Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акти Кабінету Міністрів України



Згідно зі ст.117 Конституції України, Кабінет Міністрів України у межах своєї компетенції видає акти у формі постанов і розпоряджень, які є обов'язковими до виконання.

Акти Кабінету Міністрів України, що мають нормативний ха­рактер, видаються у формі постанов. Акти Кабінету Міністрів України з оперативних, організаційно-розпорядчих та інших пи­тань, які не мають нормативного характеру, видаються у формі розпоряджень.

Проекти постанов Кабінету Міністрів України готуються на підставі: законів України; актів Президента України; актів або доручень Кабінету Міністрів України, рішень урядових комітетів, доручень Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів.

Тимчасовий регламент Кабінету Міністрів України передбачає ряд вимог щодо проектів постанов Кабінету Міністрів:

по-перше, вони підлягають обов'язковій експертизі Міністерством юстиції України та узгодженню із зацікавленими органами, а у разі потреби - з іншими органами, установами, ор­ганізаціями;

по-друге, проекти постанов із питань, що підвідомчі певному відомству, підлягають узгодженню із цим відомством;

по-третє, проекти постанов, що мають загальнодержавне зна­чення й стосуються життєвих інтересів усіх верств населення, після узгодження із заінтересованими органами надсилаються го­ловним розробником на розгляд усім міністерствам, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям, які зобов'язані протягом 15 днів із дня отримання повідомити головного розроб­ника про свої висновки;

по-четверте, проект постанови Кабінету Міністрів України має бути попередньо схвалений Урядовим комітетом.

Постанови Кабінету Міністрів України надсилаються Міністерству юстиції України для внесення їх до Єдиного дер­жавного реєстру нормативних актів у порядку, визначеному Тимчасовим положенням про порядок ведення Єдиного держав­ного реєстру нормативних актів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 1996 р. № 1504, та публікуються в газеті «Урядовий кур'єр» і Офіційному віснику України.

Постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України наби­рають чинності з моменту їхнього прийняття, якщо не встановле­но пізніший термін набрання ними чинності. Акти Кабінету Міністрів України, які визначають права та обов'язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях.

Акти Кабінету Міністрів України можуть бути скасовані (з січня 2006 - зупинені з мотивів невідповідності із одночасним зверненням до Конституційного Суду) Президентом України

Акт Кабінету Міністрів України у повному обсязі або його окремі положення, визнані Конституційним Судом України неко­нституційними, втрачають чинність із дня прийняття Консти­туційним Судом України рішень про їх, неконституційність.

Таким чином, урядом України є Кабінет Міністрів України. Статус, повноваження та організація діяльності Кабінету Міністрів України як вищого органу в системі органів виконав­чої влади передбачається Конституцією, законами та іншими актами Верховної Ради й указами Президента України, Конс­титуційно-правовий статус уряду України обумовлює дві його основні функції: керівництво та спрямовування виконавчо-розпорядчої діяльності в різних сферах державного життя; спрямовування й координація діяльності органів виконавчої влади.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...