

- орган зі сертифікації системи якості;

- визначає кількість зразків для випробувань і правила їх відбору;

- визначає організації, що будуть проводити технічний нагляд;

- узгоджує терміни проведення окремих видів робіт із сертифікації та їх вартість;

- готує рішення за заявкою і надсилає (або вручає) його заявнику;

- надсилає копії рішення за заявкою до випробувальної лабораторії, які будуть проводити випробування, до територіального центру стандартизації, метрології та сертифікації за місцем розташування заявника і до органу, що здійснюватиме технічний нагляд;

- готує проекти договорів із заявником і випробувальної лабораторії (випробувального центру) на проведення робіт із сертифікації.

Якщо за результатами розгляду заявки та супровідних документів виявляється неможливість проведення сертифікації заявленої продукції, орган зі сертифікації повідомляє про це заявника і скасовує заявку. Термін розгляду заявки та прийняття рішення за нею не повинен бути більше одного місяця з дня її реєстрації.

Обстеження виробництва проводиться комісією у складі фахівців органу сертифікації з метою встановлення відповідності фактичного стану виробництва вимогам документації, підтвердження можливості підприємства виготовляти продукцію відповідно до вимог чинних нормативних документів, а також з метою видачі рекомендацій щодо періодичності та форм проведення технічного нагляду за сертифікованою продукцією або її виробництвом.

Під час обстеження виробництва провадиться експертиза нормативної, технічної та технологічної документації, яка передбачає:

- перевірку відповідності показників і характеристик продукції, вказаних в технічній документації, вимогам нормативних документів, що поширюються на продукцію та технологічні процеси її виготовлення;

- оцінку достатності контрольних операцій і випробувань, передбачених технологічною документацією, для встановлення повної відповідності продукції, яка випускається, вимогам нормативної документації, що на неї поширюється;

- оцінку системи вхідного контролю сировини і матеріалів та системи контролю показників технологічного процесу;

- перевірку відповідності показників точності засобів вимірювальної техніки та випробувального обладнання, що застосовуються, вимогам технічної документації стосовно дозволених відхилень показників і характеристик;

- перевірку наявності та ефективності системи метрологічного забезпечення засобів вимірювальної техніки та випробувального обладнання, які застосовуються.

За результатами обстеження оформлюється акт обстеження, який повинен містити обгрунтовані висновки і, в разі необхідності, рекомендації щодо усунення виявлених недоліків. Акт підписується членами комісії і затверджується керівником органу сертифікації.

Атестація виробництва проводиться з метою оцінки технічних можливостей підприємства-виробника забезпечити відповідність продукції вимогам нормативних документів, визначення кількості зразків для випробувань, способів та правил їх відбору, а також з метою видачі рекомендацій щодо періодичності технічного нагляду.

За результатами атестації орган зі сертифікації оформляє атестат виробництва і видає його заявнику.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 778 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...