Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 14: Юридична відповідальність військовослужбовців



Учбові питання: 1. Поняття, види, принципи, підстави юридичної відповідальності. Особливості юридичної відповідальності військовослужбовців. 2. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність військовослужбовців, їх особливості. Види дисциплінарних стягнень та правила їх накладання. 3. Матеріальна відповідальність військовослужбовців, підстави, розміри та порядок притягнення.

Життєдіяльність ЗС України, інших військових формувань України побудована на принципах єдиноначальності, підтримання твердого статутного порядку, суворої військової дисципліни, безперечного підкорення підлеглих командирам (начальникам).

Все це визначає особливості військових правовідносин, внутрішнього порядку в ЗС України, характер і суспільну небезпеку правопорушень, які можуть мати місце.

Юридична відповідальність – це обов’язок правопорушника перетерпіти покарання шляхом позбавлення його певних соціальних, матеріальних, духовних чи особистісних благ чи цінностей, які йому належали до факту правопорушення, від імені держави, на підставі закону або іншого нормативного акту з метою попередження правопорушень в перспективі і відновлення (чи відшкодування) втрачених суб’єктивних прав на матеріальні і духовні цінності.

Юридична відповідальність наступає тільки за вчинення правопорушень.

Військовослужбовці, залежно від характеру вчиненого правопорушення несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність згідно із законом

(ст.26 Закону України „Про Статут внутрішньої служби ЗСУ”)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 7365 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...