Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес комунікації: елементи та етапи



Комунікаційний процес – це обмін інформацією між двома або більшою кількістю людей. Основною метою комунікаційного процесу є забезпечення розуміння повідомлень, які передаються.

У процесі обміну інформацією можна виділити чотири базових елементів:

1. Відправник – особа, яка генерує ідеї чи збирає інформацію і передає її. Відправником може бути одна людина чи група людей, які працюють разом.

2. Повідомлення – інформація, закодована за допомогою символів (вербальних, невербальних).

3. Канал – засіб, за допомогою якого повідомлення спрямовується від відправника до одержувача.

4. Одержувач – особа, якій призначена інформація і яка її інтерпретує.

Комунікаційний процес складається з кількох взаємозв’язаних етапів, на кожному із яких зміст повідомлення, що передається, може бути змінено, перекручено, чи повністю втрачено (рис. 1).


Рис. 1. Етапи комунікаційного процесу.

Розглянемо зміст і специфіку кожного етапу комунікаційного процесу.

Виникнення ідеї.

Перший етап комунікації починається з формулювання ідеї або добору інформації. Відправник вирішує, яку ідею або повідомлення варто зробити предметом обміну. Тут необхідно дотримуватися правила: не починати говорити, не почавши думати. На першому етапі комунікації потрібно усвідомити, які ідеї призначені для передачі повідомлень і бути впевненим в адекватності й доречності ваших ідей з урахуванням конкретної ситуації та мети.

Кодування і вибір каналу.

На цьому етапі відправник повинен закодувати ідею – перетворити її у повідомлення за допомогою символів. Такими символами можуть бути слова, інтонації, жести (мова тіла), міміка, поступки, тощо.

Існують принципи точного кодування повідомлень. До них відносяться:

² Доречність – повідомлення необхідно зробити доречним, важливим, ретельно підбираючи для цього підходящий момент комунікації, слова, символи чи жести;
² Простота – у повідомленні використовуйте самі прості слова, символи чи жести, зменшуйте їх кількість;
² Організація – для зручності сприйняття повідомлення його можна структурувати, розділити на кілька блоків;
² Повторення – виділіть основні моменти повідомлення і повторіть їх щонайменше один раз. Повторення і особливо важливо для усної комунікації, коли люди можуть не розібрати ваші слова;
² Зосередження на головному – потрібно концентруватися на істотних аспектах повідомлення, воно повинно бути зрозумілим, не містити зайвих подробиць.

Відправнику також потрібно вибрати канал для передачі повідомлення, наприклад усний, письмові матеріали, електронні засоби зв’язку, у тому числі комп’ютерні мережі, електронну почту тощо.

Вибраний канал повинен відповідати важливості та змісту повідомлення, що передається, а також бути сумісним із типом символів, використаних для кодування.

Для передачі важливих повідомлень бажано обирати кілька каналів комунікації, які будуть доповнювати один одний.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 859 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...