Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Навчальна дисципліна педіатрія Модуль Змістовий Модуль №3 Тема заняття №17 Диференційна діагностика синд



ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна Педіатрія
Модуль  
Змістовий модуль №3
Тема заняття №17 Диференційна діагностика синдрому зригувань та циклічної блювоти. Функціональні гастроінтестинальні розлади у дітей раннього віку.
Курс  
Факультет Медичний №1

1.АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Захворювання органів травлення посідають значне місце в структурі дитячих соматичних захворювань, причому в теперішній час в усьому світі відзначають тенденцію до збільшення їх частоти. Медико-соціальне значення цієї проблеми обумовлене значним поширенням цих захворювань, їх рецидивним прогредієнтним перебігом, ймовірністю розвитку тяжких ускладнень.

В Україні частота виявлення хронічних захворювань травної системи у дітей перевищує 100 на 1000 дитячого населення. Поряд з кількісними змінами, захворювання органів травлення зазнали значних якісних зрушень, що значною мірою пов’язане з впровадженням у клінічну практику нових інформативних інструментальних, імунологічних, серологічних, бактеріологічних і морфологічних методів дослідження, що дозволило переглянути суть багатьох патологічних процесів. В останні роки уточнюються і навіть трансформуються не тільки уявлення про етіологію і патогенез захворювань травного тракту, а й принципи їх лікування та профілактики; напрацьовані диференційовані підходи до лікування хронічних захворювань травної системи з використанням комплексу медикаментозних і не медикаментозних засобів. Тому, зважаючи на все вище викладене, представляється необхідним детальне ознайомлення з даною проблемою.

2. КОНКРЕТНІ ЦІЛІ:

1. Визначати можливі причини розвитку найбільш поширених патологічних синдромів у дітей раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

2. Визначати тактику ведення дітей раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

3. Проводити клінічний огляд дітей раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

4. Планувати обстеження хворої дитини раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами та інтерпретувати отримані результати.

5. Проводити диференційну діагностику функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку та ставити попередній клінічний діагноз.

6. Ставити діагноз і призначати лікування дітей раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

7. Здійснювати прогнози (для життя, для здоров’я, для працездатності) дітям раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

8. Невідкладна допомога при ускладненнях, обумовлених функціональними гастроінтестинальними розладами у дітей раннього віку.

9. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій гастроентерології.

3.БАЗОВІ ЗНАННЯ, ВМІННЯ, НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ (міждисциплінарна інтеграція):

Назва попередніх дисциплін Отримані навики
Анатомія, фізіологія Анатомо-фізіологічні особливості травної системи у дітей. Характеризувати нормативні показники травної системи у дітей
Патологічна анатомія і фізіологія Знати особливості гормональної та неврологічної регуляції шлункової секреції, процесів травлення, морфологічні зміни з боку слизової оболонки травного тракту, механізм утворення ерозій, механізм розвитку клінічних ознак. Інтерпретація результатів аналізів.
Пропедевтика дитячих хвороб Знати методику дослідження травної системи у дітей, інструментальні методи обстеження стану ШКТ у дітей. Провести пальпацію, перкусію, аускультацію травної системи дитини. Додаткові обстеження, визначати та інтерпретувати отримані показники – ФГДС, рН-метрія, проби на визначення Нр, УЗД.
Мікробіологія Знати методику посівів виділень і секретів та інтерпретувати результати. Методи виявлення Н.pylory.
Фармакологія Знати групи препаратів, які використовуються для лікування захворювань травного тракту. Призначати необхідні препарати з урахуванням стану дитини, його віку і маси, особливостей індивідуальних реакцій. Вміти виписати рецепти.
Хірургія Знати клініко-анамнестичний комплекс ознак ускладнень захворювань травної системи. Основи хірургічного лікування.
Факультетська педіатрія Клініко-анамнестичний та лабораторно-інструментальний комплекс ознак захворювань ШКТ у дітей різного віку. Виявляти ознаки як органічних так і функціональних захворювань травного тракту у дітей різного віку.
Внутрішньопредметна інтеграція Дати клінічну оцінку змінам показників загальноклінічного, біохімічного та імунологічного дослідження сироватки крові, інтерпретувати дані інструментальних методів обстеження.

4.ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО ЗАНЯТТЯ:

4.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Біль Різке негативне, емоційно забарвлене відчуття, яке виникає при дії пошкоджуючи факторів на структури, які мають спеціальні рецептори.
Термін «ахалазія» Дослівно означає відсутність пересування.
Функціональні гастроінтестинальні розлади Це порушення функції органів травлення, які пов’язані зі зміною їх регуляції і. які супроводжуються різноманітною комбінацією гастроінтестинальних симптомів без структурних або біохімічних порушень.
Румінація це постійна регургітація недавно з’їденої їжі, яку дитина знову пережовує і повторно ковтає, але при цьому відсутні ознаки будь-якого явного органічного захворювання.
Аерофагія Відчуття розпирання в епігастрії, яке виникає внаслідок надмірного заковтування повітря і зменшується після відрижки повітрям. Як відомо, заковтування повітря є безсвідомим фізіологічним актом, але при аерофагії виникає надмірне заковтування повітря, причому не обов’язково зв’язане з прийомом їжі.
Синдром циклічного блювання (СЦБ) Захворювання переважно дитячого віку, яке проявляється стереотипними повторними епізодами блювання, які змінюються періодами повного благополуччя.
Функціональна диспепсія у дітей раннього віку Це постійний або рецидивуючий біль або дискомфорт у верхній частині живота.
Кишкові кольки Це раптові і виражені напади плачу і неспокою немовлят протягом 3 і більше годин протягом доби не менше 3 діб в тиждень протягом хоча б одного тижня.
Функціональна діарея Це безболісна дефекація 3 і більше разів за добу великою кількістю неоформлених випорожнень, які тривають 4 і більше тижнів з дебютом в періоді новонародженості або в дошкільні роки. При цьому відсутнє відставання зросту, якщо раціон достатньо калорійний.
Функціональний закреп (ФЗ) Порушення функції кишечника, яке проявляється збільшенням інтервалів між дефекаціями (в порівнянні з індивідуальною нормою) або систематичним недостатнім спорожненням кишечника.

4.2.Теоретичні питання до заняття:

1. Сучасні погляди на етіологію і патогенез функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку (синдромі зригування, аерофагії, румінації, синдромі циклічного блювання, кишкових кольках, функціональній діареї, затрудненні дефекації у новонароджених, функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

2. Класифікація (клінічна та клініко-патогенетична) функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку (синдромі зригування, аерофагії, румінації, синдромі циклічного блювання, кишкових кольках, функціональній діареї, затрудненні дефекації у новонароджених, функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

3. Основні клінічні синдроми функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку (синдромі зригування, аерофагії, румінації, синдромі циклічного блювання, кишкових кольках, функціональній діареї, затрудненні дефекації у новонароджених, функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

4. Диференціальна діагностика функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку (синдромі зригування, аерофагії, румінації, синдромі циклічного блювання, кишкових кольках, функціональній діареї, затрудненні дефекації у новонароджених, функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

5. Лабораторно-інструментальна діагностика функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку (синдромі зригування, аерофагії, румінації, синдромі циклічного блювання, кишкових кольках, функціональній діареї, затрудненні дефекації у новонароджених, функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

6. Сучасні підходи до лікування функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку (синдромі зригування, аерофагії, румінації, синдромі циклічного блювання, кишкових кольках, функціональній діареї, затрудненні дефекації у новонароджених, функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

7. Принципи диспансерного спостереження за дітьми раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

4.3.Практичні завдання, які виконуються на занятті:

1. Робота з тестовими завданнями.

2. Робота студентів в палатах біля ліжка хворих дітей раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

3. Інтерпретація додаткових методів обстеження.

4. Клінічний розбір хворих з дітей раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.

5. Розв’язування ситуаційних задач.

6. Призначення лікування, кожній окремій дитині раннього віку з функціональними гастроінтестинальними розладами.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 383 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...