Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3.5. Вимірювальні прилади для контролю роботи насосних установок



План:

3.5.1. Прилади для вимірювання напору.

3.5.2. Прилади для вимірювання подачі.

3.5.1. Вимірювання тиску проводять пружинними манометрами (рис. 54), які встановлюють на напірному патрубку насоса. Вони складаються з овальної латунної трубки 1, один кінець якої запаяний і з’єднаний за допомогою сектора і шестірні зі стрілкою 2. Другий кінець відкритий і підключається до трубопроводу.

Рис. 54. Манометр. Рис. 55. Дифманометр з діафрагмою.

Манометр показує надлишковий (манометричний) тиск

рм = р – ра. (50)

Для отримання абсолютного тиску р необхідно до манометричного додати атмосферний тиск ра.

Вакуумметр, який вимірює розрідження (вакуум) рв аналогічний по конструкції манометру і встановлюється на підвідному патрубку насоса

рв = ра – р. (51)

3.5.2. Вимірювання подачі насоса проводять за допомогою механічних водомірів, а також витратомірів (дифманометрів) із застосуванням дросельних пристроїв (діафрагм).

В механічних водоміра застосовується принцип вимірювання кількості рідини за допомогою вертушки, яка з’єднана зі стрілками. Швидкість знаходять ділячи виміряну величину на час, протягом якого проводилося вимірювання.

Дифманометр (рис. 55) має діафрагму, яка являє собою тонкий диск з отвором. Принцип вимірювання базується на пропорційному співвідношенні між швидкістю і перепадом тиску, який вимірюється дифманометром.

Подача насоса (м3/с) вимірюється за формулою

, (52)

де a - коефіцієнт, що залежить від співвідношення d/D, приймається за таблицями; D р – перепад тиску, Па; r - густина рідини, кг/м3; - площа отвору діафрагми, м2.

Контрольні запитання до теми 3.5:

3.5.1. Будова манометра.

3.5.2. Якими приладами вимірюють подачу?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 767 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...